08 / 05 / 2024

Satış opsiyonlu kiralama dönemi başladı

<font color=red>Satış opsiyonlu kiralama</font> dönemi başladı

Küresel krizden etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor.



2004 yılında büyük bir ivme kazanan inşaat sektöründe proje üzerine proje devreye girdi. Bir taraftan TOKİ, diğer taraftan özel sektör inşaat firmaları tarafından birbiri ardına konut projeleri hayata geçirilmeye başlandı.

Bankaların yüzde 1'lerin altına kadar düşürdüğü faiz oranı ile konut finansmanı da devreye girince konut satışında patlama yaşandı. Ancak yaşanan küresel kriz sonucu konut satışları durma noktasına geldi. Yeni projeler ertelendi, başlayan projeler ise satış yokluğundan neredeyse durma noktasında. İnşaat firmaları satışları artırmak için çeşitli kampanyalar yapmaya başladı, ancak onlar da konut satışını tetikleyemedi.

TOKİ'nin Ataşehir projesinde sesini duyuran KentPlus,  TOKİ  ile Mimar Sinan beldesinde inşa ettiği projesinde de ilginç bir satış kampanyası başlatarak satışa çıkardığı 250 dairenin 180'ini 15 gün içinde satmayı başardı.

TOKİ ile Emay inşaat tarafından yapılan Mimar Sinan KentPlus projesinde satışı patlatan uygulama "kira" ile başlıyor. Seçtiği konut için kişi, üretici firma ile satış fiyatı bugünden sabit olan konutu beğeniyor ve 24 aylık bir kira sözleşmesi imzalayıp evine aynı gün taşınıp her ay belirlenen kirasını ödemeye başlıyor. Üretici firma ile konut satın alan kişi arasında imzalanan sözleşmeye göre 24 ay sonra eğer bu kişi arzu ederse sözleşme tarihinde fiyatı sabitlenen konutunu o fiyat üzerinden satın alıyor ve 24 ay boyunca ödemiş olduğu kiranın tamamı da satış bedelinden düşülüyor.

Bu sistemin şu avantajı var: Konut almak isteyip de, krizde önünü göremeyip, "Bu borcun altından kalkar mıyım?" düşüncesinde olanlara, önlerini görebilmeleri için 24 ay gibi uzun bir zaman tanınıyor. Üstelik fiyatı da bugünden sabitlenip konutunda oturmaya da başlıyor. Muhtemelen 24 ay gibi uzunca bir sürenin sonunda krizin olumsuz etkileri ortadan kalkacak ve konut kredisi faiz oranları da düşeceği için sisteme dahil olanlar avantajlı duruma geçecekler.

Türk girişimcilerinin yaratıcılığı bu krizde de kendisini gösterdi. Emay İnşaat'ın KentPlus Mimar Sinan Projesi'ndeki bu başarılı uygulama, sanırım tüm inşaat projelerine sıçrar. Sonuçta hem inşaatçı hem de konut sahibi olmak isteyenler için akılcı bir yöntem.

Aydın Ayaydın/ Vatan

Geri Dön