29 / 04 / 2024

Schengen vizesi için internetten başvurunun önü açıldı!

Schengen vizesi için internetten başvurunun önü açıldı!

AB Komisyonu Schengen vizesi için internetten yapılacak başvurunun önünü açan düzenlemeyi kabul ettiğini açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...



Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına için yeni düzenlemeyi kabul ettiğini açıkladı. Türkiye dahil Schengen'e tabi ülkelerin vatandaşları artık konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden vize başvurusunu yapabilecekler.

DİJİTAL BAŞVURU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üstünden yapılacak olan dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024 yılında başlayacağı kaydedildi. Başvuruların 2026 yılından itibaren başlaması öngörülmekte. Bu kapsamda ise 5 senelik geçiş döneminden sonra tüm üye ülkeler 2031'de dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak. Yapılan, yeni düzenleme ile vize başvurusu daha kolay olabilecek. Başvuru sahipleri, konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmek zorunda olmayacak. Öte yandan yapılan başvuru için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklikte yapılmayacak. Gerekli koşullara sahip olmayan kişilerin başvurusu reddedilecek.

DİJİTAL SCHENGEN VİZE BAŞVURUSU NASIL OLACAK?

Schengen vizesine ihtiyaç duyan vatandaşlar önce sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacak. Bu hesap üzerinden başvuru formu doldurup, kendilerinden istenen gerekli belgeleri yükleyecekler. Daha sonra vize ücretini internet üzerinden ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar. Sistem, başvuruyu otomatik olarak seyahatin ana varış noktasının bulunduğu Schengen ülkesine göre yönlendirme yapacak. Başvuru sahipleri, başvurularının durumunu platform üzerinden takip edebilecek. Buna göre, vize onaylandıktan sonra, başvuru sahipleri vizelerine internet üzerinden erişebilecek. Gerekirse vize süreleri online olarak da uzatılabilecek.

Schengen vizesi için internetten başvurunun önü açıldı!

VİZE BAŞVURUSU İÇİN KONSOLOSLUĞA GİTMEK LAZIM MI?

Tüm başvuru sahipleri, işlemlerini internet üzerinden yapabilecekler. Ancak, ilk kez Schengen ülkelerine seyahat edecek olanlar ile biyometrik bilgilerinin süresi dolan başvuru sahiplerinin yine de konsolosluk veya vize başvuru merkezine, biyometrik belgelerini bizzat ibraz etmeleri gerekiyor. Bu işlemler için randevu ise internet üzerinden alınabilecek.

SCHENGEN VİZE ÜCRETİ NE KADAR?

Kişilerin, Schengen vizesi başvurusu yaptığında başvuru ücreti, 12 yaşından büyükler için 80 Euro. 6-12 yaş arasındakiler için 40 Euro. 6 yaşından küçük olanlar için ise başvuru sahipleri ise, ücret ödemiyor.

Pasaport ve ehliyet ücretlerine yeni yıl zammı! 2024'te pasaport ve ehliyet ne kadar olacak?

Pasaport ücretleri 2024 yılında ne kadar olacak?

Pasaport ücretleri tek tek açıklandı: 1 yıllık, 2 yıllık ve 4-10 yıllık pasaport ücretleri kaç TL? 

 


Geri Dön