Ekonomi

Seçim sonrası Türkiye ekonomisini neler bekliyor? İşte banka banka seçim senaryoları! Dolar, faizler ne olacak?

Seçim sonrası Türkiye ekonomisi ve piyasalara ilişkin senaryolar havada uçuşuyor. Dünyaca ünlü dev bankalar ve finans kuruluşları, mayıs ayında yapılacak seçimlerin sonucuna göre para piyasaları ve makro ekonomiye ilişkin beklentilerini paylaşıyor.Dünyaca ünlü dev finans kuruluşları seçimleri kimin kazanacağına göre piyasaların nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin öngörülerini paylaşıyor

Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde uluslararası finans kuruluşlarından seçim senaryoları gelmeye devam ediyor. Dünyaca ünlü dev finans kuruluşları seçimleri kimin kazanacağına göre piyasaların nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin öngörülerini paylaşıyor.

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılan senaryolarda hep dolar TL kuru ve faizler ön plana çıkarıldı. Enflasyon ise görmezden gelindi. Ekonomistlere göre, seçimi kim kazanırsa kazansın dolar yükselmesi bekleniyor. Faiz oranlarında ise mevcut iktidarın devam etmesi halinde bir değişiklik öngörülmüyor.

ENFLASYON GÖZDEN KAÇIRILMASIN

Haberde, dolar kurunda yaşanacak yükselişin enflasyonu da beraberinde getireceği vurgulanırken, bir ekonomist yaptığı açıklamada, enflasyon ile ilgili senaryolarında 2025 yılına kadar enflasyonun tek haneye düşmesinin beklenmediğini, TL’de ciddi bir düzeltme beklendiğini dile getirdi.

Kur ile ilgili tahmin yapmanın çok zor olduğunu kaydeden ekonomistler, Türkiye modeline atıfta bulunarak, “İlk başlangıçta Türkiye ekonomi modeline geçişte değersiz TL ile ihracatın artırılması hedefleniyordu. Ancak daha sonra TL’nin baskılanması kuru gerçek değerinden uzaklaştırdı ve Türk Lirasının değer kaybıyla birlikte enflasyon da yükseldi. Kur ve faizin dengelenmesi 1,5 yılı bulur ancak onun sonrasında enflasyonda düşüşü görebiliriz” diye konuştu.

YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Son olarak Türkiye’ye ilişkin rapor açıklayan Citigroup, seçim sonrasında faiz ve döviz kurlarına ilişkin beklentilerini paylaştı. Bankanın ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan raporda, Türkiye ekonomisinde seçim sonrasına ilişkin beklentilere yer verildi.

Raporda, Türkiye’nin olası görünümünün gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının ciddi ilgisini çektiğini kaydeden Citi Bank, seçimden sonra oluşacak ekonomi ekibinin bileşimi, ekonomi yönetimi gibi konular ile ikinci tura gerek olup olmayacağı konularındaki belirsizliklere de değindi. Citigroup ekonomistleri, küresel durumun sabit tutulması halinde 12 ay içinde Türkiye’ye 45-50 milyar dolarlık portföy girişi olabileceğini öngördü.

SEÇİM SONRASI SENARYOLARI

İşte, bugüne kadar seçim senaryolarına ilişkin tahminlerini açıklayan bankaların raporlardan satırlar…

*HSBC: İngiltere merkezli HSBC, dolar TL kurunu yılın 2. çeyreği için 19,5 liradan 20 lira seviyesine çıkardı. Üçüncü çeyrek dolar beklentisi 20 liradan 23 liraya, yıl sonu beklentisi ise 21 liradan 24 liraya yükseltildi.

 *Morgan Stanley: ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, seçimleri kim kazanırsa kazansın doların artacağını öngörüyor. Mevcut iktidar devam ederse dolar yılı 27 liradan kapatır. Muhalefet kazanırsa dolar 24 liraya kadar bir yükseliş kaydedebilir.

*Wells Fargo : ABD’li finans ve bankacılık şirketi Wells Fargo, muhalefetin kazanması halinde gelecek yıl ortasına kadar doların 14 liraya gerileyeceğini tahmin ediyor. Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde ise doların aynı dönemde 20 lira seviyesinde olacağını öngördü.

*Standart Chartered: Seçimleri Erdoğan’ın kazanması durumunda doların 36 liraya kadar yükseleceğini öngörürken, geleneksel ekonomi politikalarına dönülmesi halinde ise yıl sonunda doların 20 lira olacağı tahmininde bulundu.