Ekonomi

Seçim öncesi piyasalar sakin! Piyasalar 27 Nisan Perşembe gününe kilitlendi!

Seçim öncesi piyasalarda sakin bir hava gözleniyor. Dolar ve euro haftaya sakin bir başlangıç yaparken, borsa yükseliş ile başladı. Piyasalarda gözler 27 Nisan Perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası’nın faiz kararında.14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Merkez Bankası’nın son faiz kararı beklenirken, dolar güne 19,40 liradan, euro ise 21, 3107 liradan başladı

Piyasalar bayram sonrası haftaya sakin bir başlangıç yaptı. 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Merkez Bankası’nın son faiz kararı beklenirken, dolar güne 19,40 liradan, euro ise 21, 3107 liradan başladı.

Ramazan Bayramı tatili öncesi son işlem günü olan 20 Nisan 2023 tarihinde bankalar arası döviz piyasasında dolar 19,2320 liradan alıcı bulmuştu. Kapalıçarşı'da ise dolar işlemleri 20,47 lira seviyesinde gerçekleşmişti.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Piyasalar açısından bu haftanın en önemli verisi 27 Nisan Perşembe günü açıklanacak faiz kararı olacak. Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplanarak 14 Mayıs öncesi son faiz kararını duyuracak.

Haber Global'den Samet Cambaz'ın haberine göre, Merkez Bankası’nın seçim öncesi kuru hareketlendirecek herhangi bir karardan kaçınacağı belirtiliyor. Dolayısıyla TCMB’nin politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,5'te sabit bırakacağına ilişkin beklentiler kuvvetlenmiş durumda.

DÖVİZ TALEBİ ARTIYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde piyasalarda döviz talebinin de arttığı gözleniyor. Merkez Bankası’nın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) döviz kurlarını ve döviz talebini frenlemeye yönelik aldığı çeşitli kararlar sonucu döviz talebinin bankalardan Kapalıçarşı'ya kaydığı belirtiliyor.

İşletmelerin bankalardan döviz talep ederken belirli şartlar aranırken, Kapalıçarşı'da hızlıca fiziki dolar talebinde bulunabilmesinin banka kurları ile Kapalıçarşı arasındaki döviz makasını iyice artırdığı kaydedildi.

Bu hafta yurt dışında Euro bölgesinde ve ABD'de imalat sanayi verileri yakından takip edilecek. Perşembe günü saat 14.00'de açıklanacak Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Aynı gün ABD ekonomisinin birinci çeyrek büyüme rakamları belli olacak.

BORSA YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,45 oranında artış göstererek 5 bin 34 puandan başlangıç yaptı. Endeks açılışta önceki kapanışa göre 22,50 puan artış göstererek 5 bin 34 puana yükseldi. Şu saatlerde ise endeks 5 bin 61 puan seviyelerinde hareket ediyor.

KKM REKOR KIRDI

Seçim öncesi kur korumalı mevduat hesabına olan yatırımcı ilgisi ise devam ediyor. KKM hesaplarındaki tutar nisan ayının ikinci haftasında 114 milyar lira artış gösterdi. Buna göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 1 trilyon 776,8 milyar liradan 1 trilyon 890,6 milyar liraya ulaştı.