Satış nedeniyle kiracı tahliyesi!
Satış sonrası kiracının durumu, malikin durumunda göre değişkenlik gösteriyor. Normal şartlarda yapılan ev mülkiyet devri, kira sözleşmesinin sona ermesine neden olmuyor. Peki, satış nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?
Satış nedeniyle kiracı tahliyesi!
Ev sahipleri, kiraya verdikleri evi satabiliyor. Evde kiracı olması, malikin ev üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlamıyor.
Satış sonrası kiracının durumu, malikin durumunda göre değişkenlik gösteriyor. Normal şartlarda yapılan ev mülkiyet devri, kira sözleşmesinin sona ermesine neden olmuyor.
Ancak, evi satın alan yeni malikin bu eve ihtiyacı olması durumunda, kiracısınden evi tahliye etmesini isteyebiliyor. Bu tahliye isteminin kanunda belirtilen şekilde yapılmaması halinde kira sözleşmesi feshedilemiyor.
Peki, satış nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl istenir? Satış nedeniyle tahliye ihtarnamesi nasıl yapılmalıdır?
Borçlar Kanunu- Evin satışı nedeniyle kiracı tahliyesi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Yukarıda yer alan kanun maddesine göre, ev sahibi edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.
Kiracı ne zaman çıkabilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com