Ekonomi

Seçim öncesi parayı nereye yatırmalı? Yatırımcının kafası karışık! Altın mı, borsa mı? Hangisi daha çok kazandırır?

Geçen yıl yüzde 200’lük getirisi ile yerli yatırımcıların gözdesi olan borsa bu yıl yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Yüksek enflasyona karşı tasarruflarının değerini korumak isteyen yatırımcılar ise orta ve uzun vadede kaybetmemek için ince eleyip sık dokuyor.Geçen yıl yatırımcıların gözdesi olan borsa bu yıl yılbaşından bugüne kadar sergilediği kötü performans ile beklentileri karşılamıyor

Seçim öncesi piyasalarda küresel belirsizliklerin etkisiyle karışık bir seyir devam ederken, yatırımcılar birikimlerini enflasyona karşı korumak için alternatif getiri arayışını sürdürüyor. Geçen yıl yatırımcıların gözdesi olan borsa bu yıl yılbaşından bugüne kadar sergilediği kötü performans ile beklentileri karşılamıyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, 2023 yılının ilk çeyreğini geride bırakacağımız şu günlerde yatırımcılar bir yol ayrımına geldi. Borsa yatırımcısının endeks bazında yılbaşından bu yana yüzde 10’a yakın zarar ettiği belirtilirken, uzmanlar borsada yaşanan negatif havada seçimlere ilişkin belirsizliklerin etkili olduğunu savunuyor. Ancak orta ve uzun vadede ise beklentiler pozitif havasını koruyor.

Haberde, ABD Merkez Bankası Fed’in beklenenden daha erken faiz indirme ihtimalinin olduğuna işaret edilerek bu beklentilerin altın fiyatlarına pozitif bir şekilde yansıdığı kaydedildi. Dolayısıyla borsa tarafında kafası karışan yatırımcıların altın cephesindeki getiri beklentisi ise giderek güçleniyor. Uzmanlar ise yatırımcıları uyararak tasarrufların tek bir yatırım aracında değerlendirilmesinin doğru olmadığını, mutlaka riskin dağıtılması gerektiğini öneriyor.

BELİRSİZLİKLER OYNAKLIĞI ARTIRDI

Borsa İstanbul’da volatilitenin artmasında etkili olan en önemli faktörler; Kahramanmaraş merkezli depremlerin yanı sıra seçim belirsizlikleri ve küresel piyasalarda artan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler olarak sıralanıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi geçen yıl yaklaşık yüzde 200 oranında yatırımcılarına getiri sağlarken, bu yıl depremlerin ardından toparlanmaya çalışsa da beklenen çıkışını bir türlü yapamadı.

Bu arada bu yılın ilk çeyrek bilançolarına ilişkin beklentiler de yavaş yavaş şekillenirken, uzmanlar siyaset cephesinde yaşanan seçim hareketliliğine bağlı olarak piyasalarda oynaklığın tekrar artmaya başladığını belirtiyor.

ALTINDA YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Haberde, küresel piyasalardaki belirsizliklere dikkat çekilirken, ons altın fiyatlarındaki yükseliş potansiyeline işaret edildi. Uzmanlara göre, ons altında 2 bin 75 dolar olan tarihi zirve seviyesinin aşılması halinde yükseliş hız kazanacak. Yurt içinde ise dolar kurunda yaşanacak yükselişin de etkisiyle gram tarafında yeni rekorlar kırılabilir.

SEPETİNİZDE HEM ALTIN HEM HİSSE OLSUN

Seçim öncesi yatırımcılara tavsiyelerde bulunan GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, seçici ve dengeli bir portföy oluşturmasının yerli yatırımcıların riskini minimize edebilmesi açısından önemli olduğuna değindi. Ayyıldır, yatırımcıların portföy tercihlerinde hisse senedi ve altının en yüksek ağırlığa sahip olması gerektiğini belirterek yapılacak en büyük hatanın tasarrufların hepsinin tek bir finansal varlıkta değerlendirmesi olacağını ifade etti.

ALTINDA YENİ ZİRVE BEKLENTİSİ

Altın ve Para piyasaları uzmanı Şirin Sarı ise bankacılık krizine ilişkin endişelerin ve Fed’in faiz artışlarında artık sona geldiğine ilişkin beklentilerin altının prim yapmasında etkili olduğunu savundu. Fed’in bu yıl içerisinde faiz indirimlerine başlamasının beklendiğini kaydeden Sarı, bu beklentinin altın fiyatlarını güçlü tuttuğunu vurgulayarak teknik olarak ons altının bin 960 doların üzerinde kalmasının yükselişin kalıcılığı açısından önemli olduğunu ifade etti. Sarı, 2 bin dolar ve üzerinde ise yeniden zirve seviyelerinin konuşulmaya başlanacağını belirtti.