Seçim belirsizliği borsayı arka plana itti! Borsa İstanbul'da süreç nasıl devam ediyor?
Borsa İstanbul bu yıl geçen yıla oranla aynı frekansı yakalayamadı. Öyle ki Borsa İstanbul geçen haftanın son işlem gününde de tüm endekslere yansıyan olumsuz görünümle birlikte yüzde 3,58 düşüşle kapandı.Kur korumalı mevduat başta olmak üzere yükselen mevduat faizi ile döviz kurlarındaki artış yatırımcıları borsadan uzaklaştırsa da seçim sonrasında fiyatlamalardaki baskının azalması bekleniyor
2022 yılının en gözde yatırım aracı Borsa İstanbul bu yıl aynı coşkuyu yakalayamadı. Kur korumalı mevduat başta olmak üzere yükselen mevduat faizi ile döviz kurlarındaki artış yatırımcıları borsadan uzaklaştırsa da seçim sonrasında fiyatlamalardaki baskının azalması bekleniyor.
Borsa İstanbul geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de tüm endekslere yansıyan olumsuz görünümle birlikte yüzde 3,58 düşüşle kapandı.
BİST100 endeksinde 2023 yılının başından bu yana kayıp ise yüzde 16,18'i buldu. 2022 yılının gözde yatırım aracı Borsa İstanbul bu yıl aynı frekansı yakalayamadı.
Uzmanlar kur korumalı mevduat hesabı başta olmak üzere Türk Lirası mevduatlarda artan faizlerle risksiz kazanç imkanı, sadece halka arza yönelik talep ve taze para girişinin olmamasının yanı sıra seçim belirsizliğinin borsayı etkilediğine dikkat çekti.
Kurumlar tarafından hazırlanan raporlar ise seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla beraber fiyatlamalar üzerindeki baskının azalacağına işaret etti. İşte detaylar...
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, BİST100 endeksi geçen hafta haftalık olarak yüzde 7,87 gerilerken, nisandaki kayıp da yüzde 4,05 olarak hesaplandı.
Bankacılık endeksi ise geçen haftanın son işlem gününde yüzde 4,4'lük kayıp yaşadı. Borsa İstanbul'da endeksler kayıp yaşamaya devam ederken yurtiçi yerleşiklerin enflasyondan korunma ve tasarruflarının değerini koruyabilmek için seçtikleri araçlar değişti.
Döviz kurlarında son haftalarda meydana gelen hızlı yükseliş de dolar, Euro ve altına talebi yükseltti. Dolar/TL bankalararası piyasada senesonundan bu zamana yüzde 3,95 yükselirken serbest piyasadaki artışı yüzde 8,05 oldu.
Euro/TL bankalararası piyasada 2023 yılında yüzde 7 yükselirken serbest piyasadaki artış yüzde 11,01 olarak hesaplandı. Gram altın yüzde 13,44 artış kaydederken serbest piyasada yükseliş yüzde 23,42 oldu. Söz konusu artışlar yurtiçi yerleşiklerin tercihlerini de değiştirdi.
KKM SENESONUNDAN BU YANA YÜZDE 40 YÜKSELDİ!
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından paylaşılan verilere göre pay piyasalarındaki kayden saklanan menkul kıymet değeri geçen sene sonunda 5.50 trilyon lira iken geçen hafta itibariyle 5.27 trilyon liraya geriledi.
Böylece bu yüzde 4,18’lik kayıp olduğunu gösterdi. Buna karşılık KKM hacmi 2022 yılının sonundan bu yana yaklaşık yüzde 40 artışla iki trilyon lira sınırına dayandı, Türk Lirası mevduat hacmi de yüzde 28,8 artışla 6 trilyon lirayı geçti.
Yatırımcıların diğer bir tercihi ise yatırım fonları oldu. Yatırım fonlarında kayden saklanan menkul kıymet değeri de yüzde 29,5 yükselişle 973.2 milyar lira arttı. Borsa kayıp yaşanırken mevduat ve fonlar kazandı.
Deniz Yatırım hazırladığı raporda mayıs ayında global ve yerel varlıklardaki fiyatlamalarda oynaklık düzeylerinin her iki yönde yükseliş göstermesini beklediğine dikkat çekildi.
Söz konusu raporda gerek iç gerekse dış takvim para politikaları açısından da siyaseten de hem önemli hem de yoğun olacağı ifade edilerek 2 Mayıs tarihinde başlayacak işlemler ile birlikte Fed ve ECB’nin vereceği mesajlar yatırımcıların odak noktasında yer alacağı belirtildi.
Ayrıca Amerikan para politikasının martta patlak veren bankacılık krizi sonrasında nasıl şekilleneceğine dair piyasa fiyatlamalarının dikkat çekildiği tablo ile resmi yetkililerin yapacakları yönlendirmeler arasında denge aranacağı kaydedildi.
Raporun devamında ise ECB’nin faiz artırım serisine daha düşük bir hızda birkaç toplantı daha devam edebileceğini düşünüldüğü ifgade edilirken Paritenin 1.10 bölgesi üzerinde kalmasına ve hatta 1.12-1.15 bölgesine taşınmasına zemin hazırlayabileceği söylendi. Söz konusu bu durum Türkiye ekonomisinin ihracat dengesi açısından da kritik bir detay.
YERLİ İSTEK AZALDI!
Yerel varlıklar cephesinde ise mayıs ayında oldukça yoğun ve belirsizlik teması etrafında şekillenmesini beklediklerini kaydeden Deniz Yatırım uzmanları, "Borsa İstanbul’da bir süredir işlem hacimlerinde azalış, yeni yatırımcı girişlerinin sadece halka arzlarla sınırlı kalması (ve devamında azalması), yabancı yatırımcıların isteksiz pozisyonda yer alması ve 2022 yılının ana fiyatlama teması konumunda olan "alternatifsizlik" yaklaşımından ciddi anlamda uzaklaşıldığına tanıklık ediyoruz" diye belirtti.
Mevduat faizlerindeki artış KKM’ye yönelim ve şirketlere ait finansallarda başta marjlar olmak üzere baskılanmanın daha yakından hissedilmesinin BIST’in arka planda olmasına sebep olduğu aktarılan raporda Bu durumun kendileri açısından kısmen sürpriz, kısmen de sürpriz olmadığı belirtildi.
Sürpriz olan kısımın yıl başlangıcı ile birlikte hisse senetlerinde görülen ciddi orandaki ivme kaybı oldu. Raporda, yerli yatırımcıdaki iştah azalışı ve takiben fonlardan gözlenen çıkış iii) Şubat ayında yaşanan piyasa düşüşü ve son olarak da iv) seçim öncesi ciddi boyutlarda olmasını beklemesek de yine de sınırlı düzeyde yabancı yatırımcı cephesinde olabileceğini düşündüğümüz pozisyonlanma isteğinin gerçekleşmemesi olarak belirtilebilir" denildi.
YÜKSEK OYNAKLIK DİKKAT ÇEKİYOR!
Ata Yatırım da yayımladığı strateji raporunda yavaşlama ile Bu yılda kârlılık büyümesinin normalleşeceğine, genel seçimler öncesinde maliye ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerin yüksek göründüğüne dikkat çekildi.
Raporda BIST-100 için bir yıllık hedefinin yüzde 37 yukarı yönlü potansiyele işaret ettiği, 6,800 seviyesinin de korunduğu ve 2023 senesinde takibindeki şirketler için yüzde 9,5 kâr azalışı kaydedilirken, 2024 senesinde yüzde 26,4 net kâr artışı beklendiği vurgulandı.
Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, yüksek enflasyondan kaynaklanan maliyet baskıları göz önüne alındığında, genel olarak Borsa İstanbul’da net kâr görünümü konusunda pek de olumlu olmadıklarını ifade ederek "14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler öncesinde maliye ve para politikalarına ilişkin belirsizlikler yüksek görünüyor" açıklamasında bulundu.
Demirtaş "Önümüzdeki 3 aylık dönemde, baz durum senaryomuzda ekonomik büyüme ve enflasyonda bir miktar gevşeme öngörüyoruz" dedi ve şu ifadelerle devam etti, "Türk hisse senetlerinde ve döviz kurlarında oynaklık muhtemelen yüksek olacaktır. Bu nedenle, yerel pazarda güçlü bir konuma sahip, finansal olarak sağlam ve uluslararası/yurt içi gelir dengesi dengeli olan yüksek kaliteli şirketleri tercih etmeye devam ediyoruz."
7100 PUAN ENDEKS BEKLENTİSİ KORUNDU!
Deniz Yatırım’ın raporunda ise Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çok az bir süre kaldığı hatırlatılarak Dünyanın her noktasında seçim süreçleri yönetmesi ve öngörmesi zor periyotlar olduğu belirtildi.
Böylece Fiyatlamalar üzerinde yarattığı stres de çoğu zaman yatırımcıları mevcut pozisyonlarını gözden geçirme ve/veya kapatma noktasına sevk edebileceği ifade edildi.
Deniz Yatırım’ın raporunda bu durum ise şu ifadelerle açıklandı "Ancak, devamındaki aşama ilk etaptaki geçiş sürecinin ardından kademeli denge arayışı ve stresin düşüşü şeklinde olur. Zira seçim riski masadan kalkmıştır ve oyun bir şekilde devam etmek zorundadır. Bu nedenle fiyatlamalar üzerinde baskının her koşulda bugüne kıyasla daha azalmış olmasını bekleyebiliriz. Bekliyoruz da. Diğer yandan son dönem içerisinde daha yüksek sesle tartışma konusu olan faiz ve kur cephelerindeki düzeltme beklentilerinin yatırımcıları huzursuzlandırdığını da görüyoruz. Türk hisse senetlerine yönelik orta/uzun vadeli ana düşünce yapımızda henüz değişiklik yok: sene başlangıcında paylaştığımız 12 ay vadeli BIST 100 endeksi beklentimizi 7100 puan seviyesinde koruyoruz. Muhafazakar değerleme düşüncemiz kapsamında yüzde 18 düzeyindeki risksiz faiz oranımızı da aynı şekilde sürdürüyoruz."
Fed faiz kararı sonrası altın fiyatları yükselmeye devam eder mi? Piyasaların gözü bu haberde!