30 / 04 / 2024

Şebnem Uyar: Türkiye'de butik otelciliğin öncüsüyüz!

Şebnem Uyar: Türkiye'de butik otelciliğin öncüsüyüz!

Goldenkey Bördübet ve Hisarönü otellerinin yaratıcısı Şebnem Uyar, "Türkiye'de butik otelciliğin öncüsüyüz' diyor



Goldenkey Bördübet ve Hisarönü otellerinin yaratıcısı Şebnem Uyar ‘Otellerimizi 13 yıldır amatör bir anlayışla yönettik, buranın bir ticarethane olduğunu unuttuğumuz zamanlar da oldu. Türkiye'de butik otelciliğin öncüsüyüz' diyor.

Türkiye'nin dört bir köşesinde "Burası bir cennet" dedirtecek güzellikler var. Doğu Karadeniz'de Kaçkar Dağları'na çıktığınızda doğanın eşsizliği gözlerinizi kamaştırır. Bodrum koylarında, Gökova Körfezi'nde, Kapadokya'da bazı anlar güzellikler karşısında söyleyecek söz bulamazsınız. Ama sıra doğanın insan eli değen kısımlarına geldiğinde sorun başlar. Sahip olduğu doğal güzellikleri üzerine kondurduğu yapılarla çirkinleştirmede rakip tanımayız. Bu yüzden de Türkiye'yi dolaşırken hayranlık ve söylenme hep iç içe geçer.

Ama bazen karşınıza sayıları çok olmasa da uyumu yakalamış yerler çıkar. Marmaris-Datça yolu üzerinde bulunan Golden Key Bördübet ve Hisarönü, sahip olduğu muhteşem doğaya, anlayışı ve mimarisiyle ihanet etmeyen ender yerler arasında. Goldenkey Hisarönü geçen ay içinde Guardian gazetesi tarafından "Türkiye'nin en iyi 10 plajından biri" seçilmiş. Bördübet'teki otel ise The Sunday Times gazetesinin hazırladığı listede "Avrupa'nın En Gözde 10 Oteli" arasında gösteriliyor. İnsana "Keşke Türkiye'nin dört bir yanında olsa" dedirten bu anlayışın ve estetiğin arkasında turizm işine çok amatör bir ruhla başlamış Şebnem ve Sedat Uyar çifti var.

İnşaat, gıda, makine sanayii sektöründe faaliyet gösteren şirketleri olan Sedat Uyar turizm işine çok girmek isteyen ağabeyini 37 yaşında kaybedince hayallerini ertelemenin anlamsız olduğunu görüp hobi boyutunda turizme yatırım yapar. Reklam sektöründe çalışan ve o dönemde üst üste hamileliği sırasında bebek kaybettiği için mutsuz olan Şebnem Uyar'a da bu değişiklik çok iyi gelir. Reklamcılığı bırakıp canla başla turizm işine sarılır. 1996 yılında Türkiye'de henüz butik otel kavramının ortaya çıkmadığı günlerde Bodrum İçmeler'de 9 odalı bir otel açarlar. Şebnem Uyar konseptlerini "Ben tatile gitsem ne isterim" sorusundan yola çıkarak oluşturur. Bir yakınınızın evine gitmiş sıcaklığında, çok cafcaflı olmayan ama hijyen ve konforda çok yüksek standart sunan bu küçük otel hiçbir duyuru yapılmamasına karşın ilk yıldan başlayarak büyük talep görür.
 
Personel kaybetmemek için kış oteli

Bodrum deneyiminden mutlu olunca daha büyük yer arayışına girerler ve tesadüfler sonucu karşılarına aynı anda Datça yolu üzerinde Bördübet ve Hisarönü'nde bulunan iki küçük tesis çıkar. Bu iki yerin hem öyküsü hem de doğal güzelliği aileyi çok etkiler.

Bördübet'teki küçük otelin sahibi Ömer Bey'e yıllar önce doktorlar böbrek kanseri tanısıyla dört ay ömür biçmiştir. Ömer Bey de son günlerini sevdiği bir yerde geçirmek üzere İstanbul'daki işlerini tasfiye ederek ailesiyle birlikte Bördübet'e yerleşir. 15 yıl pansiyonculuk yaptıktan sonra çocuklar büyüyüp yanlarından ayrılınca satmaya karar verirler. Bugün 90 yaşında olan Ömer Bey hâlâ yaşıyor. Benzer bir öyküyle kurulan, Alman bir hanım ile Türk eşinin işlettiği Hisarönü'nü de aynı gün görür ve satın almaya karar verirler. Tekstil işiyle uğraşan bu çift de yıllar önce her şeylerini satıp savıp Hisarönü'ne yerleşir ve kendilerine büyük bir ev yaparlar. Sonra arazilerine birkaç ev daha yaparak turizm işine yönelirler. Yaşlanıp yorulduklarını hissettiklerinde de tesislerini satarlar. Ve böylece Goldenkey Bördübet ve Hisarönü doğar. Şebnem Uyar iki tesisi de ruhunu bozmadan baştan aşağı yeniler. Bu arada yılın büyük bir kısmını Bördübet ve Hisarönü'nde geçiren Şebnem Uyar üç çocuk sahibi olur.

Şebnem Uyar'a göre insanlar zamanlarından ve maddi olanaklarından fedakârlık yaparak tatile çıkıyorlar. "Bizim, tatili hak eden, onu emekle kazanan, entelektüel birikimi olan, iyiyi takdir eden bir müşteri kitlemiz var. 13 yıldır misafirlerimizin memnuniyeti, işletmecilik anlayışımızın ‘olmazsa olmaz'ıydı. Hiç fizibıl olmayan amatör bir anlayışla yönettik bu iki tesisi yıllar boyunca, buranın bir ticarethane olduğunu unuttuğumuz zamanlar da oldu. Hiçbir konuda yaptığımı abartmam ama Türkiye'de butik otelciliğin öncüsüyüz. Bodrum'daki birçok butik otelci bizde kalır, ondan sonra tesisini açar" diyor.

Şimdi profesyonel bir ekiple ve yöneticilerle çalışıyorlar. Finans sektöründe uzun yıllar çalışan Nefi Sönmez tesislerin genel müdürlüğünü, Kadir Bilgin de genel müdür yardımcılığı görevini yürütüyor. Goldenkey'in Bördübet ve Hisarönü'nün yanı sıra Kartalkaya'da da lüks bir kayak oteli var. Bu tesisi açma nedenleri de yetiştirdikleri personellerini kışın da istihdam edebilmek. Çünkü hem Hisarönü hem de Bördübet tüm Muğla yöresindeki yatırımlar gibi ulaşım sorunlarından dolayı kış aylarında kapanıyor.

Uyar Grubu'nun Goldenkey olarak turizm sektöründe çok fazla büyüme hedefleri yok ama İstanbul Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük bir eksiklik olarak gördükleri 3-4 yıldız arası bir iş oteli açma planları var. Mimari projeyi Can Çinici üstlenmiş.  
  
Saklı cennette sade lüks

Hem Golkeykey Hisarönü hem de Bördübet tam anlamıyla saklı birer cennet. Denizin hemen yanı başında sakin bir tatil yapmak isteyenler için ideal bir seçenek. İki tesiste de ana kapıdan içeri girene dek muhteşem doğa dışında neyle karşılaşacağınızı tahmin etmek kolay değil.

10 dönüm araziye yayılan 28 odası bulunan Golden Key Hisarönü'nde bu yıl ünlü mimar Christopher Hall tarafından yenilenmiş ve odalar insanın gözüne sokulmayan, yalın lüks diye nitelenebilecek bir dekorasyon anlayışıyla döşenmiş. Renk olarak beyaz ve bej kullanılmış. Banyolar, müzik seti televizyon, ağaç mobilyalar işlevsel bir lükse sahip. Hiçbirine "Burada ne gerek vardı" demiyorsunuz. Zaten bahçe kapsına girene dek nasıl bir yerde kalacağınızı anlamıyorsunuz, konaklanan evlerin dışı da içi hakkında çok fazla ipucu vermiyor.
Referans/ Müge AKGÜN


Geri Dön