Emlak Konut

Sayın: İşverenin böldüğü işçi KEY parası alamıyor

Zeki Sayın, KEY'de farklı şirketlere bölünen çalışanların para alamadığını söyledi.

Konut Edindirme Yardımı'na (KEY) ilişkin itirazlar için 27 Ekim'e kadar süre tanınırken, birçok çalışanın geçmişte işverenin para yatırmaktan kaçınmak için başvurduğu yöntemler nedeniyle para alamayacağı belirlendi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bazı iş yerlerinin parayı eksik yatırdığını, bazılarının da hak doğmasını önlemek için çalışanları 9'arlı gruplar halinde farklı şirket bünyesinde gösterdiğini aktardı.

`Hakkınızı arayın'

Sayın, bazı hak sahiplerine neden düşük ödeme yapıldığını ve bundan sonra izlenecek yolu anlattı. Kendilerinin yanlış hesap yapmasının söz konusu olmadığını, kurumlardan gelen bilgilerde sorun olabileceğini aktaran Sayın, vatandaşlara "hakkınızı arayın" çağrısında bulundu. Sayın şöyle konuştu:
"Daha yüksek para alması gerektiğini düşünen ya da listede adı olmayan, itiraz hakkını kullansın. Vatandaşlarımız biraz sabırsız, açıklamaları dinlemiyor. İtiraz etmeden önce hak sahibi olamayabileceğinizi de düşünün. Yasa 1987'de yürürlüğe girdi. Bir kişi bu tarihten itibaren 6 ay çalışmış, sonra bir süre işsiz kalıp yeniden işe girmiş ve 1995'e kadar 9 kişinin altında işçisi olan bir işyerinde görev yapmış olsun. Böyle bir çalışan ben `1987-1995 arasında çalıştım, niye tam para alamıyorum' diyor.

Bu 9 sene içinde çalışmadığın gün varsa, işveren eksik yatırmışsa tam para alamazsın. Lojmanda oturmuşsundur, sözleşmelisindir, karı-koca çalıştığınız için kadın adına yatmamıştır. İtiraz etsen de para alamazsın."

Muhasebeci bile şikâyetçi

Bazı işverenlerin 10 kişi ve üzerinde işçi çalıştıranların yatırmak zorunda olduğu parayı ödememek için, çalışanları 9'ar kişilik gruplarda farklı şirketler üzerine kaydettiğini anlatan Sayın, işveren tarafından eksik yatırılan paralar da bulunduğunu söyledi. Sayın, "Çalışan bakıyor, işyerinde beraber çalıştığı 40 kişi var. `Benim KEY almam gerek' diyor. Halbuki sen A şirketine bağlıyken, yanında oturan mesai arkadaşın B şirketinde çalışıyor. Bir şirketin muhasebesinde çalışan, yani bu parayı yatırması gereken bile gelip para yatmadığından şikâyetçi oldu" diye konuştu.

KEY'de haksızlığa uğradığını düşünenlerin, önce o tarihler arasında çalıştığı kuruma daha sonra da Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmesi gerektiğini ifade eden Sayın, "Vatandaş müdürlüklerimize yığıldı, `neden adım yok' diyor. Yanıt alamayan sinirleniyor. Herkes çalıştığı kuruma başvurmalı" dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş da vatandaşların 3 ay içinde SGK il müdürlüklerine itiraz başvurusu yapabileceğini söyledi.

Bilgi skandalı Meclis gündeminde

KEY ödemeleri kapsamında vatandaşların TC kimlik ve sigorta numaralarının internet ortamında yayımlanmasının bilgi güvenliği açısından sıkıntı yaratacağı endişesi ile ödemelerde yaşanan aksaklıklar TBMM gündemine taşındı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, yayımlanan kişisel bilgiler aracılığıyla daha fazla bilgi toplanmasının önlenmesine yönelik ne gibi önlemler alınacağı soruldu.

Milliyet