Seçim sonrası olası kur hareketlerine hangi şirketler hazırlıklı? Hangi şirketlerin döviz açığı var?
Seçim yaklaştıkça olası kur hareketlerine hazırlıklı olmak önemli. Peki reel sektör döviz varlıkları açısından bu konuda ne kadar hazırlıklı? Halka açık şirketlerden 244 tanesi net döviz pozisyonu fazla verirken, 198 şirketin döviz açığı bulunuyor. İşte, halka açık şirketlerin döviz varlıkları…Bütün senaryoların ortak noktası ise seçimi kim kazanırsa kazansız döviz kurlarında hızlı bir yukarı gidiş olacağı yönünde tahminler yapılıyor
Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi piyasalarda seçim sonrası Türkiye ekonomisini nasıl bir tablo beklediğine ilişkin çeşitli tahminler yürütülüyor ve senaryolar konuşuluyor. Bütün senaryoların ortak noktası ise seçimi kim kazanırsa kazansız döviz kurlarında hızlı bir yukarı gidiş olacağı yönünde tahminler yapılıyor.
Döviz kurlarında özellikle dolar kurunda ivmenin yüksek olacağına ilişkin öngörüler çeşitli yabancı yatırım bankalarının raporlarında yer aldı. Peki seçim yaklaştıkça döviz kurlarında tansiyon yükselirken, bu durum şirketleri nasıl etkileyecek?
Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt, halka açık şirketlerin döviz varlıklarındaki son durumu inceleyerek kurlarda olası hareketlenmenin borsa şirketlerini nasıl etkileyeceğini analiz etti. Bozkurt’un haberinde, Borsa İstanbul’da halka açık 244 şirketin net döviz fazlası bulunuyor. 198 şirketin ise döviz açığı var. Dolar TL kurunda olası bir yukarı doğru hareketin döviz fazlası olan şirketleri olumlu etkileyeceği belirtilirken, döviz zararı olan şirketleri ise olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.
244 ŞİRKET ARTI POZİSYONDA
Halka açık şirketler arasında net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler sıralamasında; ilk sırada Türkiye İş Bankası yer alıyor. İş Bankası’nın geçen yıl sonunda net döviz fazlası 2021’e göre yüzde 57,08 artış göstererek 13 milyar 513 milyon lira seviyesine yükseldi. Net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler arasında İş Bankası’ndan sonra Aselsan geliyor. Net 12,4 milyar liralık döviz fazlasına sahip olan Aselsan, 2021 yılına kıyasla net döviz fazlasını yüzde 60,6 oranında artırmış görünüyor. Aselsan’ın ardından üçüncü sırada yer alan Sabancı Holding’in net döviz varlığı 2021 yılına göre yüzde 16,94’lük düşüş göstermesine rağmen kasasında 10 milyar 758 milyon liralık bir varlığa sahip bulunuyor.
Sabancı’yı Enka İnşaat takip ederken, şirketin net döviz fazlası yüzde 13,13 artışla 9 milyar 712 milyon lira düzeyinde bulunuyor. Enka inşaat’ı Doğan Holding ve Garanti BBVA izliyor.
Net yabancı para pozisyonu en yüksek şirketler sıralamasında; sekizinde sırada Türk Telekom yer alırken, onu 5 milyar 225 milyon liralık net döviz fazlası ile Akbank izliyor. Listenin 10. Sırasında ise GSD Holding yer alırken, şirketin net döviz fazlasını yüzde 60,82 oranında artırdığı dikkati çekiyor.
HANGİ ŞİRKETLER EKSİDE?
Net döviz açığı olan şirketler sıralamasında ise THY başı çekerken, onu Sasa Polyester ve Ford Otosan takip ediyor. Haberde, Türk Hava Yolları’nın 112 milyar 510 milyon lira net döviz açığı bulunduğu belirtilirken, Sasa Polyester’in 18 milyar 967 milyon liralık döviz açığı, Ford Otosan’ın ise 18 milyar 80 milyon liralık açığı olduğu kaydedildi.