Ekonomi

Seçim sonrası piyasalarda neler olacak? En kötü senaryo ne? Dolar, faiz, borsa ne olur? İşte tahminler

Ekonomistler seçim sonrası mevcut hükümetin veya muhalefetin kazanma olasılığı durumunda piyasaların nasıl tepki vereceğini araştırdı. Uzmanlar, seçim sonrası Türkiye piyasalarına ilişkin tahminlerini paylaştı. Fon yöneticileri, muhalefetin kazanması halinde piyasaların sürdürülebilir biçimde yükselme eğilimine ancak orta vadede girmesinin mümkün olduğunu savundu

Reuters haber ajansı, yabancı ekonomistlere Türkiye’de mayıs ayında yapılacağı tahmin edilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye ekonomisi ve piyasalarına ilişkin beklentilerini sordu.  Fon yöneticileri, muhalefetin kazanması halinde piyasaların sürdürülebilir biçimde yükselme eğilimine ancak orta vadede girmesinin mümkün olduğunu savundu.

İngiliz haber ajansı Reuters, yabancı ekonomistlerin seçim sonrası Türkiye ekonomisine ve piyasalarına ilişkin beklentilerini sordu.

Ekonomistlere göre, muhalefetin kazanması halinde, piyasaların sürdürülebilir biçimde yükselme eğilimine ancak orta vadede girebilecek. Reuters’ın haberinde, seçimlerin ekonomi açısından bir ‘yol ayrımı’ niteliği taşıdığı vurgulanarak Türkiye’nin 100 yıllık tarihinin belki de en önemli oylamasının yapılacağı yorumuna yer verildi.

FAİZLER YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKACAK

Los Angeles merkezli varlık yönetim şirketi TCW’nin yöneticilerinden Blaise Antin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kaybetse bile Türk lirasındaki değer kaybının derhal son bulmasının muhtemel görünmediğini savundu.

Antin, seçimleri muhalefetin kazanması halinde, Türk Lirası’nın değerinden fazla olmasının yanı sıra  faizlerin yükseltilmesi gibi sorunların ele alınmasının gerekeceğini ifade etti. ABD’li ekonomist bu yüzden piyasaların ssürdürülebilir biçimde yükselme eğilimine ancak orta vadede girebileceği iddiasında bulundu.

EN KÖTÜ SENARYO NE OLUR?

Haberde, Türkiye’de mayıs ayında yapılması tahmin edilen seçimlerde Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını yeniden kazandığı, AKP’nin ise meclis çoğunluğunu kaybettiği bir senaryonun da mümkün olduğu belirtildi. Antin, bunun en kötü sonuç olacağını ileri sürerken, böyle bir senaryonun kısa vadede belirsizliğe ve piyasalarda istikrarsızlığa yol açacağını savundu.

ERDOĞAN KAYBEDERSE NE OLUR?

Haberde, seçim öncesinde asgari ücretin ciddi oranda yükseltilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirilmesi ve enerji faturalarında teşvikler gibi çok sayıda sosyal yardım harcaması yapıldığına dikkat çekildi. Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’da kıdemli araştırmacı olan Galip Dalay ise Erdoğan’ın peş peşe destek paketleri sunmasının kamu cüzdanı üzerinde baskı yaratacağına işaret ederek, “Erdoğan seçimleri kaybederse, bu durum başkasının sorunu olacak” diye konuştu.

Haberde, hükümetin Kur Korumalı Mevduat politikasının kısa vadede işe yaramış gibi göründüğü, bu süreçte turizm gelirlerinin yanı sıra Katar ve Rusya’dan gelen sıcak para ile TL’deki değer kaybının yavaşladığı vurgulandı. Ayrıca TL’deki değer kaybının yavaşladığı ağustos ayında Erdoğan’ın oy oranlarının da yeniden yükselişe geçtiğine işaret edildi. Reuters’a değerlendirmelerde bulunan bir bankacı, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artması nedeniyle bazı yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına kısa vadeli girişler yapmaya başladığını kaydetti.

Dolar TL kuru ne olur? İşte detayları...

TÜRK LİRASI’NIN DEĞERİ YÜKSEK!

 

Washington merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, TL’nin şu an normal değerinden yüzde 15 daha yüksek tutulduğunu ileri sürerek, kredi teşviklerinin, büyümeyi Türkiye’nin sürdürebileceğinden daha yüksekte tuttuğuna değindi.

Zürih merkezli Vontobel şirketinde fon yöneticisi olan Sergey Goncharov ise Erdoğan’ın politikalarının felaket getireceği öngörülerinin gerçekleşmediğini belirterek Türkiye’nin geçen hafta uluslararası sermaye piyasalarından 2,75 milyar dolar borç almakta sıkıntı yaşamadığını ifade etti.