Ekonomi

Seçim sonrası para politikalarında köklü değişim şart! Yanlışa devam edilirse TL krizi kapıda!

Piyasalarda bu hafta heyecan dorukta. İkinci tur seçimler öncesi borsa ve dövizde volatil seyrin devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar, seçimi kim kazanırsa kazansın para politikalarında köklü bir değişimin kaçınılmaz olduğunu savunurken, seçim sonrasına ilişkin önemli bir uyarı da geldi…Piyasalar seçimlerin yapılacağı 28 Mayıs’a kilitlenirken, seçim sonrası uygulanacak ekonomi ve para politikaları merak ediliyor

28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. Piyasalar seçimlerin yapılacağı 28 Mayıs’a kilitlenirken, seçim sonrası uygulanacak ekonomi ve para politikaları merak ediliyor.

Sözcü Gazetesi’nden Recep Genel’in haberine göre, piyasalar ikinci tur seçimlerine odaklanırken, yatırımcılar da piyasalarda oluşabilecek volatil hareketlere karşı kendilerini korumaya çalışacak. Haberde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) seçim sürecinde döviz kurlarında yükselişi sınırlamak için peş peşe aldığı kararlara rağmen döviz talebinin son haftalarda arttığına işaret edilerek dolarda istikrarlı yükselişin devam ettiği kaydedildi.

KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM ŞART!

Analistler seçim belirsizliğinin ortadan kalmasıyla piyasalardaki oynaklığın ortadan kalkmasını beklerken, para politikalarında nasıl bir yol izleneceği ise merak ediliyor. Ekonomistlere göre, seçimleri kim kazanırsa kazansın, para politikalarında köklü bir değişim şart görünüyor.

Haberde, 10 Mart'ta sandık başına gidileceğinin resmen duyurulmasından bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 4'ten fazla değer yitirdiği belirtildi. Piyasalarda dövize erişimin giderek zorlaşması nedeniyle vatandaşların seçimden sonra bir döviz şoku yaşanacağından endişe duyduğunu, bu nedenle Kapalıçarşı'daki döviz talebinin arttığı kaydedildi. Öte yandan; Kapalıçarşı’daki döviz kurları ile bankalar arası döviz kurları arasındaki makasın da giderek açıldığına dikkat çekildi.

LİRA KRİZİNE DİKKAT!

Kapalıçarşı'da dolar ilk tur seçimlerden önce 23,48 liraya kadar yükselirken, bankalar arası piyasalarda çarşıdaki fiyatlara yakınlaşmaya başladığı belirtildi. Merkez Bankası’nın swap ve Hazine varlıkları hariç net döviz pozisyonunun 12 Mayıs'ta 73,4 milyar dolara gerilemesinin piyasalardaki tedirginliği artırdığı kaydedilirken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly de önemli mesajlar verdi. Kell, hafta içinde yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin yakın gelecekte uygulayacağı ekonomi politikalarının son derece önemli olduğuna işaret ederek yanlış politikaların benimsenmesi halinde TL krizi yaşanabileceğine ilişkin uyarılarda bulundu.

BORSADA DALGALANMA SÜREBİLİR

İkinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde borsada dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 6,13 oranında gerilemeyle 4 bin 501 puandan kapatmıştı.  Haberde, bu düşüşün; seçimde ilk turu Millet İttifakı’nın kazanabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi ile 14 Mayıs’tan önce borsaya giren yabancı yatırımcıların, ilk turdan sonra belirsizliğin derinleşmesi hızla borsadan çıkmasından kaynaklandığı belirtildi. Öte yandan; faizde üst sınırın kaldırılmasıyla enflasyondan korunmak için kur korumalı mevduata talebin artması da borsaya olan talebi baskılıyor.