Emlak Konut

Satılık ve kiralık konut fiyatları en çok hangi ilde arttı? Yeni Evim kampanyası ile konut fiyatları ne kadar yükseldi?

Emlakjet emlak piyasasının nabzını tuttu. Sektörün 2022 performansına ilişkin verileri platfom, Yeni Evim kampanyasına ilişkin tüketicilerin ilgisini de araştırdı. Detayları haberimizde…Özel araştırma dosyasında ise konut yatırımı ve hükümet tarafından açıklanan ‘Yeni Evim Kampanyası’na ilişkin tüketicilerin eğilimleri incelendi

Gayrimenkul platformu Emlakjet, aralık ayı emlak verilerini yayınladı. Özel araştırma dosyasında ise konut yatırımı ve hükümet tarafından açıklanan ‘Yeni Evim Kampanyası’na ilişkin tüketicilerin eğilimleri incelendi.

TÜİK verilerine göre konut piyasalarında 2022 yılında, bir önceki yıla göre binde 4’lük düşüş kaydedildi. Emlakjet verilerine bakıldığı zaman Aralık 2022 tarihinde, Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 6, kiralık konut fiyatları ise aylık ortalama yüzde 8 yükseldi. Satılık konut fiyatlarında en yüksek artış Bursa’da gerçekleşirken, yıllık kiralık konutlarda ise en yüksek artış Antalya’da gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre 2022 yılında Türkiye genelinde konut satışları 1 milyon 485 bin 622 oldu. Emlakjet verilerine göre aralık ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 6 oranında yükselirken, yıllık artış oranı ise yüzde 123’ü buldu.

EN YÜKSEK KİRA ARTIŞI ANTALYA'DA

Kiralık konut fiyatlarındaki artış oranı Aralık 2022 tarihinde yüzde 8 olurken, yıllık artış oranı ise yüzde 145 olarak belirlendi. Bursa, yüzde 164 seviyesinde artış ile yıllık satılık konut fiyat artışında ilk sırada yer aldı. Kiralık konut fiyatlarında ise ilk sırayı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgeden göç edenlerin etkisiyle Antalya ilk sıraya yerleşti.

TÜKETİCİNİN GÖZDESİ NERESİ?

Emlakjet verilerine göre, Aralık 2022 tarihinde en çok konut aranan ilçe Bursa Osmangazi oldu. lçelere göre kiralık ve satılık konut arama verilerine göre aralık ayında Bursa’nın Osmangazi ilçesi en çok aranan ilçeler arasında yer aldı. Osmangazi’yi sırasıyla Ankara’nın Çankaya ve Keçiören ilçeleri izledi.

KAMPANYAYA TALEP YOĞUN

Emlakjet’in özel araştırma dosyasında, Yeni Evim konut kampanyası trendleri de değerlendirildi. Ekonomi yönetimi tarafından açıklanan ‘Yeni Evim’ konut kampanyasından yararlanmayı düşünenlerin oranı yüzde 63 olarak belirlendi. Yoğun ilginin gözlendiği kampanyadan yararlanmak isteyenler arasında ise yüzde 64’ü gerekli şartları karşılarken, yüzde 36’sı ise kampanyadan yararlanmak istemesine karşın şartları karşılayamıyor. 

KONUT PİYASASI CANLANACAK

Araştırma verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, 4 Ocak’ta açıklanan yeni konut paketlerinin ardından satılık konut arama trendinde bir günde yüzde 426 artış görüldüğünü bildirdi. İdikat, paketin açıklanmasıyla fiyatları da yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Satılık konut fiyatlarında da yukarı yönlü hareket gerçekleşti. Yeni konut paketlerinin konut satışlarına canlılık getireceğini ve gelecek dönemde konut fiyatlarının yukarı yönlü hareket edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.