Kent Haberleri

Sebze ve meyve fiyatlarında rekor! 10 TL’nin altında sebze ve meyve kalmadı!

Türkiye, 2023 yazında hem arz problemi hem de hava koşulları sebebiyle özellikle patates ve soğanda krizli bir dönemine girebilir. Yüksek maaliyetler nedeniyle 10 TL’nin altında sebze ve meyve kalmadı! Plansız üretim ve yüksek maliyetler yüzünden artık halde bile 5-10 liraya sebze meyve bulma günlerinin bittiğinin altını çizen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 10 liranın altındaki fiyatların çiftçiyi bitirdiğini ifade etti

Yüksek üretim maliyetleri hız kesmeden çiftçinin toprağı terk etmesine sebep olurken, tüketici ise tezgahlarda 30 liralık soğan, 100 liralık biber fiyatları ile geçim savaşı veriyor. Plansız üretim ve yüksek maliyetler yüzünden artık halde bile 5-10 liraya sebze meyve bulma günlerinin bittiğinin altını çizen Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 10 liranın altındaki fiyatların çiftçiyi bitirdiğini ifade etti.

2023’te fiyat rekoru kıran kuru soğanın arzında sorun yaşandığını patateste de tehlikeli bir sürece girildiğini söyleyen Tavşan 2 hafta sonra fiyatlarda bir rahatlama, hasatta da artış beklediklerini belirtti. Antalya halinde 2022’nin nisan ayında kilosu en yüksek 5 liradan satılan kuru soğan bu yılın nisanında yüzde 440'lık artış ile 27 liraya çıktı. 12 liradan satılan domates 18 liraya yükseldi.

İşte detaylar...

ÜRETİCİ PERİŞAN OLUR

2023’te sebze ve meyvede hasatta büyük sorun olmasını beklemediklerini, deprem bölgesinden gelecek sevkiyatta da bir problem öngörmediklerini dile getiren Yüksel Tavşan, fakat bolluğun ucuzluk getirmeyeceğini vurguladı.

Yüksek maliyetlerin fiyat düşüşünü engellediğinin altını çizen Tavşan, “Artık 5 liraya 10 liraya ürün yemek zor bir olay, 10 lira bile zor. Bu fiyatların altına düşerse üretici perişan olacak bu sefer. Hallerde 5-10 liraya ürünün olmasını ciddi bir biçimde ucuz kabul etmek gerekir. Bu perakendeye gittiğinde 5 liraya satılan ürün 10 liradan satılır. Sebze meyve çok olduğu zaman fiyat düşüşü olabilir. Fakat orada da üretici gerçekten çok zarar eder” şeklinde konuştu.

ELDE SOĞAN YOK, PATATES TÜKENİYOR

2022’de markette dönem dönem 1-2 liraya kadar inen kuru soğanda çiftçinin zarara uğradığını ve bu sezon ekimde düşüş meydana geldiğini belirten Yüksel Tavşan, Adana'da hava koşulları nedeniyle tarlaya girilemediğini ve arzda sıkıntı yaşandığını söyledi. “Kuru soğan yok, ihracatı da kısıtlanmasına rağmen fiyatlar yükseldi. Elde soğan bulunmuyor, patates tehlikede bu kez de. Patates fiyatları yükseliyor” ifadelerini kullanan Tavşan, depolardaki patatesin tükendiğini, fakat yeni mahsul için 15 günlük bir süreye daha ihtiyaç olduğunu aktardı.

Adalet Bakanlığı 11.205 personel alımı yapacak! Hemen bakın!

Spor yapanlara müjde! ŞOK’ta pilates topu 120 TL’ye, sporcu matarası 100 TL’ye, egzersiz matı 100 TL’ye düştü!

A101'de termosifon 2700 TL’ye, su arıtma cihazı 2 bin TL’ye, şarjlı gıda doğrayıcı 180 TL’ye düştü!