Kent Haberleri

Sarıyer Poligon Mahallesi’ndeki yurttaşlardan rezerv alan isyanı: 2 bin hane mağdur!

İstanbul Sarıyer Mahallesi’nde konutlarının bulunduğu bölgenin rezerv alan ilan edildiğini söyleyen vatandaşlar 2 milyon dolarlık yapılar inşa edilecek bölgede kendilerine yaklaşık olarak 40 bin dolar teklif edildiğini belirtti.

İstanbul Sarıyer Poligon Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, rezerv alan ilan edilen bölgedeki konutlarını kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.  Tele1’de yer alan habere göre 10 senedir süren bir mahkeme süreci olduğunu dile getiren mahalle sakinleri, bölgede 3 müteahhit firmasının parsel topladığını fakat Boğaz manzaralı konutlara bedelinin çok altında teklifler yapıldığını söylüyor. 2 bine yakın hanenin mağduriyet yaşadığını dile getiren mahalleli, 2 katlı villa tipi yapıların 2 milyon dolardan satışa çıkarıldığı falan kendilerine teklif edilen miktarın 40 bin dolar civarında kaldığını ifade ediyor. Konu ile ilgili olarak açıklamalar yapan yurttaşlar, konutlarına herhangi bir bedel biçmediklerini kaydederek, müteahhitler ile ‘kat karşılığı’ bir anlaşma sağlamak istediklerini söyledi.

KOPUZ: KAT KARŞILIĞINDA ANLAŞABİLİRİZ

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bölgede, babasından kalan bir konutun tapu ortağı olan Bülent Kopuz, müteahhitlerden arsa ve konutları karşılığında para istemediklerini ve kat karşılığı bir anlaşma beklediklerini belirtti. Açıklamasında bölgede, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen yapıların 2 milyon dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldığını dile getiren Kopuz, kendilerine teklif edilen miktarın ise 40 bin dolar civarında olduğunu söyledi.

Bülent Kopuz konu ile ilgili olarak şunları dile getirdii: “Buranın 10 küsur senelik davalar zinciri var. Devlet pek çok işe karışmıyor. Müteahhitler işin içinde. Yaptıkları yerleri de 2 milyon dolardan itibaren satıyorlar. Buralara da 20’de 1, 40’ta 1 gibi fiyatlarla çökmeye çalışıyorlar. Bu mülke çökme durumu moda zaten ülkemizde. Üstüne üstlük bir de başkent Ankara’ya gidip kanun çıkartıyorlar. Rezerv alan diye çöküyorlar. Türlü bahanelerle imar olmayan bölgelere gelip çöküp, binaları yıkıp bizi buradan süpürüp, kendileri bina inşa ediyorlar. Her şey tezat burada. Buranın başka bir özelliği daha var var. Buradaki halk 40-50 senedir burada. Biz buraya bedel biçmek istemiyoruz. Buradan ayrılmak da istemiyoruz. Eğer kat karşılığı yaparsa anlaşırız. Fakat kat karşılığı mevzu bahis bile değil. İrtifa da kaldıran bir yer, uçuş bölgesi değil. İstediği kadar çıkabilir gökyüzüne. Fakat 2 katla bizi baskı altına alarak, ‘çekin gidin’ diyorlar. 2 kat villa yapıyorlar, burada fiyatlar 2 milyon dolardan başlıyor. Bize teklif edilen 40 bin dolar, 1 milyon Türk Lirası yani. Şaka gibi yani. Biz para da istemiyoruz. Buradan ayrılmak istemiyoruz, bedel de biçmiyoruz.”

Bülent Kopuz, açıklamasının devamında da “Mahkeme üzerinden çözemediler müteahhitler. Başkent Ankara’ya giderek, kanun üstüne kanun çıkardılar. Birileri yukarıdan işaretliyor, birileri gelip çöküyor. Bizim rızamız yok, imzamız yok. Resmi tapularımız var, yapı kayıt belgemiz var. Fakat bakanlık tanımak istemiyor. Ama bakanlığın bir şekilde müteahhitle ilişkisi var” iddialarını dile getirdi.

CHP MAHALLE SORUMLUSU SANATÇI: VERDİKLERİ RAKAMLA ANADOLUDA BİLE DAİRE ALINMAZ

CHP Mahalle Sorumlusu Bülent Sanatçı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bölgede 2 bine yakın hanenin yaşanan durum sebebiyle mağdur olduğunu söyledi.

Bülent Sanatçı, açıklamasında şunları dile getirdiı: “Poligon Mahallesi’nde ‘kensel dönüşüm’ ismi altında, parsel toplamalar var. Söz konusu bu parsel toplamalarının mahalle halkıyla bir alakası yok. 3 müteahhit firma kentsel dönüşüm için arsa topluyor. Buralarda daha sonra, çoğunluk ele geçirilse de geçirilmese de dava açılıyor. Belirlenmiş olan fiyatlar, yarısı kadar değil. Buraları toplayıp, Boğaz’a nazır bu yeri kendilerine iyi bir rant haline dönüştürecekler. Buraya anadoludan gelerek, asgari ücretle çalışmış mahalle sakinleri yararlanamayacak. Kentsel dönüşümü kendi imkanlarımızla sağlayamayacağız belki fakat gelen firmaların da insanları mağdur etmeden, bir imkan sağlama İmkanı olursa anlaşma sağlanır. Vermiş oldukları rakam, mega kent İstanbul’un dışında, anadoluda alınabilecek bir daire parası bile değil.”

“BURADA 2 BİN HANE MAĞDUR”

“Müteahhit alıyor, yıkıyor. Çok kötü harabe bir biçimde yığıntı bırakıp çekip gidiyor. Bu kaç sene sürecek belli değil. Burada yaşayan vatandaşlar geçmişte mahallenin çamurunu, yağmurunu, asfaltsızlığını, susuzluğunu çeken insanlar. Geçmişte kimsenin tenezzül etmediği Boğaz’a nazır bu yer şimdi çok kıymetli oldu. Bu kıymete binen bölgelerde bu insanları oturtmak istemiyorlar.

Aşağı yukarı Poligon Mahallesi’nin tamamı bu konudan mağdur. Mega kent İstanbul’un en ufak mahallesi ama yine de 2 bin haneden aşağı değil. Hepsi de mağdur. Burada bir parsel gittiği zaman diğerinin gitmemesi mümkün değil. Bugün mağdur değilse de yarın mutlaka mağdur olacak”

“ÜÇ AİLE YAŞIYORUZ BURADA, NEREYE GİDELİM, KİRAYI NASIL ÖDEYELİM?”

Yaptığı açıklamada söz konusu mahalleye 1976’da yerleştiğini dile getiren bir başka mahalle sakini ise evlerini güçlükle satın aldıklarını ve kiraya çıkabilecek durumda olmadıklarını söyleyerek, şunları dile getirdi: “Ben 1976 yılından beri buradayım. Ne elektriğimiz, ne suyumuz, ne doğal gazımız vardı. Biz bunları seneler içinde kendimiz sağladık. Bizim günahımız ne? Biz burayı bırakarak nereye gidelim? Bir kiralık daireye 30 bin Türk Lirası istiyorlar? Nasıl ödeyelim? Kendi paramızla, çabamızla aldık burayı. Bizim suçumuz ne? Eğer buradaki bir bina
giderse, benimki de gidecek. Üç aile yaşıyoruz biz. Kat karşılığı bir teklif istiyoruz. Durup dururken evimiz neden gitsin. Nelerle aldık biz burayı. Altınlarımızı bozduk, bileziklerimizi bozduk.”

“FİKİRTEPE GİBİ YAPACAKLAR BURAYI”

Mahallede yaşayan Gazi isimli bir başka vatandaş da yaşamış oldukları mağduriyet sebebiyle depresyona girdiğini dile getirerek, olaya şu sözlerle tepki gösterdi: “Bizim camimiz, okulumuz, yolumuz, suyumuz, asfaltımız yoktu. Hepsini cebimizdeki parayla biz getirdik. Her şey bitmiş, şimdi konutlarınızı yıkın diyorlar. Yahu yıkalım da o kadar paramız da yok, imkanımız da yok, yaşımız da yok. Eğer devlet bir şey yapacaksa plan proje yapsın. Ben size yapacağım desin. Fakat müteahhit getireceksin, Fikirtepe gibi yapacaksın burayı. Ee ne oldu? 10 yıldır bekliyorlar. Devletimiz, imkanı varsa gelsin plan proje yapsın, biz kat karşılığında biz razıyız. Fakat
mahallemizi 2-3 müteahhit firmasına feda etmek istemiyoruz”

“BİZ DEPRESYONDAYIZ”


“Bize vadedilen şu: Gizli gizli gelerek, sana 3 TL, sana 5 TL diye milleti birbirine takıyorlar. Hele gençler, gelip bize kızıyor. ‘Biz satıp şuraya buraya gideceğiz’ şeklinde konuşuyor. ‘Araba alacağız’ diyorlar, fakat evin var mı yok. Biz para karşılığı istemiyoruz. O parayla hiçbir yerde bir şey alamazsın. Ben ne yapacağım? Biz depresyondayız. Her gün müteahhitler geliyor bölgeye.. Bir de taşeronları var. Soruyoruz ne yapacaksınız diye, ‘Hele arsayı verin biz gerekeni yapacağız’ diyorlar.” İstanbul Sarıyer Poligon Mahallesi’nde vatandaşlar isyan ediyor. Konutlarının yer aldığı  bölgenin ‘rezerv alan’ ilan edildiğini söyleyen mahalleli, yaklaşık 2 milyon dolarlık
yapılar inşa edilecek olan bölgede, kendilerine yaklaşık 40 bin dolar teklif edildiğini dile getirdi.

 

Bu tarihten sonra memur olanlara şok! Emekli olmak için iki defa düşünün! 

Dolar için 5 dev kurum tek rakamda buluştu! Dolar yıl sonunda ne kadar olacak?

Dikkat! Size gösterilen arsayı satın aldığınızdan emin olmak için bu yöntemi uygulayın!