05 / 05 / 2024

Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Satılmış ve içerisinde kiracı bulunan evlerin durumunda bir kiracının evden ne kadar sürede çıkarılabileceği vatandaşlar arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Buna göre, yeni ev sahibi kiracıyı hangi süreçlerde ve nasıl evden çıkarabilir?



Kiracıların geçerli bir kira sözleşmesi ile oturdukları evlerin satışı yapılması durumunda ne kadarlık bir sürede evden çıkarılabilecekleri merak konusu olmaktadır. Bu durum karşısında hem kiracılar merak ediyor hem de o evi satın alacak yeni ev sahipleri bu konu hakkında sürekli araştırma yapıyorlar. Buna göre, satılan evdeki kiracının durumu ve hakları nelerdir? Ayrıca, ev sahibi değişirse kiracı evden çıkmak zorunda kalır mı?

EV SAHİBİ DEĞİŞİRSE NE OLUR?

Ev sahibinin değişmesi halinde kiracı açısından değişen pek fazla bir durum yok. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam etmektedir ve kiracının sadece ev sahibinin ismi değişecek. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Evi satın alan yeni ev sahibi bir anlamda kira sözleşmesini de satın almış oluyor. Dolayısı ile kiracının kapısını yeni kira sözleşmesi için çalamayacağı gibi kiraya ek bir zam da talep edemeyecek.

Kiracılı evi satın alan ev sahibini koruyan bir yasal uygulama da bulunmaktadır. İhtiyaçtan dolayı evi satın almış olan ev sahibi kiracıya ihtar çekerek evden çıkmasını isteyebilir. Yasal süresi çerçevesinde ihbar yapılması durumunda kiracı eğer kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasına 6 aydan kısa bir süre varsa kira sözleşmesinin sonunda, 6 aydan fazla süre varsa 6 ayın sonunda evi boşaltmakla yükümlüdür.

 Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Öte yandan, kiracılar kendilerine yapılan bildirimler ile birlikte genellikle evden çıkmıyorlar. Bu durumda da ev sahibi önce arabulucu aşamasını tamamlayarak sonrasında da mahkemeye başvurarak yasal işlemleri başlatıyor. Bu durumda mahkeme görülmeye başlanıyor ve istinaf süresi dahil 2 seneyi de bulabiliyor. Kiracı ile an baştan anlaşma sağlanamaz ise yeni ev sahibi kiracıyı 2 seneden erken evden çıkaramıyor. Bunun için de karşılıklı anlaşma yoluna gidilmesi şiddetle tavsiye ediliyor.

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi tahliye için yeterli mi?

Kızının arkadaşının evine sığınan anne: Kadıköy'deki evimde 5 bin TL'ye oturan kiracım, şimdi Malpler'de tatilde!

Demet Akalın'a mağdur ev sahiplerinden destek geldi: 'Bizim tarafımızda bir ünlüyü görmek harikulade bir şey'

 


 


Geri Dön