Ekonomi

Seçim sonrası faizler artarsa piyasalarda neler olur? İşte Fitch’ten bankacılık sektör raporu…

Merkez Bankası uzun süredir enflasyonla mücadele ‘düşük faiz’ politikası uyguluyor ancak piyasalar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu politikalarda bir miktar esneme bekliyor. Seçimleri kim kazanırsa kazansın faizlerin önümüzdeki günlerde artacağı tahmin ediliyor.Uzun bir süredir düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki süreçte izleyeceği politikaların kaderi de biraz Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı ve kurulacak hükümete bağlı olarak değişecek

Piyasalar Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve seçim sonrasına odaklanırken, 14 Mayıs sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği, özellikle faiz politikalarında nasıl bir rota izleneceği merak ediliyor. Uzun bir süredir düşük faiz politikası izleyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki süreçte izleyeceği politikaların kaderi de biraz Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazanacağı ve kurulacak hükümete bağlı olarak değişecek.

Piyasalarda genel beklenti ise seçimleri kim kazanırsa kazansın faizlerin önümüzdeki dönemde bir miktar artacağı yönünde. Peki, bankalar bu sürece ne kadar hazırlıklı durumda? Kademeli veya hızlı ve büyük oranda faiz artışı bankacılık sektörünü nasıl etkiler? Fitch bugün yayınlandığı bir rapor ile bu soruyu yanıtladı.

FAİZ ARTIŞININ BÜYÜKLÜĞÜ ÖNEMLİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, seçim sonrası izlenecek politikalar ve buna Türk bankalarının ne kadar hazırlıklı olup olmadığına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Raporda, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Türkiye’de para politikasının sıkılaştırılması durumunda, faiz artışının Türk bankaları üzerindeki etkisinin artışın büyüklüğüne ve hızına bağlı olarak değişeceği vurgulandı.

Mütevazi oranda bir faiz artışının finansal istikrar risklerinde azalmaya yol açmasının krediler açısından olumlu olabileceğinin kaydedildiği raporda, büyük oranda hızlı bir faiz artışının ise kredi sıkışıklığına yol açabileceği, ayrıca aktif kalitesinde önemli bozulmalara neden olabileceği ifade edildi.

HIZLI FAİZ ARTIŞI RİSKLİ OLUR

Fitch’in raporunda, Türk bankaları için potansiyel faiz artış hızının önemli olduğunun altı çizildi. Fitch, kredi fiyatlamaları üzerindeki kısıtlamaların da esnetilmesi durumunda bankaların kredilerini yeniden fiyatlayabileceği belirtilirken, bunun enflasyonun düşüşü sonucu TÜFE'ye endeksli tahvillerde oluşabilecek düşük getiri etkisini dengeleyebileceği kaydedildi.

Fitch raporunda, kademeli faiz artışının varlık kalitesinde yaratabileceği erozyon açısından bankaların yeteri kadar tamponu olduğunu savundu. Raporda, hızlı bir faiz artışının ise potansiyel bir kredi krizine, resesyonist baskılara ve yüksek işsizliğe yol açarak bankalar açısından ciddi olumsuz etkilere yol açabileceğine işaret edildi.

Fitch’in raporunda, Türk bankacılık sektörünün görünümüne ilişkin de değerlendirmelere yer verildi. Raporda, Türk bankalarının tümünün, kredi profillerine yönelik önemli riskler taşıması nedeniyle ‘B’ kategorisinde yer aldığı ve tamamının negatif görünümde derecelendirildiği ifade edildi.