Genel

SASA'dan 350 milyon dolarlık elyaf tesisi yatırımı!

Yatırımlara hızla devam eden SASA, geçtiğimiz eylülde günlük bin 50 ton kapasiteli elyaf tesisini devreye aldı. Bu alandaki ikinci yatırımı için çalışmalara başlayan 350 milyon dolarlık yatırım planlanan tesisle, tekstil sektörünün dışa bağımlılığı düşecek.

Adana merkezli SASA, son zamanlarda hayata geçirdiği birçok projeyle dikkat çeken, yeni projeleriyle önemli vizyon oluşturan şirketlerden biri haline geldi. Dünya'da yer alan habere göre; 2017 yılında bir yatırım programı belirleyen şirket, 4 yıl boyunca devam eden yatırım açıklıyor, yeni tesisleri devreye alıyor. Son olarak geçtiğimiz eylül ayında biri elyaf üretimi olmak üzere iki dev yatırıma başlayan şirket, geçen hafta yeni bir elyaf tesisi için daha yatırım kararı verdi. KAP’a yaptığı açıklamaya göre, yıllık 367 bin 500 ton kapasiteli yeni bir elyaf tesisi daha kurulacak. Bu yatırımın tutarı da 350 milyon dolar olacak. Yatırım, 935 milyon dolarlık PTA tesisiyle aynı anda, 2023'te devrey alınacak. Şu anda yaklaşık 4 bin 250 kişi istihdam eden SASA, iki tesisin devreye girmesiyle çalışan sayısını 6 binin üzerine taşıyacak. Şirketin cirosu da hammadde fiyatlarıyla bağlantılı olarak 3.5 milyar doları aşacak.

Öncelik; iç pazar

SASA'nın mevcut yatırımlarını ve yeni projeksiyonlarını Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Mehmet Şeker anlattı. SASA'nın yeni devreye aldığı ve günde bin 50 ton elyaf ürettiği tesisin ilk temeli atıldığında "bu kadar büyük yatırıma gerek var mı" eleştirilerini hatırlatarak ikinci elyaf yatırımını neden yaptıkları aorulan Şeker, şu cevabı paylaştı: "Biz bu yatırımları yaparken Türkiye’nin ne kadar ihtiyacı olduğunu ve ne kadarının ithal edildiğini göz önünde bulundurarak gerçekleştiriyoruz. Bugün çok ciddi bir şekilde yurtdışından hammadde tedarik sorunu var. Lojistik fiyatları 4 kat yükseldi. Şu anda Çin'den hammaddeyi maliyetin altında bile alsanız, lojistik ile birlikte Türkiye'deki fiyatların çok üzerine çıkıyor. Bugün Türkiye’de tekstil fabrikaları SASA olduğu için çalışıyor. Şu anda herkes elyafı bizden alıyor; kumaş yapıyor, iplik yapıyor, hijyen grubunda kullanıyor."

Önceliklerinin ihracat olmadığını ve yerli üreticinin hammadde ihtiyacını karşılamak üzere yatırımlarını planladıklarından bahseden Şeker, eylülde devreye aldıkları POY tesisi yatırımı için de şunları söyledi: “İyi ki POY tesisi kurmuşuz. Türkiye'nin yurtdışına gönderdiği ve parasını ödediği iplikleri biz kendimiz yapıyoruz. Cipsi yurtdışından getiriyorduk. Biz neden bunu yurtdışından alalım.”

PTA tesisinin temeli mayısta atılacak

SASA’nın yaklaşık bir milyar dolarlık polyester, saflaştırılmış tereftalik asit (PTA) yatırımıyla ilgili detaylarıyla ilgili konuşan Genel Müdür Şeker, “Şu anda Türkiye’nin bu hammaddeye ihtiyacı 1 milyon ton. Sadece bizim bu ürüne ihtiyacımız 2023’te 1 milyon ton olacak. O nedenle 1.5 milyon tonluk bir tesis planladık. Kalan 500 bin tonu yurtiçi üreticimize vereceğiz. Bu para da Türkiye’de kalacak” ifadelerini kullandı. Yatırım bütçesinin 935 milyon dolar olduğundan bahseden Şeker, 2023 yılı ilk çeyreğinde devreye girecek yatırımın şu anda zemin çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydetti. Eş zamanlı olarak makine görüşmelerinin de devam ettiğini bildiren Şeker, inşaatın mayıs ayında başlayacağını sözlerine ekledi.