Ekonomi

Seçim öncesi piyasalar tedirgin! 9 Mayıs BIST 100 endeksi ne oldu? Dolar ve euro kaç liradan satılıyor?

Seçimler öncesi piyasalarda tedirgin hava devam ediyor. Borsa günü yüzde 0,56 oranında değer kaybıyla kapatırken, Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti. Uzmanlar, seçimlere kadar piyasalarda dalgalı seyrin devam edeceğini öngörüyor.Borsa İstanbul’da gelen satışlar ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,56 değer kaybıyla 4 bin 536 puandan tamamladı

Seçim öncesi piyasalarda dalgalı seyir devam ediyor. Borsa İstanbul’da gelen satışlar ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,56 değer kaybıyla 4 bin 536 puandan tamamladı. Borsada işlem hacmi ise 58,4 milyar lira olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 25,74 puan gerileme kaydetti. Endeks günü 4 bin 536 puandan kapatırken günlük kayıp yüzde 0,56 düzeyinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da en çok kazandıran sektör endeksi bankacılık olurken, en çok kayba uğratan spor endeksi oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,41 oranında prim yaparken, holding endeksi yüzde 0,94 oranında yükseliş kaydetti. Spor endeksi ise yüzde 5,99 oranında düşüş gösterdi.

Uzmanlar, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde teknik açıdan 4 bin 700 seviyesinin direnç, 4 bin 500 puanın ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

ABD’DE TEMERRÜT KORKUSU!

Küresel pay piyasalarında, ABD'de devam eden borç krizi ve para politikasına ilişkin belirsizlikler nedeniyle temkinli bir seyir izlendiğini kaydeden piyasa çevreleri, ülke ekonomisine ilişkin gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürdüğü görüşünü dile getirdi. Amerika’da temerrüde yol açabileceği ileri sürülen 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşıldığı belirtiliyor. Uzmanlar, ABD'de, borç limitine ilişkin sıkıntının devam ettiği belirtilerek BD Başkanı Joe Biden'ın bu kapsamda Kongre liderleriyle bugün bir araya gelmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar açısından ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları dikkatle izlenirken, ABD'de borç krizine ilişkin haber akışı da takip edilen diğer gündemler arasında yer alıyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Uzmanlar, yarın yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranına ilişkin verilerin açıklanacağını kaydederken, yurt dışında ise ABD ve Almanya'da enflasyon verilerinin yakından takip edileceğini ifade etti.

Öte yandan döviz piyasalarında ise sınırlı yükseliş devam ediyor. Güne 19,50 liradan başlayan dolar saat 20.00 itibariyle 19,53 liradan alıcı buluyor. Böylece Türk Lirası şubat ayında yaşanan deprem felaketinden bu yana dolar karşısında yüzde 3,5 oranında değer kaybına uğradı. Euro ise yüzde 0,31 oranındaki gerilemeyle 21,391 liradan işlem görüyor. Uzmanlar 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle piyasalardaki dalgalı seyrin devam edeceğini öngörüyor.