Ekonomi

Sasa’dan hisse geri alım kararı! Ne kadarlık hisse alıyor?

Dün duyurulan yeni kararların ardından, Borsa İstanbul’un en çok takip edilen şirketlerinden Sasa, azami fon tutarı 500 milyon TL olan hisse geri alım programı açıkladı.  

Borsada yaşanan düşüşlerin tekrarlanmaması için ekonomi yönetiminin önlem alması ve yeni kararların SKP tarafından duyurulması sonrası şirketlerin hisse geri alımları hızlandı.

 

Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşlerin tekrar etmemesi için SPK Başkanı ile yaptığı görüşmenin ardından devreye giren kararlar netice verdi.

Konuyla ilgili yapılan düzenlemelerin ardından şirketlerin hisse geri alımlarına yöneldiği görüldü.

İşte bu şirketlerden biri de, borsada adından en çok söz edilen ve Sasa oldu. Şirket, SPK duyurusunun ardından hisse geri alım programı açıkladı.

Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’a açıklama yapan Sasa, yönetim kurulunun 15 Şubat 2023 tarihli toplantısında paylarındaki aşırı oynaklığın önlenmesi ile sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunulması ve pay sahiplerinin menfaatlerinin korunması amacıyla, pay geri alımı yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

Açıklamaya göre şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere geri alım için ayrılacak azami fon tutarı 500 milyon lira olacak. Geri alınacak azami pay sayısı ise bu tutarı geçmeyecek şekilde belirlenecek. Sasa’nın söz konusu bu geri alım programının azami süresi 1 yıl olarak belirlendi.

Ekonomi yönetimi, deprem sonrasında Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşlerin tekrarlanmaması için önlem paketini devreye almıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere SPK, Borsa İstanbul, Türkiye Varlık Fonu, BDDK, SEDDK gibi finans piyasalarının baş aktörleri düzenleme üzerine düzenleme yapmıştı.

Buna göre, şirketlerin hisse geri alımlarında stopaj vergisinin 0’a indirilmesine karar verilmişti.

Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, hisse gerdi alım işlemlerinde stopaj vergisi yüzde 15’ten, yüzde 0’a indirilmişti. Öte yandan SPK, halka açık şirketlerin, genel kurul kararı aranmaksızın, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlayabileceğini duyurmuştu.

Hisse geri alımlarına ilişkin düzenleme ve söz konusu kararların bugün yürürlüğe girmesinin ardından şirketlerden hisse geri alım açıklamaları da peş peşe gelmeye başladı.