09 / 01 / 2025

Sarıyer Belediyesi'nin yeni binası yarın açılıyor!

Sarıyer Belediyesi'nin yeni binası yarın açılıyor!

Sarıyer Belediyesi yeni hizmet binası yarın gerçekleştirilecek törenle hizmete açılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışa katılacak.



İstanbul’un en eski ve gözde semtlerinden olan Sarıyer, yeni açılacak belediye hizmet binası ile dünyada bir ilke imza atacak. 1 Nisan Cumartesi günü Pınar Mahallesi’nde gerçekleşecek görkemli törenle Sarıyer halkına kapılarını açacak olan 93 bin metrekarelik dev merkez yenilenebilir enerji sistemleri ve ‘engelsiz’ özelliği ile dikkat çekiyor. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ ile 450 milyon dolarlık varlığa sahip olduğunu belirttiği Avrupa’da benzeri olmayan yeni belediye binasında röportajımızı gerçekleştirdik. İnşaat Mühendisi olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yeni binanın yapımında başından ayrılmayıp inşaatı kısa sürede tamamlamış. Şükrü Genç ‘çok gurur duyuyorum’ diyor röportaj arasında ve onu da bana hissettiriyor. Herkesin ödemelerini zamanında yaptıklarını  ve inşaatı emsallerinden daha uygun rakama çıkardıklarını da vurguluyor. Ne diyeyim, bu sefer Şükrü beyi kilo vermiş olarak gördüm, yoğun çalıştığı her halinden belli oluyordu. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yeni açılacak olan belediye binasını ve hakkında merak edilenleri, anlattı.


Sarıyer Belediyesi nin yeni binası yarın açılıyor!


Öncelikle yeni binanız hayırlı olsun... Nasıl bir belediye binası yaptınız?


KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN BİNA


Yapım ve kullanım özelliklerini de barındıran, ‘dünyanın ilk yeşil kamu binası’ olma özelliğine sahip bir bina yaptık. Yapım ve kullanım süreçlerinde çok sıkı bir denetime tabii tutularak, tüm dünyada geçerli “Yeşil Bina” sertifikasına (BREEAM) sahip ilk kamu binası niteliğindeki Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi, enerjisinin bir bölümünü kendisi üretiyor. Türkiye’nin en büyük yeşil binasında, su güneş enerjisiyle ısıtılıyor, yağmur suları 800 bin litrelik kapasiteye sahip depolarda arıtılıyor. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor. Yaşar Kemal Kültür Merkezi ile birlikte yeni açılacak olan belediye binasının 450 milyon dolarlık varlığa sahip, ilçe genelinde yaklaşık 20 farklı noktada hizmet veren birimlerimiz tek çatı altında toplayarak büyük bir tasarruf sağlayacağız.


Şimdi siz akıllı bir bina yaparak çıtayı yükselttiniz... Başka ne özellikleri olacak yeni binanın?


Evet, haklısınız. İnsan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanan yeşil binamız, kamu binalarından beklenen çıtayı da yükseltiyor. Sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi özellikleriyle Sarıyer Belediyesi’nin Ana Hizmet Binası, benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla tasarruf sağlıyor. 


OTOPARK VE ULAŞIM KOLAYLIĞI


Pınar Mahallesi’nde faaliyete başlayacak Sarıyer Belediyesi, ana hizmet binası, kültür merkezi, DEMOPARK ve yenilenebilir enerji sistemleri ilişkili cazibe merkezi olma özellikli C Blok dâhil, toplam 93 bin metrekarelik bir alanda, 26 müdürlüğünü tek çatı altında toplayarak Sarıyer halkına konfor sunacak. 800 araçlık oto park kapasitesi ve toplu taşımaya yakınlığı ile de vatandaşın ulaşım sorununa da çare olacak. 


Engelleri aşan bina 


Toplumun ve kamu hizmetlerinin kanayan yarası olarak bilinen ‘engelli’ vatandaşlara yönelik hizmet de yeni binada unutulmadı. 


Projesinin engelliler için hiçbir engeli bulunmayan bir bina olarak tescil edilmesi ve sertifikalandırılması için gerekli proje tasarım kriterlerinin uygulanması ile birlikte, bu sertifikaya yönelik kurumlar ile gerekli anlaşma ve sözleşmelerin yapılması çalışmalarına da başlandı.


Sarıyer Boğaz Müzesi projesini anlatır mısınız?


Klasik belediyecilik mantığının dışına çıktık, sadece bürokratik hizmetler düşünmedik. Kent ile özdeşleşen ‘İstanbul Boğaz’ı, DEMOPARK bünyesinde yer alan simülasyon ile halka sunulacak. Diğer yandan 650 kişi kapasiteli Kültür Merkezi ve Türkiye’nin ilk Boğaz Müzesi de İstanbullularla buluşacak.Çocuklar, gençler yaşadıkları kentin ve semtin tarihi ile aydınlanacak.


‘İnsanlara müzeye gitmeyi sevdireceğiz’


İstanbul Boğazı’nın oluşumu yok tarihte. O kadar çok hikayeler anlatılıyor ki bu konuda, bir kısmı mistik bir kısmı reel de çok önemli veriler var. Biz işte o eksik halkayı tamamlayacağız burada. Biz müzeciliği de sevdireceğiz insanlara. Sarıyer Boğaz Müzesi ile dünya tarihinin bir eksik halkasını tamamlamış olacağız. Sarıyer Boğaz Müzesi'nde boğazın oşinografisi, jeolojisi, mitolojisi ve tarihçesini sergileyeceğiz.


YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ


İnşaat aşamasında dahi rüzgâr ve güneşten yararlanılarak enerjisinin bir kısmının üretildiği binada, özellikle enerji ve su tüketiminde büyük tasarruflar ve çevre korumasına büyük katkılar sağlandı.


ŞİMDİ ‘BİRLİK OLMA’ ZAMANI


Referandum sürecinden geçerken neler söylemek istersiniz?


 “16 Nisan’da bir referandum yapılacak. Uzun zamandır bu referandumun ülkeye katkısı, ve doğruluğu tartışılıyor. Bizim üzerimize düşen görev ise 17 Nisan sabahı toplumumuzun parçalanmasının önüne geçmek için elimizden geleni yapmak. Bu zaten yurttaş olarak temel görevlerimizin başında geliyor. Kim olursa olsun sabırla insanlara bölünmüşlüğün ülkeye getireceği zararları anlatmalıyız. Sonuç ne olursa olsun ben bu vatanı çok seviyorum diyenden daha vatanseverim diyip,  kanla sulanmış bu namuslu topraklara sahip çıkacak namuslu insanlar olmak zorundayız. Bu topraklar bizim. Kimsenin tek elinde değil. Hükümetler bugün olur, yarın olmaz. Uygarlıklar gelmiş geçmiştir. Şöyle bir bakarsanız kimler gelip kimler geçmiştir. Ama asıl olan bu vatandır. Bölünmüşlüğe, parçalanmaya karşı çıkıp insanları sonuna kadar bir arada tutmanın gayreti içinde olmalıyız. 17 Nisan sabahı sonuç ne olursa olsun bu işin gerçek sahiplerinin toplum olduğunu herkese göstermemiz lazım. Gerçekten vatanını seven ve inanan herkesin bu işi sahiplenmesi lazım. Türkiye 16 Nisan’a göre planlanmadı. Yaşam bir süreklilik gerektirir. Bunu ancak iyi insanlar sağlayabilir. Onun için kin ve dolduruşa gelmek yok. 


'VATANIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM'


“Sarıyer’i yöneten insanlar olarak bu işe sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Buna biz inanacağız sonra da sokaktaki insanları inandıracağız. Birliği, beraberliği, huzuru anlatacağız. Ne Atatürkçülük ‘ben Atatürkçüyüm’ diyip yukardan aşağıya maddeleri saymaktır ne de ben ‘falanım’ diyip diğerlerini saymaktır. En doğruyu yaşamda yapmaktır. Barışı yaşamda kural olarak işliyorsan ve insanlara saygılı davranıyorsan en büyük Atatürkçü sensindir. Eğer inanışından dolayı karşındaki insana saygı gösteriyorsan en büyük dindar sensindir. Yoksa dilin kemiği yok her şeyi söyleyebiliyor. Biz kimsenin gönlünü kırmadan burayı yönetmek zorundayız. Güzel bir yolculuğa çıkıyoruz. Çok güzel bir alanımız var, kıymetini bilelim. Çok güzel vatanımız var kıymetini bilelim. Bu nimetten faydalanamayanlara da destek olalım.”


Sizin bir sözünüz var hep ‘Hala başkan olamadım’ dersiniz... Bunu söylerken neyi söylemek istiyorsunuz?


Hiçbir zaman başkalarının yaptıklarına bakmam, ben kendi yaptıklarımla ilgilenirim. Yaşam çok önemli, aklına ne gelirse yaşamın her alanında belediye olarak varız. Bir belediye başkanının yapacağı şeylerin çok ötesinde işler yapıyoruz. Herkesin anladığı biçimde belediye başkanı değilim. Ben halkın içinde, onlara bir adım mesafede bir başkanım.


BİNANIN AVANTAJ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Sürdürülebilir enerji performansı, geri dönüşümlü malzeme, gün ışığı alan ofisler, daha verimli enerji ve su kullanımı, alt yapı hizmetlerinde minimum kaynak kullanımı, geliştirilmiş ve daha verimli çalışma ortamı, kullanım ve işletme maliyetlerinde tasarruf, personel ilişkilerinde ve hizmet kalitesinde artış, bina içi faktörlerinde minimum hastalık riski, tüm katlar için engelsiz erişim. Akıllı, yeşil, ana hizmet binası, (Bina mesai saatleri bitimi ve hafta sonlarında adeta uyuyan bir bina haline geliyor, enerji tüketimi en aza iniyor.) Aydınlatmalar led, lavabo ve pisuarlar sensörlü. Binadaki su, güneş enerjisiyle ısıtılıyor. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor. Böylece su israfının önüne geçiliyor. Binanın ısıtma ve soğutma sistemi bir odadan kontrol ediliyor. İklim konforu gözetilen binada az sayıda açılabilir pencere bulunuyor.Elde edilen enerji, tüketimin üzerine çıktığında, bu fazla elektrik satılabilecek.


Biz kimsenin gönlünü kırmadan burayı yönetmek zorundayız. Çok güzel bir alanımız var, kıymetini bilelim. Çok güzel vatanımız var kıymetini bilelim.




Yeni Birlik 



Geri Dön