Ekonomi

Seçim öncesi yatırımcılar pozisyonların aldı! Seçim öncesinde nasıl bir yatırım portföyü oluşturulmalı?

Piyasalarda seçim öncesi senaryolar konuşulmaya devam ediyor. Borsa yeniden 5 bin puanı aşarken, dolar, euro ve altın fiyatlarında da hareketli saatler yaşanıyor. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi yatırımcılar ise yavaş yavaş pozisyonlarını almaya başladı.Döviz kurlarında sınırlı yükselişler devam ederken, 2023 yılında borsaya yatırım yapanları daha zorlu bir süreç bekliyor

Borsa İstanbul geçen yılı rekor getirilerle kapatırken, bu yıl dalgalı seyrini sürdürüyor. Döviz kurlarında sınırlı yükselişler devam ederken, 2023 yılında borsaya yatırım yapanları daha zorlu bir süreç bekliyor. Deprem felaketlerinin ardından ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ile Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 5 bin puan etrafında denge arayışına devam ediyor.

Dünya Gazetesi yazarı Volkan Dükkancık, bugünkü köşe yazısında, seçim sürecinde nasıl bir portföy oluşturulmasına ilişkin yatırımcılara önerilerde bulundu. Yatırımcıların 14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yavaş yavaş seçime yönelik pozisyonlarını ayarlamaya başladığını belirten Dükkancık, yatırımcıların genelde bekle-gör konumuna geçtiğini ifade etti.

HİSSE AĞIRLIĞI AZALIYOR

Dükkancık, 2022 yılı boyunca enflasyon karşısındaki getiri arayışında en ön plana çıkan hisse senetlerinin, portföylerdeki ağırlığının azaldığını, ancak öncelikli tercih olmayı sürdürdüğünü dile getirdi. Dükkancık’a göre, geçen yılki kadar yüksek olmasa da devam eden negatif reel faiz süreci ve enflasyonun 2023 yılını da yüzde 45-50 seviyelerinde tamamlayacağına ilişkin beklentiler bu yıl borsanın itici gücü olmaya devam edecek.

Yabancı yatırımcılar seçime kadar olan süreçte yavaş yavaş Türk varlıklarını radarlarına almaya başlayacaklarını belirtirken, pay piyasalarının seyri açısından hem hisse hem tahvil piyasasındaki yabancı alım satımları yakından takip ediliyor.

BORSANIN ALTERNATİFLERİ ARTIYOR

Dükkancık’a göre, Merkez Bankası tarafından uygulanan Liralaşma stratejisi doğrultusunda arka arakaya açıklanan makro-ihtiyati önlemler sonucu borsanın da alternatifleri artıyor. Merkez Bankası’nın düzenlemelerinin ardından bankalar arasında mevduat yarışı hızlanırken, faiz oranları da yüzde 30’lara kadar fırladı. Yıllık beklenen enflasyonun yüzde 40 olduğu düşünülürse hala eksri reel faiz olsa da dalgalı bir seyir izleyen borsa karşısında TL mevduat bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

 ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Diğer yandan altın fiyatlarına da dikkati çeken Dükkancık, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım sürecinde doların güçlenmesi nedeniyle altının zayıfladığını ancak faiz artırımlarının sonuna gelinmesi ve sistemik risklere karşı güvence özelliği nedeniyle yönünü yeniden yukarı çevirdiğini ifade etti.

Dükkancık, dolardaki yükselişi de yansıtma avantajıyla gram altının yerli yatırımcı açısından önemli alternatiflerden biri haline geldiğini dile getirdi.

Ayrıca geçen yılı satış ağırlıklı bir seyir ile kapatan küresel hisse senetleri piyasalarında önemli fırsatlar oluştuğuna dikkat çeken Dükkancık, yatırımcılar açısından bir diğer adresin de yabancı hisse senetleri fonları olacağını, ayrıca orta ve uzun vadeli bakanlar açısından ise kademeli ve seçici olarak hisse pozisyonlarının artırabileceğini ifade etti.