Ekonomi

Seçim öncesi en cazip yatırım aracı hangisi? İşte, son dönemde yatırım portföylerinin en gözde yatırım aracı!

Yatırım dünyasında son dönemde seçim sürecine ilişkin fiyatlamalar ön plana çıktı. Yatırımcılar hem küresel risklere hem de seçim ile ilgili belirsizlere karşı kendilerini korumak için yatırım portföylerinde değişikliğe gidiyor.Küresel çapta merkez bankalarının faiz artırımlarına devam etmesi, ABD ve Avrupa’daki bankacılık sistemine ilişkin endişeler ve buna ilişkin alınan önlemler ile piyasalar bir nebze olsun rahatlamış gözükse de volatilitenin yüksek kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor

Küresel piyasalardaki belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle pay piyasalardaki dalgalı seyir sürüyor. Küresel çapta merkez bankalarının faiz artırımlarına devam etmesi, ABD ve Avrupa’daki bankacılık sistemine ilişkin endişeler ve buna ilişkin alınan önlemler ile piyasalar bir nebze olsun rahatlamış gözükse de volatilitenin yüksek kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

 

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bankacılık sistemindeki risk algısına rağmen faiz artırımlarına devam ederken, ABD Merkez Bankası Fed de 25 baz puanlık faiz artışına gitti. Dünya Gazetesi köşe yazarı Volkan Dükkancık’a göre beklentiler doğrultusunda gerçekleşen bu karar geçen yıl boyunca yaşanan kayıpları kısmen de olsa telafi ederken, Borsa İstanbul’un ise yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalardan negatif ayrıştığına dikkat çekti.

Dükkancık, ‘Yatırım Dünyası’ adlı köşesinde, son dönemde seçim sürecinin ve buna yönelik fiyatlamaların öne çıktığını belirtirken, yatırımcıların varlık dağılımlarında ise önemli bir değişikliğe gittiklerini ifade etti.

Geçen yıl borsada yüzde 200 civarında getiriler elde edildiğini hatırlatan Dükkancık, bu yılki gelişmelerin ardından portföylerde hisse senedi ağırlığının azaltıldığını, dövizdeki muhtemel çıkışlara karşı koruyan daha defansif yatırım araçlarının tercih edildiğini belirtti.

KUR KORUMALI BİR SEÇENEK

Yatırımcılar açısından bugün gelinen noktada Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününün bir seçenek oluşturduğunu söyleyen Volkan Dükkancık, ayrıca hem altın hem de kurda yaşanabilecek olası yükselişleri değerlendirebilmek açısından ise gram altının yatırımcılar açısından önemli bir adres olduğunu ifade etti.

Yatırımcıların, 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimler öncesinde yavaş yavaş seçime yönelik pozisyon aldığını kaydeden Dükkancık, yatırımcıların bekle gör konumuna geçtiğini belirtti.

Bu süreçte hisse senetlerinin portföylerindeki ağırlığının azaltıldığını belirten Dükkancık hem yurt dışı hem de yurt içinde çok bilinmeyenli bir denklem sürecine girildiği bir dönemde özellikle hisse senetleri piyasasında temkinli bir duruş sergilenmesi gerektiğini savundu. Dükkancık, henüz seçim öncesi pozisyonlarını ayarlamayan yatırımcılara özellikle gram altını alternatif olarak düşünmelerini önerdi

ALTIN TOPARLANMA SÜRECİNDE

Geçen yıl altının yatırımcılarını en çok üzen yatırım araçlarının başında geldiğini hatırlatan Dükkancık, Fed’in yüksek enflasyon nedeniyle hızlı faiz artırım sürecine girmesiyle dolar endeksinin hızlı bir şekilde yükseldiğini, altın fiyatlarında ise sert geri çekilmeler yaşandığını dile getirdi. Ancak Fed’in faiz artırımlarında hız kesmesiyle altının yeniden toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Dükkancık, ABD ve Avrupa’daki bankacılık sistemine ilişkin endişelerin de bu süreci hızlandırdığını ve altının yeniden ‘güvenli liman’ özelliğinin ön plana çıktığını dile getirdi.