Köşe yazıları

Satın alınan konut ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Şubat 2018’de müteahhitten daire satın aldık. Ancak panjurlarda sıkıntı var. Bu ayıp için yapımcı firmanın garantisine istinaden kendisine başvurduk ama müteahhit ile ihtilafı bulunduğu gerekçesi ile gelmiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?' sorusunu yanıtladı

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Şubat 2018’de müteahhitten daire satın aldık. Ancak panjurlarda sıkıntı var. Bu ayıp için yapımcı firmanın garantisine istinaden kendisine başvurduk ama müteahhit ile ihtilafı bulunduğu gerekçesi ile gelmiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

Şubat 2018’de müteahhitten daire satın aldık. Ancak panjurlarda sıkıntı var. Bu ayıp için yapımcı firmanın garantisine istinaden kendisine başvurduk ama müteahhit ile ihtilafı bulunduğu gerekçesi ile gelmiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?

● M.E.

★ ★ ★

Bir inşaat satın alana ayıpsız biçimde teslim olunmalıdır. Teslim anında görülebilen ayıplara açık ayıp, kullanmakla ortaya çıkan ayıplara ise gizli ayıp diyoruz. Bir inşaatta daire satan müteahhidin ayıplardan sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk nedeni ile satın alan kimse ya ayıbın giderilmesini, ya ayıbın giderilmesi için gereken parayı talep eder ya da satış sözleşmesinin feshini talep eder. Bir dördüncü talep daha var ama umumiyetle inşaatlarda sonuç vermez. Bu talep, aynı ile değiştirme talebidir.

Okuyucumun aldığı dairede ayıp var. Bilemediğim husus bunun açık ayıp mı gizli ayıp mı olduğu. Aradan bir yıla yakın süre geçtiği için bunun gizli ayıp olduğu kanaatindeyim. Şayet düşündüğüm gibi kullanma sonucu ortaya çıktı ise yukarıda açıkladığım taleplerden birini tercih ederek müteahhitten talep edilecektir.

Müteahhidin sorumluluğu beş yıldır ve talep için süre geçmiş değil. Bence önce müteahhide ihtarname ile başvuruda bulunun. Bu başvurudan bir sonuç alınmazsa yapacağınız şey tüketici mahkemesinde dava açmaktır. Tüketici mahkemesinde dava açmakta maddi yönden büyük sıkıntı yoktur. Çünkü tüketici mahkemesinde açılacak dava harçtan muaftır. Sadece ayıbın tespiti için gereken bilirkişi incelemesi bir miktar masraf gerektirecektir.