28 / 04 / 2024

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Gayrimenkul zengini SGK'nın elindeki taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı!

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Gayrimenkul zengini SGK'nın elindeki taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı!

Sayıştay’ın 2022 raporları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) gayrimenkul zenginliğini göz önüne serdi. SGK'nın elinde olan taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı. İşte detaylar...



Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gayrimenkul zengini olduğu Sayıştay’ın 2022 raporlarından ortaya çıktı. Bilindiği üzere, SGK, 2012 yılında prim borcuna karşılık gayrimenkul almaya başladı. Geçen bu 10 yıllık sürede, SGK'nın gayrimenkul zengini olduğu ortaya çıktı. 

Gayrimenkul zengini haline gelen SGK'nın 10 yılda elinde olan taşınmazların değeri 2 milyar lirayı geçti. Söz konusu durum Sayıştay’ın 2022 raporlarından ortaya çıktı. Sayıştay’a göre satış için alınan gayrimenkullerin bugüne kadar sadece yüzde 11’i satılırken, geriye kalanların acilen nakde dönüştürülmesi gerekiyor.

Hürriyet'in haberine göre, SGK'nın gayrimenkul zengini olduğu ortaya çıktı. Borcuna karşılık 20122den bu yana “satış yapıp nakde çevirmek” için gayrimenkul almaya başlayan kurumun elinde, değeri 2 milyar TL'den fazla olan taşınmaz var. Sayıştay raporunda, borca karşılık alınan taşınmazların sayısının yıllar itibarıyla giderek arttığı belirtildi.

Söz konusu raporda, satış amacıyla alınan taşınmazlardan değer itibarıyla yalnızca yüzde 11’in satıldığı ve geriye kalan 2 milyar 83 milyon 988 bin 892 lira bedelle satın alınmış olan taşınmazların henüz nakde dönüştürülemediği tespit edildiği belirtilerek, bu taşınmazların acilen satılması tavsiyesinde bulundu.

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Gayrimenkul zengini SGK nın elindeki taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı!

2022 YIL SONUNA KADAR BİN 567 TAŞINMAZ ALINDI

Sayıştay’ın SGK'yı kapsayan 2022 denetim raporuna göre 2012 yılında yapılan yasal değişiklikle, SGK’ya prim borcunu ödemekte zorluk yaşayanların borcuna karşılık taşınmaz alınabiliyor. Bu noktada 2022 sene sonuna kadar toplam bin 567 taşınmaz alındı. Bu gayrimenkullerin içinde hizmet gereği alınanlar bulunsa dahi çoğu taşınmazın satılmak için prim borcuna karşılık alındığı kaydedilen raporda şöyle denildi:

“Söz konusu taşınmazların alış bedeli ise toplam 2 milyar 330 milyon 484 bin 245 Türk Lirası tutarındadır. Kurumun bu kapsamda aldığı taşınmazların sayısı yıllar itibarıyla giderek artmaktadır. Prim borçlarına karşılık olarak 2021 yılında 473 adet taşınmaz alınmıştır. (Borcuna karşılık) Satış amacıyla alınan taşınmazlardan değer itibarıyla yalnızca yüzde 11’i satılmış olmakla birlikte geriye kalan 2 milyar 83 milyon 988 bin 892 Türk Lirası bedelle satın alınmış olan taşınmazların henüz nakde dönüştürülemediği tespit edilmiştir. Prim alacaklarının garanti altına alınması amacıyla prim borçlarına karşılık satılmak üzere alınan taşınmazların değer olarak küçük bir kısmı satılabilmiştir.”

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Gayrimenkul zengini SGK nın elindeki taşınmazların değeri 2 milyar lirayı aştı!

SAYIŞTAY'DAN SGK'YA SATIN UYARISI

Söz konusu gayrimenkullerin SGK’ya devir ve teslimi ile taşınmazların SGK tarafından devir ve tesliminin 2023 sene sonuna kadar KDV’den istisna tutulduğuna vurgu yapılan raporda, gelecek yıl satışların daha da zor olacağı uyarısı yapıldı. Raporda, KDV istisnası sona ermeden şu ana kadar alınan taşınmazların satış işlemlerinin hızlandırılması gerekmektedir” denildi.

SON DAKİKA DEPREM: O iller bu sabah deprem ile sarsıldı! İşte 24 Eylül 2023 son dakika deprem listesi...

SSK, Bağkur, 4A, 4B emekli ikramiyesinde son durum ne? 29 Ekim'de emeklilere 5 bin TL yatırılacak mı? 

Öğrencilerin ÖTV ve KDV’siz alabileceği 51 adet telefon ve fiyat listesi: Samsung, Casper, Vivo, Omix, Redmi...


Geri Dön