Genel

Satılık konutların birçoğunun fiyatı, maliyetinin altında!

Yüksek konut fiyatları nedeniyle ev almak hayali kuranların sayısı giderek azalırken, inşaat mühendisi Atakan Bakılan satılan konutların birçoğunun fiyatının maliyetinin altında olduğunu söyledi. Bakılan metrekare maliyet fiyatlarını hesapladı…

Vatandaş artan konut fiyatları nedeniyle ev sahibi olamazken, müteahhitler fiyatlardaki artışın maliyetlerden kaynaklandığını söylüyor. Ev alacaklar ise dolar,euro ve asgari ücrette artış yaşanmazken fiyatların neye göre arttığını anlamaya çalışıyor. Uzmanlar konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini dikkat çekerken, yakın zamanda satışların da artmasını bekliyor.  

İnşaat Mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Atakan Bakılan https://x.com/atakanbakilan  X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, satılık konutların birçoğunun fiyatının maliyetinin altında olduğunu söyledi. Bakılan bu söylemini de şöyle açıkladı:

Satılık konutların birçoğunun fiyatı maliyetinin altında

Bir süredir yüksek faiz oranları konut fiyatlarının düşmesine sebep olurken inşaat maliyetlerindeki artış devam etti. Bu da konutların mevcut fiyatı ile yeni maliyetini eşitledi, hatta fiyatlar daha düşük kaldı.Örneğin

Şu an konut m2 birim maliyeti minimum 20.000₺ bandında yani150m2 bir dairenin inşaat maliyeti 3.000.000₺. Şehir merkezlerinde kat karşılığı arsa paylarının ise ortalama %40 olduğunu kabul edersek bu dairenin arsa payı ile birlikte müteahhite maliyeti 5.000.000₺ olacaktır.

Bu durumda iyi lokasyonlarda, iyi kalitede ve iskanı alınmış konutların m2 birim maliyetinin minimum 33.000₺ olduğunu söyleyebiliriz. Belirttiğimiz özelliklerde olup bu birim fiyat ve altında satılan konutların büyük çoğunluğu maliyetinin bile altında satılmakta.

İŞTE O PAYLAŞIM

Peki ev almayı planlayanlar bu konuyla ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem! Geliri fazla olan yüksek fatura ödeyecek!

2025'te emekli olacaklara yüzde 30 daha düşük maaş endişesi büyüyor! Emekliler erken dilekçe vermeye hazırlanıyor!

Altın alalım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş rakam verdi! Bu seviyede yüzde 70 alım yaparım...

Kira bedellerindeki uyuşmazlık nasıl çözümlenir? Ünlü avukat iki yöntemi açıkladı! Kiracı ve ev sahipleri dikkat