17 / 07 / 2024

Satılık konut fiyatlarındaki düşüş 2024'ün ilk 6 ayına damga vurdu! Konut almak için doğru zamandayız!

Satılık konut fiyatlarındaki düşüş 2024'ün ilk 6 ayına damga vurdu! Konut almak için doğru zamandayız!

Endeksa, Türkiye genelinde konut piyasasındaki değer değişimlerine yönelik yarıyıl raporunu açıkladı. Satılık konut fiyatlarındaki reel düşüş trendi, 2024’ün ilk altı ayına damgasını vurdu. 


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Endeksa, Türkiye genelinde konut piyasasındaki değer değişimlerine yönelik yarıyıl raporunu açıkladı. Rapora göre, satılık konutların değeri 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 11 arttı, enflasyondan arındırılmış verilere göreyse fiyatlar bu süreçte yüzde 12 geriledi.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK!

 Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Reel fiyatlarda aşağı yönlü hareketliliğin devam edeceğini tahmin ediyoruz ancak cari fiyatlarda düşüş beklemiyoruz. Özellikle oturmayı amaçlayanların ev alması için uygun bir zaman” dedi. 

Endeksa, 2024’ün ilk 6 ayında gayrimenkul piyasasında yaşanan değişimlere ilişkin raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye genelinde konut piyasasında yaklaşık bir yıldır yaşanan reel düşüş trendi, yılın ilk yarısında da devam etti.

Satılık konut fiyatları bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 43 artarken bu artış 2024’ün ilk 6 aylık döneminde yüzde 11’le sınırlı kaldı.

Türkiye genelinde satılık konut fiyatları, enflasyondan arındığında Haziran 2023’e göre yüzde 17 azalırken bu yılın altı ayında ise yüzde 12 geriledi. Türkiye genelinde ortalama metrekare fiyatı haziran ayında 26 bin 348 TL/m2, ortalama konut satış fiyatı ise 3,4 milyon TL oldu. Ortalama dönüş süresi ise 13 yıl olarak hesaplandı.

Rapor, satılık konut fiyatlarındaki kadar çarpıcı olmasa da kiralık konut piyasasının da artış hızındaki yavaşlama trendinden payına düşeni aldığını ortaya koyuyor.

Buna göre, kiralık konut fiyatları Haziran 2024’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52, son 6 aya göre yüzde 30 arttı. Fiyat değişimleri enflasyondan arındırıldığında ise kiralık konut değerlerinin bir yılda yüzde 13 düştüğü görülüyor. Son 6 ayda reel fiyat artışı yüzde 3 seviyelerinde gözlemlendi.

Satılık konut fiyatlarındaki düşüş 2024 ün ilk 6 ayına damga vurdu! Konut almak için doğru zamandayız!

OTURUM AMAÇLI KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMANDAYIZ!

Endeksa’nın Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:  “Gayrimenkul piyasasında özellikle satışlara baktığımızda reel fiyatlarda oldukça agresif bir biçimde aşağı yönlü hareket görüyoruz.

Reel yıllık değer kaybı yüzde 17’yi bulmuş durumda. Kiralık konut piyasasında da özellikle yüzde 25 kira artış sınırlamasının kalkmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde daha çok konutun piyasaya girmesi, fiyatlarda normalleşmeye vesile olacaktır.”

Öte yandan Öğüt, Kasım 2021’i takiben gayrimenkul fiyatlarında yaşanan astronomik artış dönemi öncesine dönüşün zaman alabileceği uyarısını yaptı:

“Şubat-Nisan 2021’de yıllık satılık konut fiyat değişimleri yüzde 30-35 bandındaydı. Bu seviyeyi henüz görmemekle birlikte, o zamanlar enflasyonun da daha düşük olduğunu unutmamak lazım. Ek olarak, inşaat maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle Türkiye hala ihtiyacının en fazla yarısı kadar konut üretimi yapabiliyor.

Konut üretimi talebi karşılayamadığı için, sıfır konutlarda fiyatların rakamsal olarak düşmesini beklemiyoruz. Örneğin, çok talep gören mahallelerde pazara sunulan bir evin ertesi gün ilanda olmadığını gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle özellikle oturma amacıyla satılık konut arayışında olanların, yüksek pazarlık güçlerinden yararlanarak ev alması için doğru bir zamandayız.

Ancak, yatırım amaçlı düşünenler piyasanın hareketlerini izlemeye devam etmeli ve uzman bir yatırım danışmanı ile çalışmalı. Endeksa bu noktada kritik, çünkü en iyi danışmanlarını çatısı altında bulunduruyor ve mülk sahipleri ile alıcılar arasında güven köprüsü oluşturuyor.” dedi. 

Satılık konut fiyatlarındaki düşüş 2024 ün ilk 6 ayına damga vurdu! Konut almak için doğru zamandayız!

İZMİR İLK YARIYILDA EN YÜKSEK ARTIŞI GÖSTERDİ!

Ankara, İstanbul, Antalya ve  İzmir  illeri karşılaştırıldığında 2024’ün ilk 6 aylık döneminde en fazla artışın İzmir’de yaşandığı görülüyor.

İzmir’de satılık konut fiyatları Ocak 2024’e göre yüzde 15 artarken reel olarak yüzde 8 düştü. Fiyatlar yıllık bazda %43 artarken enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde 17 azaldı. İzmir’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 34 bin 564 TL/m2, ortalama konut fiyatı ise 4,4 milyon TL oldu.

Antalya’daki satılık konut fiyatları ilk yarıyılda yüzde 13 arttı, enflasyondan arındırılmış rakamlara göreyse yüzde10 azaldı. Haziran ayında yıllık satılık konut fiyat değişimi yüzde 32 iken, enflasyona göre yüzde 24 azaldı. Antalya’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 35 bin 704 TL/m2, ortalama konut fiyatı ise 4,1 milyon TL oldu. 

İstanbul’da konut satış fiyatlarında altı aylık artış yüzde 11 artarken, enflasyondan arındırılmış fiyatlar yüzde 11 düşüş gösterdi. Yıllık bazda fiyatlar yüzde 43 artarken, enflasyona göre yüzde 17 düştü. İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 40 bin 329 TL, ortalama konut fiyatı ise 4,6 milyon TL seviyesinde gözlemlendi. 

Başkent Ankara’da ise konut fiyatları, 2024’ün başından haziran ayına kadar yüzde10 artış gösterirken enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde 12 düştü.

Geçen yılın haziran ayıyla karşılaştırıldığında yıllık bazda yüzde 47 artarken enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde15 azaldı. Başkentte ortalama konut metrekare satış fiyatı 21 bin 736 TL/m2, ortalama konut fiyatı ise 2,8 milyon TL oldu.

EN YÜKSEK KONUT SATIŞI FİYATLARI  MUĞLA'DA

Türkiye geneli konut piyasasında en yüksek satış fiyatlarında Muğla öne çıkıyor. Turizm merkezlerinden Muğla’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 60 bin 804 TL/m2 iken ortalama konut satış fiyatı 7,8 milyon TL olarak gerçekleşti.

KİRALARIN EN AZ ARTTIĞI İL: ANTALYA

Yılın ilk 6 ayında en düşük kira artışı yüzde 13 ile Antalya’da kaydedildi. Enflasyondan arındırıldığında ise Antalya’da kira fiyatları yüzde10 düştü.

Türkiye genelinde altı aylık en yüksek kira artışı ise yüzde 109’la Muş’ta yaşandı. Buradaki enflasyondan arındırılmış kiralık konut fiyat artışı yüzde 66 oldu.
 

Küreselde faiz indirimi mesajları veriliyor! Yeni ev alacaklara uyarı: Eylül'den önce... 

Kira bedeli üzerinden evin değeri hesaplandı! İşte evin eder fiyatı! Bu fiyatın üstü balon...

Geri Dön