Ekonomi

Seçim sonrası Merkez Bankası’ndan yumuşamaya ilk kez yeşil ışık!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üst düzey bankacılarla toplantı yaptı. Toplantıda bankacılar belki de ilk kez dü­zenlemelerde yumuşama talep­lerine TCMB’den olumlu geri dönüş aldı.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) üst düzey bankacılarla yaptığı toplantıda, Kur Ko­rumalı Mevduat (KKM) öncelikli olmak üzere, son zamanlarda uygulanan birçok dü­zenleme ile sektörde meydana gelen problemler gündeme gelirken; bankacılar belki de ilk defa dü­zenlemeler konusunda TCMB’den yumuşama sinyali aldı.

 

dunya.com'un haberine göre, Merkez Bankası Başkan Yardımcı­sı Taha Çakmak ve bankaların hazineden sorumlu genel mü­dür yardımcıları salı günü ak­şam saatlerinde bir toplantı yaptı. Toplantıda genel değerlendir­me gerçekleştirilirken, bankacılık sek­törünün istekleri de masaya geldi. Katılımcılar gelecek haftada benzer toplantıların daha üst düzeyde sürebileceğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak görüş bildiren toplam üç bankacı da "istişare ile devam edilmeli", "seçim ön­cesi verilen ilave kararlar yumu­şatılabilir", "son zamanlarda sis­temden artan döviz çıkışının geri dönüşü için de hazırlık ve teşvik düzenlemesi gerçekleştirilmeli" gibi birçok örnekte isteklerine "ne­den olmasın, üzerinde çalışa­lım" cevabını aldıklarını aktardı.

İşte detaylar...

Toplantıya ilişkin bilgi paylaşan bir toplantı katılımcısı, "İçe­rikte daha önceki toplantılardan farklı havada vardı. Merkez Bankası genel değer­lendirmeler yaptı. Bankaları dinledi. Düne kadar genellik­le isteklerin onaylanmadığı, aksine istişare olmadan ceza­landırma içeren yeni uygula­maların başladığı bir yapı bulunuyordu. Bu sefer KKM'de mevduatın para birimi dağılı­mında seçim öncesi alınan ilave yükümlülüklere yönelik sek­tör endişelerini ve en azından ek oranlardan geri dönülmesi talebine 'neden olmasın' yanıtı­nı aldık" dedi.

 

KABİNEDE ŞİMŞEK’İN ADI KESİN GİBİ

Piyasalar, henüz netleşmeyen se­çim sonuçlarına göre tekrar seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürdürülebilirliği tartışılan ekonomi politika­larında bir değişim yapıp yap­mayacağına odaklanmış halde. Bu nedenle, bankacılar gerçekleştirilen toplantıdan sonra yumuşama mesajlarını kabine sonrası yeniden detaylandırmayı talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazar günü yapılan seçimin ardından cu­ma günü hem milletvekilleri­nin hem kendisinin gerçekleştireceği yemin töreninden akşam saatlerinde ya da en geç cu­martesi kabineyi kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Reuters'a açıklama yapan üst düzey yetkililer ve partililer, kabinede daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlenen Mehmet Şimşek'in olmasının neredeyse kesin ol­duğunu ifade etti.

Emeklilere seyyanen zamlı yeni maaş tablosu ortaya çıktı! Yüzde 30-50 zam yapılacak!

ABD’li ünlü ekonomistten kıyamet senaryosu: ‘Doları ağır sonuçlar bekliyor!’

Doğal gaza zam gelecek mi? BOTAŞ’tan son dakika açıklaması!