Şebnem Dönbekçi: Bugüne kadar otel ve pansiyonlara toplamda 350 milyon kredi verdik!
Türk turizm sektörü bu yılı da büyüyerek kapatmayı hedefliyor. Avrupa’da yaşanan krizin ise sektörün önündeki büyük risklerden biri olacağı düşünülüyor
Eurobank Tekfen Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dönbekci, bu daralmanın yeni pazarlarla kapatılacağını düşünüyor. Eurobank Tekfen olarak küçük pansiyondan marina işletmelerine ve 5 yıldızlı otellere, sektördeki farklı yatırımlara kredi verdiklerini hatırlatan Dönbekci, “Bugüne kadar toplamda 350 milyon liralık kredi verdik. Önümüzdeki dönemde de sektöre sunduğumuz yenilikçi hizmetleri çeşitlendirerek yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" diyor.
2012 için turizm sektöründen beklentileriniz neler?
Türk turizmi, son 3 yılda sağladığı büyümeyle dünya çapında başarılara imza attı.
Sektör, 2011 yılını 31 milyon turist ve yüzde 14 gelir artışıyla beklentilerin üstünde performansla geçirdi. Buna karşılık 2012. tüm dünyada ekonomik açıdan temkinli olunacak bir dönem. Ancak sektörden aldığımız bilgilere göre Türkiye’nin bu yıl da turizm sektöründe büyüme sağlayacağına ve parlayan destinasyonlar arasında yer alacağına inanıyoruz.
Dünya ekonomisinde yeni bir resesyon beklentisi kuvvetleniyor. Türkiye’nin rakibi İtalya, İspanya gibi ülkelerde turizme sağlanacak teşviklerle Akdeniz’de fiyat rekabeti ön plana çıkabilir. Sonuçta 2012 zor bir yıl olarak gözüküyor. Ama sektör 2011 rakamlarının üstüne çıkmayı hedefliyor. Bu yıl özellikle Avrupa’daki kriz nedeniyle bu ülkelerden gelen turist sayısında azalma olabilir. Ancak bu daralmanın yeni pazarlarla kapatılacağını düşünüyoruz.
Eurobank Tekfen olarak ülkemizin “turizm markası” olarak dünyaya tanıtılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin dünya çapındaki marka sektörü turizm olmalı. 2012’de bu hedefe daha yaklaşacağımıza nanıyoruz.
Sektörde küçük çaplı yatırımlara, özellikle de pansiyonculuğa ilgi nasıl? Bu alanda yükseliş gözlemliyor musunuz?
Pansiyonlar, standart tatil köyü veya beş yıldızlı otellerde beklentilerini bulamayan turistler için müşteri memnuniyetini sağlamak açısından önemli bir alternatif. Genelde küçük aile işletmeleri olmasından dolayı sıcak ve samimi bir ortamda tatilini geçirmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Bu yüzden gerek iç gerekse dış turizm açısından pansiyonculuğun yaygınlaşması çok olumlu. Ancak Türkiye’de pansiyonculuk bazı ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Büyük otellerin ve acentelerin sunduğu paketlerinin çeşitlenmesi ve her şey dahil sistemiyle pansiyonların hem sayısının hem de fiyatlarının düştüğünü görüyoruz. İspanya, İtalya gibi ülkelerde pansiyoncular turizm gelirlerinden oldukça önemli pay alıyor. Türkiye'de ise bu oran ne yazık ki çok düşük. Eurobank Tekfen olarak bu oranın iyileştirilmesi için destek olmaya çalışıyoruz.
Pansiyon yatırımcılarına ne tür destekler sunuyorsunuz?
Eurobank Tekfen olarak temel yaklaşımımız, küçük pansiyonlardan beş yıldızlı otellere kadar tüm işletmelerin yatırımlarına finansal destek sağlamak. Turizm sektörünün verimlilik sorunu ve küçük işletmelerin kurumsallaşmasına yönelik stratejik destek sağlamayı da hedefliyoruz.
Sektör bazında ürün ve hizmet paketlerimizle özellikle KOBİ’lere verdiğimiz desteğe devam ediyoruz. “Turizm Paketi” bu konudaki ilk ürünlerimizden biri. Bu paketle müşterilerimizin nakit akışına uygun olacak şekilde geri ödemede esneklik sağlıyoruz. Bu paket ayrıca avantajlı faiz oranıyla “Turizm Kredili Mevduat Hesabı”, özel komisyon oranlı Turizm POS’ u ile nakit yönetimi, tahsilat ve finansman alanlarında üç temel ihtiyaca yönelik ürünleri kapsıyor.
Vadeler, içeriğine göre değişmekle birlikte, taksitli ticari kredilerde 60 aya kadar uzayabiliyor. Kredinin para birimi de müşterinin gelir ve faaliyet alanına göre belirlenebiliyor.
2011’de “Faal Hesap” adını taşıyan KOBİ'lere yönelik yeni bir kredi ürününü hayata geçirdik. Faal Hesap ile amacımız, KOBİ’lerin hiçbir prosedüre tabi olmadan ve limitler dahilinde kredi kullanmasına imkan sağlamak. “Faal Hesap”ta ayrıca, kullanılan kredinin geri ödemesi ara dönemlerde ve aylık ekstre tutarına göre yapılabiliyor.
Pansiyon ve 3-4 yıldızlı otellerde de hizmet ve kalite çıtası gittikçe yükselirken, farklı konseptler de devreye giriyor. Bu konudaki destek ve hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?
Turizm sektöründeki tecrübemizi butik otel yatırımı planlayan müşterilerimizle paylaşıyoruz. Fizibilite ve nakit akışlarında yol gösteriyor, finansal konularda danışmanlık sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de özellikle ihtiyaçlara yönelik ödeme araçları konusunda yeni ürünler sunmayı planlıyoruz.
Destek sunduğunuz pansiyon ve 3-4 yıldızlı otel yatırımcılarından beklentileriniz nedir?
Değerlendirmelerimizi yaparken yatırım projesinin fizibilitesi, nakit akışı projeksiyonları, girişimcilerin sahip olduğu özkaynaklar, deneyimleri ve yönetim kadroları gibi unsurlar ön plana çıkıyor. Bu bilgiler doğrultusunda karşılıklı beklentilerimizi sunuyor ve en uygun seçeneği hayata geçiriyoruz. Sezonluk işletme sermayesi ihtiyacı için uzman ekibimiz işletmeyle gelir gider analizi yaparak, ihtiyacı olan ve ödemelerinde nakit akışını bozmayacak kredi tutar, vade ve ödeme şeklini belirliyor. Krediyi değerlendirirken öncelikle yatırımın ne kadarı sermayeden, ne kadarı krediyle karşılanacak gibi konuları değerlendiriyor ve süreci öyle başlatıyoruz. Yatırımcıları değerlendirirken önceliğimiz, sektördeki geçmiş performansları ve projenin fizibilitesi oluyor.
Sizce pansiyonculuğa ve 3-4 yıldızlı otel yatırımcılığına ilgi artacak mı? Buna paralel olarak kredi ve destek talebinde artış bekliyor musunuz?
Öncelikle ülkemizin turizm potansiyelinin çok yüksek olduğuna inanıyoruz. Gerek iç gerekse dış turizmdeki atılımların hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle doğal ve kültürel mirasımızın ön plana çıktığı bölgelerde pansiyon konseptinin turizmde atılım sağlayacağına ve gelişeceğine inanıyoruz. Bugüne kadar turizm alanında küçük pansiyonlardan marina işletmelerine ve 5 yıldızlı otellere kadar toplamda 350 milyon TL’lik kredi verdik. Önümüzdeki dönemde de sektöre sunduğumuz bu yenilikçi hizmetleri çeşitlendirerek yaygınlaştırmayı ve küçük, büyük tüm işletmelerimize destek olmayı hedefliyoruz.