27 / 04 / 2024

Sarp Sınır Kapısına yeni tesislerle 5 yıldızlı konfor geldi!

Sarp Sınır Kapısına yeni tesislerle 5 yıldızlı konfor geldi!

Artvinin Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı çevresinde son 1 yılda gerçekleştirilen yapılanma sayesinde, artık sürücülerin ve yolcuların tüm ihtiyaçları karşılanabiliyor



Artvinin Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı çevresinde, son 1 yılda gerçekleştirilen yapılanma sayesinde, artık sürücülerin ve yolcuların tüm ihtiyaçları karşılanabiliyor.

Türkiye ile Gürcistan arasında 10 Aralıktan itibaren pasaporta gerek kalmadan kimlikle gerçekleştirilmeye başlanan sınır geçişleri, Artvinin Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısına da hareketlilik kazandırdı.

Hopa Kaymakamlığı tarafından Sarp Sınır Kapısında oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu aracılığıyla pasaportsuz ülke değiştirmenin keyfini yaşayan vatandaşlar, bir yandan da kapı çevresinde son dönemde gerçekleştirilen yapılanmanın getirdiği konforun tadını çıkarıyor.

Dinlenme yerlerinden tuvalete, otoparktan kafeteryaya kadar birçok konuda çevre düzenlemesi yapılan sınır kapısı çevresinde, artık insanların seyahat yapmasını zevke dönüştüren uygulamalar ön plana çıkıyor. Sınır kapısının hem Türk hem de Gürcü tarafında yapılan modernizasyon çalışmalarının yanı sıra, sınır kapısı çevresinde oluşturulan tır parkları sayesinde de kilometrelerce tır kuyruklarına artık rastlanmıyor.

"TÜRKİYE'YE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER VARDI"

Sınır kapısı çevresinin modernleştirilmesinde büyük emeği olan Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş, "15 ay önce buraya geldiğimde Sarp Sınır Kapısının önünde büyük bir kalabalık vardı. Arabacılar, tır şoförleri, kuyrukta bekleyen 100-150 tır. Türkiyeye yakışmayan görüntülerdi" dedi.

Daha önce Habur Sınır Kapısında görev yaptığını ifade eden Akdaş, "Orada da aynı sorunlarımız vardı. Oradayken yaptığımız çalışmaların bir benzerini burada da yapalım istedik. İlk çalışmaya başladığımız konu, tırların uzun kuyruklar halinde arka arkaya dizilmesi, şoförlerinin ihtiyaçlarının giderilememesi sorunuydu. Bununla alakalı tır parkı yapmamızın, elzem olduğunu düşündük" diye konuştu.

Bu projeyi 6 ayda tamamladıklarını dile getiren Akdaş, şöyle devam etti:"Hopa ve Türkiye, Sarp Sınır Kapısında arka arkaya iki tır parkına sahip oldu. Bu tır parklarının biri 350, diğeri 80 araç kapasiteli. Artık vatandaşlarımız, tır şoförlerimiz, ihracatçılarımız Sarp Sınır Kapısından Kemalpaşa-Hopa istikametine kuyruk oluşturmuyor. Tır parkına giriyorlar. Burada lokanta, kafeterya, duş, tuvalet, mescit, berber salonu, yıkama-yağlama, oto lastik tamiri gibi tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar ve oradan sıralarını alıyorlar. Sıra geldiği vakit, Sarp Sınır Kapısından işlemlerini yapıp yurt dışına çıkabiliyorlar. Bu sorun artık bitti."

YOLCULARIN TÜM KONFORU DÜŞÜNÜLDÜ

Kaymakam Akdaş, sınır kapısı çevresinin de yeşil alan olarak dizayn edildiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burası eskiden mezbele bir yer durumundaydı. Çamur içerisindeydi. Ülkemize yakışır bir görüntü değildi. Aynı zamanda camimiz de bu mezbeleliğin içinde bakımsız bulunuyordu. Karadeniz çok azgın, buradaki arazinin bir kısmını da içine almıştı. Deniz suyu zaman zaman yola kadar ulaşıyordu. İkinci olarak bunları düzeltmeye karar verdik."

Önce dolguyla işe başladıklarını, yeşil alanı ortaya çıkardıklarını ardından camiyi restore edip kaplamasını, ışıklandırmasını ve çevre düzenlemesini yaptıklarını ifade eden Akdaş, şunları kaydetti:

"Bu bir kompleks. Burada küçük bir otoparkımız var. Sarp Sınır Kapısında yaya geçişleri var. Yaya olarak Gürcistana buradan geçilebiliyor veya Türkiyeye girilebiliyor. İnsanların aracını güvenli bir şekilde koyabileceği bir yer yoktu. Küçük bir otopark yapıldı. Sıra bekleyen vatandaşlar veya yolcusunu bekleyenlerin oturabilecekleri bir mekan yoktu. Burada bir kafeterya yaptık. Yeşil alan ve oturma alanları meydana getirdik. Özellikle yaz aylarında burası cıvıl cıvıl oluyor. Sarp köylülerimiz de bu mekanları sahiplendiler, koruyorlar. Sarp Sınır Kapısı, son dönemde yaptığımız çalışmalarla Türkiyeye yakışır bir mekan haline geldi."

Akdaş, Sarp Sınır Kapısı çalışmaların devam edeceğine belirterek, "İmkan bulduğumuz ölçüde Sarptan Hopaya, Arhavi sınırına kadar olan bölgede parklar, karavan parkı, kahvaltı evleri, çevre düzenlemesi ve ışıklandırma yapacağız" diye konuştu.
        AA


Geri Dön