SeaPearl Ataköy'ün yarısı satıldı!
SeaPearl projesini hayata geçiren Kuzu Grup'un yönetim kurulu üyesi Özen Kuzu yaptığı açıklamada "2016 zor bir yıldı. Ama metrekaresi 8 bin $ olan projenin yarısını sattık" dedi.
Ataköy Sahili'nde yükselen SeaPearl projesini hayata geçiren Kuzu Grup'un yönetim kurulu üyesi Özen Kuzu, lüks segmentte alımların ötelenmediğini belirtterek, "2016 zor bir yıldı. Ama metrekaresi 8 bin $ olan projenin yarısını sattık" dedi.
Kuzu Grup, son yılların belki de en çok konuşulan projesine imza attı. Ataköy Sahili'nde hayata geçen SeaPearl, özellikle 'denize sıfır' olmasıyla dikkatleri üzerine çekti. 2.7 milyar dolarlık dev projede metrekare fiyatları ise ortalamada 8 bin dolara kadar çıktı. Yani 30 bin TL'ye yaklaştı. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu'ya SeaPearl'den yola çıkarak, lüks konut piyasasında son durumu sorduk. Lüks segmentin, alımların ötelenmediği bir segment olduğunu anlatan Kuzu, 2016 zor bir yıl olmasına rağmen, hedeflerini yakaladıklarını, 2017'deki dolar rallisindense hiç etkilenmediklerini söyledi. Kuzu, SeaPearl'de yüzde 50 satış rakamına ulaştıklarını, projeye en büyük talebin ise Anadolu aslanlarından geldiğini ifade etti.
EN KÜÇÜĞÜ 800 BİN DOLAR
Ataköy sahilinden geçerken, çoğu insan merak ediyor 'bu projede daireler ne kadar' diye...
Projede yer alan en küçük dairemiz aşağı yukarı 100 metrekare fiyatı da 800 bin dolar civarında. Yani metrekare fiyatımız ortalama 8 bin dolar. Projeye başladığımızda bu rakam 7.200 dolardı. Dolar da 2 TL idi. Şimdi dolar 3.600 TL, metrekare fiyatı 8 bin yani ilk alanlar çifte kazanç sağladı.
2016 zor bir seneydi, bu rakamlara satış yapmak zor olmadı mı, lüks konut cephesinde işlerin iyi olmadığı söyleniyor. Sizde durum ne?
Lüks segment alımların ötelenmediği bir segment. Her şeye rağmen 2016 bizim için iyi bir sene oldu. SeaPearl şu anda Türkye'nin en büyük projesi. Biz bu projede insanlara yalı hayatı sunuyoruz. İstanbul'da böyle bir yer kalmadı. Sadece boğaz hattı ve burası var. Dolayısıyla böyle bir proje daha yapmak istesen yer yok. Bu nedenle satış sorunu yaşamıyoruz. Şu anda yüzde 50'lere yani 260-270 daireye ulaştık.
BİRKAÇ PRENS DE EV ALDI
Alıcı profili nasıl oldu?
Anadolu aslanlarından talep geldi. Bu bölgenin insanlarından yani Bakırköy, Ataköy, Florya bölgesinden ilgi gördük. Bir de tabii körfez ülkeleri SeaPearl'e ilgi gösterdi. Satın alanların yüzde 10-15 arası yabancı. Yabancılar da Körfez ülkelerinin elitleri diyebilirim. Bunların arasında birkaç tane de prens var.
Projenin 'denize sıfır' olması eleştiri oklarını da çekti, kapatıyor musunuz sahil yolunu, isteyen bu yolu kullanamayacak mı?
Öyle bir durum söz konusu değil. Tabii ki sahilde kamuya açık bir yürüme alanı olacak.
İran'a dünyanın en büyük sosyal konut projesi
İran pazarında aktiftiniz. Orada işler nasıl gidiyor?
İran’da dünyanın tek kontratla imzalanan en büyük sosyal konut projesi olan İran Mesken Meher kapsamında, 37 bin konutluk projemiz sürüyor. 2016 sonunda yine İran’da 520 bin metreküp/gün kapasiteyle ülkenin en büyük atık su arıtma projesinin ihalesini kazandık. Cezayir’de de 19.700 konutluk projelerimiz sürüyor.
Türkiye'de yeni projeler olacak mı?
Yılın ikinci yarısında Avrupa Yakası’nda bir konut projesine başlama planımız var. Arsa görüşmelerimiz devam ediyor.
'Yabancıya var bize yok mu?'diyorlar...
2017 başından bu yana gayrimenkul sektörüne teşvik üstüne teşvik geliyor. Bu teşviklerin etkisini görmeye başladınız mı?
Bunlar 3 yıldır dillendirdiğimiz taleplerdi. Ve hemen pozitif etkilerini de görmeye başladık. Yabancı talebinde gözle görülür bir artış var. Tabii burada yurtdışında yaşayan vatandaşımıza KDV'yi indirip, Türkiye'de yaşayanlara daha yüksek KDV uygulamak, insanlarda, 'Yabancıya indirim yapılıyor, bize niye yapılmıyor' duygusu yarattı. Biz bu talebin de görmezden gelinmeyeceğini düşünüyoruz.
200 milyar $'lık pastanın yarısı için savaşıyoruz
Katar 2022 Dünya Kupası için de ciddi bir yatırım takvimi belirledi. Türk müteahhitler bu pastadan pay alabilir mi?
Şu anda orada 200 milyar dolarlık bir pasta var. Çok ciddi yatırımlar yapacaklar. Biz de Türk müteahhitler olarak bu pastanın en azından yarısını alabilmenin savaşını veriyoruz. Türkiye müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra gelen ikinci ülke konumunda. Bu işi iyi biliyoruz. Ve Katar da artık bizim kardeş ülkemiz. Onların da bize karşı sevgisi var. Bu pazarın 100 milyar dolarını Türk müteahhterin alması mucize olmaz. Sonuçta Katar Havalimanını da bir Türk firması yaptı.
Yabancı da referandumu bekliyor
Önümüzde bir referandum süreci var. Sizce gayrimenkul piyasası üzerinde etkisi olacak mı?
Normal koşullarda bizim sektörümüz bahar aylarında canlanır. Referandumun da etkisiyle bu sene nisan ayında sezonu çok daha iyi açacağız. Evetle beraber de yatırımların hız kazanmasını bekliyoruz. 2017’de sektörde yeni rekorlar kırılabilir. Bence yabancı yatırımcı da referandumu bekiyor.
Sizin 2017'ye ilişkin hedefleriniz nasıl?
2016 yılını yaklaşık 600 milyon TL ciroyla kapattık. Bu yıl için de yüzde 7-8 oranında bir büyüme hedefliyoruz.
240 ayın rüzgarı yetti
Bu sene gayrimenkul sektörü bir devrim yaptı, tüketiciyi 240 ay vadeyle tanıştırdı. Talep nasıl?
Yatırımcı ‘uzun vade düşük faize’ kayıtsız kalmadı. Ama satışlar 60-120 ayda gerçekleşti. 240 ay ise dikkat çeken bir söylem oldu. Tercih eden pek olmasa da rüzgarı yetti.
Türkiye Katarlıların ikinci vatanı oldu
Siz Kuzu Grup olarak bu projede Katarlılarla ortaksınız. Onlar nasıl bakıyorlar Türkiye'ye, yatırıma devam edecekler mi?
Katar hükümetinin kurduğu, bizim TOKİ'ye benzer Qatari Diar diye bir şirket var. Sea Pearl'e yüzde 60 ortaklar. Türkiye Katar için çok önemli bir pazar. Son dönemde Katarlı şirketlerin Türkiye'ye dev yatırımlar yaptığını görüyoruz. Ve bu yatırımları da artırmak istiyorlar. Ne bizim ortaklarımızın ne de genel olarak Katar'ın Türkiye'ye güveninde herhangi bir azalma yok. Türkiye artık Katarlıların ikinci vatanı. Bize öyle bakıyorlar. Qatari Diar'la birlikte yeni yatırımlar da planlıyoruz. Bu arada onlar ayrıca bizi ülkelerine de davet ediyor. Gelin birlikte proje geliştirelim diyorar. Şu anda üzerinde düşündüğümüz 2 proje var.
Akşam