Ekonomi

Seçim sonrası döviz ve altın fiyatları nasıl bir seyir izleyecek? İşte ünlü ekonomistten seçim senaryoları!

Seçim öncesi artan belirsizlik ve endişeler ile yatırımcıların döviz ve altına yöneldiğini söyleyen ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, bu nedenle döviz ve altınında yükseldiğini belirtiyor. Peki, ya seçim sonrası döviz ve altında neler olacak? İşte o sorunun cevabını ünlü ekonomist verdi…14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde piyasalarda olası seçim senaryoları konuşulurken, seçimin ardından uygulanacak ekonomik politikalar ve buna bağlı piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği de merak ediliyor

Küresel piyasalardaki belirsizliklerin yanı sıra yurt içinde de seçimlere ilişkin belirsizlikler yatırımcıların kafasını karıştırıyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde piyasalarda olası seçim senaryoları konuşulurken, seçimin ardından uygulanacak ekonomik politikalar ve buna bağlı piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği de merak ediliyor.

Yatırımcılar her seçim döneminde olduğu gibi genellikle bekle-gör stratejisi uygularken, uzmanlar seçim yaklaştıkça belirsizliklerin artması ve buna bağlı endişelerin normal olduğunu savunuyor. Kişisel bloğunda vatandaşların sorularını yanıtlayan ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, yatırımcıların kafalarına takılan konulara da açıklık getirdi.

İNSANLAR BELİRSİZLİĞİ SEVMEZ

Eğilmez, seçim dönemine yaklaşıldıkça döviz kurlarında yaşanan yükselişin normal karşılanması gerektiğini belirterek insanların böyle dönemlerde genelde belirsizliği sevmediğini ve tedirgin olduğuna değindi. Belirsizlik ve artan endişelerin de yatırımcıları döviz ve altına yönlendirdiğini kaydeden Dr. Mahfi Eğilmez, artan talep ile birlikte döviz kuru ve altın fiyatlarının da yükseldiğini söyledi.

SEÇİM SONRASI POLİTİKALAR ÖNEMLİ

Eğilmez, seçim sonrası TL’nin değerine ilişkin sorulara yönelik ise bunun tamamen seçim sonuçlarına ve uygulanacak politikalara göre değişebileceğinin altını çizdi. Eğilmez, seçimleri muhalefetin kazanması halinde uygulanacak yeni ekonomik politikalarında; hukuk başta olmak üzere eğitim, siyasal partiler reformu ve tarım başta olmak üzere yapısal reformlara ağırlık vermesi halinde başarılı olacağını savundu. Yapısal reformların hızla başlatılmasının yanı sıra özellikle AB ile ilişkilerin yeniden canlandırılmasının da yurt dışından kaynak girişini hızlandıracağına işaret eden Eğilmez, seçimleri mevcut iktidarın kazanması halinde ise mevcut politikaların devam edeceğini öngördü.

KRİZİN GERÇEKTEN FARKINDA MIYIZ?

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, şu an Türkiye ekonomisinin mevcut durumu itibariyle yaşanan sorunlar ve kriz konusunda vatandaşların 2001 krizinde olduğu gibi yeterince farkında olmadıklarını belirtti. Şu anda Türkiye’nin bir çeşit ‘ertelenmiş kriz’ yaşadığını savunan Eğilmez, vatandaşların gelecekte daha pahalı olacak endişesiyle tüketim taleplerini öne çektiğini, bunun da yaşanan krizin fark edilmesini engellediğini savundu. Eğilmez, ekonomik krizin gerçekten farkına varılmasının ise seçimden sonra olacağını ileri sürdü.

FAİZ DOĞRU ARTIRILIRSA KRİZ ÇIKMAZ

 

Eğilmez, seçim sonrası yüksek enflasyon ile mücadele için Merkez Bankası’nın politika faizinin yükselterek Ortodoks politikalara geri dönmesi ve yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. Faizleri tek hamlede yükseltmek yerine kademeli bir şekilde yavaş yavaş artırılması halinde kriz çıkmayacağını söyleyen Eğilmez, ancak bunun için tam bağımsız bir Merkez Bankası ve yeni kadrolara ihtiyaç olduğunu söyledi.