Perakende

Sebze meyve fiyatları rekor üstüne rekor kırdı!

Antalya Ticaret Borsası Sebze ve Meyve Endeksi belli oldu. Meyve için 8 yılın rekoru olurken, sebze için ise 2019 ve 2021 yıllarından sonra en yüksek rakamlar yansıdı. Ocak ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde -4

Antalya Ticaret Borsası Sebze ve Meyve Endeksi belli oldu. Ocak ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde -4.84, sebzede yüzde -1.92 düşerken, meyvede yüzde 5.96 yükseldi.

Ocak ayında yıllık fiyat endekslerindeki değişimler, meyve için 8 senenin rekoru olurken, domates için geçen senenin sonra en yüksek, sebze için ise 2019 ve 2021'den sonra en yüksek rakamlar yansıdı. İşte detaylar...

Sözcü'den İsmail Akın'ın haberine göre, Ocak ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde -4.84, sebzede yüzde -1.92 düşerken, meyvede yüzde 5.96 yükseldi. Miktar endeksleri geçen senenin aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde –19.47, sebzede yüzde -6.09 ve meyvede ise yüzde -7.95 düştü.

Ocak ayında endekslerdeki senelik değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 8 senenin ortalamalarında yaşandı. 

Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler, meyve için 8 senenin rekoru olurken, domates için geçen seneden sonra en yüksek, sebze için ise 2019- 2021'den sonra en yüksek rakamlar yansıdı.

DOMATES'TE REKOR ARTIŞ

Ocakta domates fiyat endeksindeki senelik değişim yüzde 138.50 oldu. Miktardaki yüzde -19.47'lik düşüş, fiyattaki yüksek artışın temel sebeblerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki senelik değişim yüzde 92.72 olurken, sebzenin senelik miktar endeksinin yüzde -6.09 azalması bu fiyat artışında önemli rol aldı.

Meyve fiyat endeksindeki senelik değişim yüzde 129.40 ile rekor düzeyde olurken, meyvedeki senelik işlem miktar düşüşün yüzde -7.95 olması bu artışta rol oynadı. 

Ocakta miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için miktarda ve fiyatta son 5 senenin ortalamasında seyretti.

Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Ocakta yüzde -4.84 düşerken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 20.78 arttı. Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Ocakta yüzde -1.92'lik azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 33.64 yükseldi. 

Son 5 senenin Ocak ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksinde ortalama üstü iyileşme, fiyat endeksinde ise ortalama civarında gerçekleşme gözlemlendi.

MEYVEDE ORTALAMA DÜZEYDE GERÇEKLEŞTİ

Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Ocakta yüzde 5.96 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi ise yüzde 2.95 yükseldi. 

Son 5 senenin Ocak ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar ve fiyat endekslerinde ortalama düzeyde gerçekleşti.

2023 TOKİ arsa kura çekiliş tarihleri peşe peşe açıklandı! İşte il il TOKİ İlk Evim Arsa kuraları çekiliş takvimi...

BİM'de 7,5 kg Omo toz deterjan 189 TL, 5 litre yumuşatıcı 49 TL! BİM kataloğu 7 Şubat 2023 fiyat listesi

TOKİ 2-8 Şubat güncel kura takvimini gün gün belli oldu! İşte il il peş peşe çekilecek 2023 TOKİ kura takvimi...