‘Satış vaadi' ayarıyla yabancıya 50 bin konut satılacak!
250 bin dolarlık konut almayı 'vaat eden' yabancıya da artık vatandaşlık hakkı verilecek. Bu kararla, yabancıya 10 milyar dolarlık 50 bin konut satılması bekleniyor.
Gayrimenkul sektörüne önemli bir destek daha geldi. Akşam gazetesinden Özgül Öztürk'ün haberine göre, yabancıların 250 bin dolarlık gayrimenkul alımı karşılığı Türk vatandaşı olması uygulamasında, gayrimenkulün satış vaadi de geçerli olacak. İnşaat sektörü tarafından uzun zamandır talep edilen bu uygulamayla yabancılara sadece bitmiş konut projelerinden değil, yapımı devam eden projelerden de konut satılabileceğini belirten İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Normalde yabancıların gayrimenkul alması için tapu şartı vardı. Bu düzenlemeyle noter sözleşmesi yeterli olacak. Böylece yabancıya satış zıplayacak” diye konuştu.
10 MİLYAR DOLARI BULUR
Geçen yıl yabancıya 22 bin 200 konut satıldığını söyleyen Durbakayım, bu yılın ilk 10 ayında bu rakamın 30 bin 400’e çıktığını belirtti. Bunun karşılığında 7-8 milyar dolar gelir elde edildiğini dile getiren Durbakayım, “Yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinde gereken 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım şartının eylül ayında 250 bin dolara indirilmesinin ardından gelen bu uygulamayla bu yıl yabancıya konut satışı 40 bini aşar. Gelecek yıl 50 bini yakalarız. Böylece yılda 10 milyar dolarlık satış yaparız. Yabancıların yaptığı alışveriş, bu evlere alınan mobilya gibi yan gelirlerle ekonomiye yılda 15 milyar dolar ek gelir sağlanır” şeklinde konuştu.
Kuveyt ve İranlı yatırımcı sırada
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, özellikle Pakistan, Kuveyt,İran, Irak ve Suriyelilerin konut almak için sırada beklediğini söyledi.
Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da, Türkiye’deki fırsatların ve güzelliklerin doğru şekilde anlatılmasıyla ‘daimi turist’ olarak tanımladığı Türkiye’de gayrimenkul alan yabancılara konut satışının 2019'da yüzde 100 artacağını söyledi.
"İyi bir tanıtımla 30 milyar doları aşar"
Ziya Yılmaz/DAP Yapı Bşk.
“Sektör olarak bekledimiz bir karardı. 250 bin dolar ve üstündeki konutların yabancılara noterden satışına başlanılması Türk ekonomisine ve sektörümüze çok büyük katkı sağlayacak. Bu karar öncesi yıllık 4.6-5 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya konut satışının hacmi, karar sonrasında katlanarak artacak. 6-7 yıl içinde yabancıya satışlar 30 milyar doları bulur. Yabancılara İspanya 20-30 milyar, Yunanistan 9-10 milyar, ABD 152 milyar dolar, Londra 48 milyar dolarlık satış yapıyor. Gayrimenkulden başka hangi üründen bu kadar gelir sağlanabilir? Hatta bu karardan sonra üretmeden de satacağız. Karar tek başına yeterli değil. Bunun tüm dünyada duyurulması lazım. Türk Hava Yolları’nın uçaklarındaki ekranlarda, fuarlarda, televizyon reklamlarında bunu anlatmamız gerekiyor.”
"İlk etapta 10 milyar dolar gelir"
Erden Timur/Nef Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancıya vatandaşlık hakkı uygulaması için bugüne kadar tapu şartı, yani bitmiş ve oturuma hazır konut alma şartı koşuluyordu. Proje aşamasındayken satış yapan markalı konutları kapsamıyordu. Yabancı projemize ilgi gösteriyor fakat proje henüz bitmediği için vatandaşlık başvurusu yapamıyordu. Artık satış vaadi sözleşmesi ile bu mümkün hale geldi. Sektöre cansuyu katacağına inanıyorum. Bu düzenleme ile birlikte yıl sonunda yabancıya 40 bin adetlik satış rakamına ulaşabileceğiz. Geçen sene 22 bin adet ve 5 milyar dolar tutarında konut yabancıya satılmıştı. Bu rakamın net döviz girdisi etkisi 20 milyar dolarlık ihracata denk geliyor. Yeni teşvikle yabancıya satışın 15 milyar dolara yükseleceğini ve bunun 60 milyar dolarlık ihracata denk geleceğini düşünüyoruz.”
"Yabancılara konut satışı daha da artacak"
Feyzullah Yetgin /Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı
“2019’da yabancılara konut satışı artacak. Gelecek yıl için hedef 50 ila 60 bin rakamlarını aşmak. 2019’da daha planlı, arz-talep dengesine göre konut projeleri yapılacak. Gayrimenkul sektörünün dinamik bir yapısı var. Talebin aktif hale gelmesi için de bazı faktörler var. Bunlardan birisi konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 in altında olması. Bu, şu sıralar çok mümkün değil ama kademeli olarak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde düşmesini bekliyoruz. Diğer yandan ihtiyaçlar doğrultusunda birinci ve ikinci el konutta satışları son 4-5 yıl içerisinde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen artış trendinde. 2016 yılı 2015’ten daha iyiydi. Önümüzdeki yıl da büyük ölçüde bu şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz.”
"2019’da yabancıya 70 bin ev satarız"
Altan Elmas /KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla bu değişiklikleri yararlı buluyoruz. Sektörün bu yılı, yabancıya satışta 6 milyar dolarla kapatmasını bekliyoruz. 2019’da da yabancı yatırımcılara 70 bin konut satışı ve 10 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda 25 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz. Gayrimenkul artık ihracat yapan bir sektör haline gelmeye başladı. Sıcak paranın etkisini düşünürsek gayrimenkul sektörünün getirdiği yatırımın bu açıdan da faydası daha fazla. İran, Irak, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden gelenlerin Türkiye’den vatandaşlık talebi vardı. Bu karar gayrimenkul sektörüne iyi bir aşı olacak.”
Üç yıl süreyle devredilemeyecek
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, söz konusu tutarda taşınmazın peşin olarak satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç sene süreyle devri ve terkini yapılamayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edilmesi de vatandaşlık kazanımı için yeterli olacak.
Türk Vatandaşlığı Kanunu Yönetmeliği değişikliği tam metni 2018!