Ekonomi

Seçim atmosferi piyasalarda deprem etkisi yaratacak! Bu haberi okumadan yatırım yapmayın!

Ekonomi yönetimi döviz ve borsada her ne kadar seçime kadar ipleri sıkı tutmaya çalışacak olsa bile ekonomistlere göre artan belirsizlik piyasalarda deprem etkisi yaratabilir. İşte detaylar... Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak görülen ve dört aydan az bir süre kalan, genel seçim öncesinde olabilecek bütün ihtimalleri sıralayan ekonomistler, kısa vadeli politika muammasının yaratacağı piyasa oynaklığı ihtimaline vurgu yapıyor

Türkiye'nin, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için 14 Mayıs 2023 tarihinde sandığa gideceği hemen hemen kesinlik kazandı. Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak görülen ve dört aydan az bir süre kalan, genel seçim öncesinde olabilecek bütün ihtimalleri sıralayan ekonomistler, kısa vadeli politika muammasının yaratacağı piyasa oynaklığı ihtimaline vurgu yapıyor. Ekonomistlere göre finansal piyasalardaki dengesizlikler 14 Mayıs 2023 tarihine kadar derinleşerek devam edecek. Türk Lirası’nda reel kazanç potansiyeli olarak ise yatırımcının gözünde borsa yine ön planda olacak.

İşte detaylar...

Fakat borsada oynaklık daha da artacak. Ekonomist Güldem Atabay, lira ve tahvil faizleri üzerindeki yapay baskının devam edeceğini ve kamu harcamalarının artacağına vurgu yaparken, “Mevcut iktidarın “yeter ki iktidarda kalıp nimetlerini koruyalım, seçimden sonrası tufan' yaklaşımı finansal olarak devrede kalmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

SERMAYE KONTROLLERİ ARTAR

Hisse senedi piyasalarında seçim belirsizliği sebebiyle aşağı yönlü bir baskı oluştuğunu söyleyen Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir de, iktidarın seçime kadar borsada aşağı bir hareketin olmasını istemeyeceğini tahmin ediyor, ama var olan belirsizlik sebebiyle hem borsada hem de döviz piyasalarında oynaklığın artacağını söylüyor. Atabay, seçimden sonra iktidar değişmezse sermaye kontrollerinin yükseleceğini, liranın dolara karşı 25-30 lira bandına kadar gidebileceğini ve çoklu kur döneminin başlayabileceğini ileri sürdü. Oğuz Demir ise iktidarın seçimi kazanmasının aynı zamanda mevcut ekonomi politikasının halk tarafından kabul gördüğü anlamına geleceğini söyledi.

AKILCI POLİTİKALARLA SERMAYE DÖNER

İktidarın değişmesi durumunda ilk olarak Türkiye ekonomisinde büyük dengesizlikler yaratan aşırı olumsuz reel faizden çıkılacağını ve faizin kademeli olarak tahminen yüzde 25-30 aralığına yükseleceğini tahmin eden Ekonomist Güldem Atabay, sözlerine şöyle devam etti: “Değişimin getireceği mantıklı makroekonomik politikalar ve iyileşen beklentiler ekonomide sermaye girişinin artmasıyla rahatlama alanı açacak. Dolar kurunun 22 TL civarında doğal olarak istikrarlı bir seyre bürünmesi, 2023 yılı sonunda tüketici enflasyonunun yüzde 30-35 bandına gerilemesi, 2024 yılı sonunda da yüzde 15-20 aralığına inmesi mümkün” dedi.

Dolar kuru Kapalıçarşı’da 19 lirayı geçti mi? Çok konuşulacak iddia!

Bu tarihten sonra borsaya girmeyin! Girenler borsadaki tüm varlığını kaybedecek! Uzmanlardan korkutan uyarı şimdi geldi!