Emlak Konut

Satılık ve kiralık ev fiyatları ne olacak? Nihayet beklenen tarih verildi! Bu tarihten önce işlem yapmayın!

Konut satın alacaklar da kiralayacaklar da son zamanlarda emlak piyasasındaki hareketliliğe kilitlenmiş durumda. Peki, satılık konut fiyatları düşer mi? Kiralar düşecek mi, yoksa yükselecek mi? İşte detaylar... Kimileri ev sahibi olmak için satılık ev araştırmalarını hızlandırırken ev almayacak olan vatandaşlar da kiralık ev fiyatlarının durumunu merak ediyor

Emlak piyasasında son aylarda yaşanan hareketlilik ev kampanyalarının açıklanmasıyla sürüyor. Kimileri ev sahibi olmak için satılık ev araştırmalarını hızlandırırken ev almayacak olan vatandaşlar da kiralık ev fiyatlarının durumunu merak ediyor. Özellikle açıklanan kampanyaların kiralar üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı da insanların araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Bir süredir özellikle İstanbul'da kiralık konut fiyatlarının ciddi anlamda yükseldiği biliniyordu. Peki, konut kiraları düşer mi? Sektör temsilcileri bu konuda çeşitli görüşlere sahip. Bir yandan satılık konut fiyatlarının 15 gün içerisinde 500 bin lira arttığı ifade edilirken bir yandan da 6 ay içerisinde ev kiralarında düşüş olacağına işaret ediliyor.

İşte kiralık ve satılık konutlarla ilgili detaylar...

Alınan bilgilere göre kiralık ev fiyatlarına kampanyaların etkisiyle ilgili sektör temsilcilerinin bir kısmı ‘Rüzgarı bile yetti’ der iken bir kısmı da tam tersini söyledi. Fahiş kira fiyatlarına çare olması beklenen konut kampanyalarının emlak sektöründe bir hareketlenme oluşturduğu belirtildi. Fırsatçılar ise satılık konutların fiyatlarını anında yükseltti. Bu yüzden gözler şimdi de kiralık evlere çevrildi. Bazı emlakçılar kiralık konut fiyatlarında düşüşü, bazılarıyla aksini iddia ederken kimileri ise düşüşün sadece belirli bölgelerle kısıtlı olacağını öne sürdü.

"KİRALIK KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLDU"

Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay “Konutlar daha boşalmadan aslında şu anda kiralık rakamlarda bir düşüş oldu. Vatandaşlar kira öder gibi aslında evlerini ödeyecekler. Baktığımız zaman hal böyle olunca kiralık evlere olan talep azaldı. Talebin azaldığı her yerde fiyatlar otomatikman düşmüş olur. Ümraniye, Dudullu, Bahçeşehir, Beylikdüzü… Bu bölgelerde düşüş gösterdiğini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

"KİRALAR DÜŞMEZ, SATILIK EVLERE TALEP BİTMEZ"

Sektördeki bazı emlakçılar da yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi devam ettiği sürece ne kiralık ne de satılık konutlarda herhangi bir düşüş yaşanmayacağını belirtti.

Bunun yanında emlakçı Bedri Yılmaz ise “Yaşanan bu göç olayı durdurulmadığı sürece hiçbir şey normale dönmez. Kiralar da düşmez, satılığa talep de bitmez. Çok sayıda fırsatçı mevcut. Konut sahipleri olsun, müteahhitler olsun… Faizler düştüğü an fiyatları hemen yükseltiyorlar.” dedi.

"6 AY İÇERİSİNDE DÜŞÜŞ BEKLİYORUM"

Diğer yandan Gayrimenkul Uzmanı Ebru Kain ise “Önümüzdeki 6 ay içerisinde, 2023 yılında kiralarda bir düşüş bekliyorum ben. Hem arz yapan bizleri hem müşteriler pozitif etkileyecek. Yeni bölgelerde, İstanbul’un daha dış bölgelerinde arzda çoğalma olacağı için fiyatlarda düşüş bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Fakat emlakçı Abdurrahman Yeşiltaş ise “Bu söylediğiniz konu mümkün değil kiraları düşürmez” şeklinde konuştu.

55 m2 ve 4 milyon liraya satılık bir konutu örnek gösteren Yeşiltaş “Şu gördüğünüz daire 15-20 gün önce 3,5 milyon lira civarında düşünüyorlardı ama şu an 4 milyon TL’ye çıkardılar. Her sene 10-15 tane elimde kiralık konut olurdu. İki aydır elime bir tane ev geldi” dedi.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri artık öyle tuzaklar kuruyor ki! Duyunca şoke olacaksınız! Bu oyuna sakın gelmeyin!

Aile Bakanlığı’ndan müjde üstüne müjde! 2023 e-devlet 700 TL gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır?