Arsa ve Arazi

Sarıgöl–Yenidoğan Gaziosmanpaşa'nın çehresini değiştirecek

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, "Sarıgöl–Yenidoğan Kentsel Dönüşüm Projesi"nin, ilçenin çehresinin tümden değişmesi için bir fırsat ve başlangıç olacağını belirtti

Erol, yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ ile ortaklaşa gerçekleştirecekleri projenin, 284 bin 993 metre karelik alanda oluşturulmasının planlandığını kaydederek, bölgede gecekondu işgali ile kaçak yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve ilçenin daha yaşanabilir, çağdaş bir kent olmasının hedeflendiğini bildirdi.

Projeyle Gaziosmanpaşa Meydanı ve çevresinin, yönetim, eğitim ve kültür merkezi olmasının sağlanacağını dile getiren Erol, dönüşümün gerçekleştirileceği riskli ve sorunlu alanın yeni haliyle ilçenin silueti ve hayat kalitesi açısından, önemli bir saygınlığa sahip olacağını ifade etti.

Bu çalışmaların daha modern bir hayat için kaçınılmaz olduğunu bildiren Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Proje, ilçenin çehresinin tümden değişmesi için bir fırsat ve başlangıç olacak. İlçemizin yüz akı olan bu proje gerçekleştirildiğinde cazibesi yüksek bir Gaziosmanpaşa'nın tüm kazanımlarından yine ilçede yaşayan vatandaşlarımız yararlanacaktır. Demografik yapı, eğitim durumu, istihdam, ücret, gelir, yaşam memnuniyeti ve beklentiler açısından Türkiye standartları altında olduğu belirlenen ve adı kamuoyunda şok uyuşturucu operasyonlarıyla geçen Sarıgöl ile Yenidoğan bölgesinde gerçekleştirilecek proje, Hamam Caddesi ile Ordu Caddesi arasında kalan 284 bin 993 metre karelik alanı kapsayacak. Mevcut imar planına göre, donatı alanları son derece dengesiz olan bölgede yapılacak yeni dönüşümle birlikte çağdaş bir kent yerleşimi sağlanmış olacak."

-PROJE-
Proje alanı olarak belirlenen yaklaşık 30 hektarlık alanın maliyet ve tasarruf açısından kullanışlı bir hale getirilmesi için, dönüşümün 11 etapta gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Projenin birinci etabında yaklaşık 4,5 hektarlık alanı kapsayan ve kamulaştırma işlemleri devam eden bölgede, hak sahipleriyle anlaşılarak gecekonduların yaklaşık yarısı boşaltıldı. Yapılan incelemelere göre bölgede tapu sahibi 89 ve işgalci konumdaki 64 kişiyle uzlaşılması için 8 milyon TL'lik bir bütçeleme öngörülüyor. İkinci etapta ise kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra, uygulama sürecine geçilmesi hedefleniyor. 1. etapta yapılan binaların, 2. etapta yapılacak kamulaştırmayla söz konusu alanda yaşayıp daire talebi olan vatandaşlarla uzlaşılması için kullanılması düşünülüyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Gaziosmanpaşa'ya modern çehre

İstanbul'un en büyük ilçelerinden Gaziosmanpaşa'da, gecekondu mahallesini modern kente dönüştürme projesi hayata geçiyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi ile TOKİ'nin ortak Sarıgöl- Yenidoğan Kentsel Dönüşüm Projesiyle, bölgedeki çarpık kentleşmenin ortadan kaldırılması hedefleniyor. 2010'da başlanacak proje için şimdiden hak sahipleriyle uzlaşılarak gecekonduların yaklaşık yarısı boşaltıldı. Bölgede tapu sahibi 89, tapusu olmadığı için işgalci konumda olan 64 kişiyle uzlaşma için de 8 trilyon liralık bir bütçe öngörülüyor.
Sabah