Ulaşım

Şarjı bitmiş telefon uçak kabinine alınmayacak!

Washington yönetiminin talebi doğrultusunda, ABD'ye doğrudan uçuş yapan ülkelerdeki havaalanları, güvenliği artırmaya yönelik bir dizi önlem almaya başladı. Eğer telefonunuzun şarjı yoksa kabine almaya kalkmayın...

Sivil havacılık uzmanları Avrupa ve Ortadoğu'dan ABD'ye uçacak yolcuları yeni güvenlik önlemleri konusunda uyardı: Eğer telefonunuzun şarjı yoksa kabine almaya kalkmayın.


Washington yönetiminin talebi doğrultusunda, ABD'ye doğrudan uçuş yapan ülkelerdeki havaalanları, güvenliği artırmaya yönelik bir dizi önlem almaya başladı. ABD'ye gerçekleştirilen direkt uçuşlarda artık yolcular yeni belirlenen güvenlik kurallarına uymak zorunda. Amerikan Hava Taşımacılığı Ajansı, bu hafta şarjı bitmiş elektronik aletlerin artık uçuş kabinine kabul edilemeyeceğini açıkladı. ABD İçişleri Bakanı Jeh Johnson'ın ABD'ye doğrudan uçuş yapan "yurtdışındaki bazı havaalanlarında" terörizm riskine karşı güvenlik tedbirlerinin artırılması gerektiğine yönelik açıklamasının ardından Almanya ve İngiltere tedbirlerini sıkılaştırırken, Fransa da önlemleri uygulama kararı aldı. Bahsedilen önlemlerin Yakın Doğu, Afrika ve Avrupa'da alınacağı ancak kesin listenin henüz belirlenmediği kaydedildi. 


2010'DA FACİADAN DÖNÜLMÜŞTÜ 

Yetkililer önlemlerin alınacağı yerler hakkındaki bilginin hassas olduğunu açıklayarak güvenlik hakkında yolculara zarar verebilecek ayrıntıların ifşa edilmek istenmediğini bildirdi. Bu yeni önlemin sebebi yeni nesil bomba imalatçılarının, elektronik cihazların içine başarıyla gizledikleri bombalar. El Kaide'nin en önemli bomba yapımcısı olarak gösterilen İbrahim El Asiri, bir yazıcının kartuşuna gizlediği patlayıcıyı 2010'da bir kargo uçağına sokmayı başarmıştı. Olay, El Kaide'nin içine sızmış bir ajan tarafından güvenlik güçlerine bildirilmişti. 


TÜRKİYE'DE DE BAŞLIYOR 

Uygulama, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Delta ve Türk Hava Yolları tarafından yapılan ABD uçuşlarında da bu hafta başlayacak. Yetkililer, "Sadece cep telefonu değil, tıraş makinesi dahil çalıştırılamayan hiçbir elektronik alet, kabine alınmayacak. Yolcuların bu tür elektronik aletleri varsa bilet işlemleri sırasında bagajlarına konması istenecek" dedi. 


ÜÇ SORUDA YENİ UYGULAMA

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) ayrıca sonradan doğabilecek hoşnutsuzlukları engellemek için yolcuların gerekli önlemleri alması yönünde uyarıda bulundu. 


 Havaalanlarında nasıl önlemler alınacak? 

Elektronik cihazlar hakkında yapılması gerekenleri yerine getirmekten başka, DGCA yolculara güvenlik kontrollerinin uzun zaman aldığını belirterek yolcuların uçak biletinde belirtilen zamanda havaalanında olmaları gerektiği çağrısında bulundu. Uyarıda şarjı biten cihazlar uçağa kesinlikle alınmayacağından, konuyla ilgili yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıda yolcuların uçağı kaçırmasının muhtemel olabileceği de belirtildi. 


 Şarjı bitmiş telefondan kasıt nedir? 

Uçuş güvenliğinde alınan önlemlerde belirtilen "deşarj" olmuş telefon, açılamayacak kadar bile enerjisi olmayan telefon olarak tanımlanıyor. Zira yüzde 1 şarjı olan bir telefonun sahibinden alınamayacağı belirtiliyor. 


 El konulan telefon ne olacak? 

Havaalanında bir yolcunun deşarj olmuş cep telefonuna el konulduğu sırada herhangi bir bilgi verilmeyecek. Güvenlik önleminin uygulanması durumunda, hangi telefonun kime ait olduğu konusunda yanılmamak için yetkililerin doğruluğundan şüphe duyulmayacak bir ajanda tutması gerekecek. Güvenlik önlemleri kapsamında su şişeleri, örgü şişleri, konserve kutularının da uçak kabinlerine sokulması yasaklanıyor. 


Sabah