Ekonomi

Seçim sonuçları piyasaları nasıl etkileyecek? Borsa ve döviz fiyatları 28 Mayıs’a kadar nasıl bir seyir izler?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimalinin kuvvetlenmesi piyasaların moralini bozdu. Borsa İstanbul belirsizlerin devam edeceği endişesiyle haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başlarken, dolar ve euro fiyatları ise tırmandı. Borsa haftaya ekside başlarken, Türk Lirası’nın da yabancı para birimleri karşısında hızla gerilediği gözlendi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimalinin kuvvetlenmesiyle piyasalarda risk iştahı azaldı. Borsa haftaya ekside başlarken, Türk Lirası’nın da yabancı para birimleri karşısında hızla gerilediği gözlendi. Seçimlerin ikinci tura kalması piyasalardaki belirsizliğin devam etmesi olarak yorumlandığı için piyasalardaki dalgalı seyrin önümüzdeki günlerde süreceği bekleniyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşe yazısında, seçim sonuçlarının piyasaya etkisini yazdı. Borsa yatırımcısının bu yıl seçime yönelik beklentilerin etkisiyle oldukça hareketli bir 5.5 ay geçirdiğinin altını çizen Korcan, endeksin yılbaşından bugüne kadar 4 defa 5 bin 200 ve 5 bin 300 puan seviyesinin üstüne çıktığını ancak bu seviyelerde tutunamadığını ifade etti.

Piyasaların seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalinden pek hoşlanmadığını kaydeden Korcan, bunun nedenini ise 28 Mayıs tarihine kadar belirsizlik ortamının aynen sürecek olmasına bağladı. Bugüne kadar ülkemizde gerçekleşen son 7 genel seçimin 5’inde borsanın, seçimin ardından kısa vadede yükseliş gösterdiğini ifade eden Korcan, ancak bu yükselişlerin hiçbir zaman uzun soluklu olmadığını, satın alınan beklenti gerçekleşince yatırımcıların kar satışına geçtiğini dile getirdi.

ENDEKSTE MİHENK TAŞI

Seçimlerin ilk turda sonuçlanacağı beklentisiyle son günlerde özellikle bankacılık hisseleri öncülüğünde bir yükseliş hareketinin yaşandığını ifade eden Korcan, ancak bu yükselişin genele yayılmadığına dikkat çekti. BİST 100 Endeksi’ndeki kritik seviyelere de değinen Korcan, endeksin son iki haftadır en kritik bölge olan 4 bin 431 ile 4 bin 491 puan bandını test ettiğini, bu bölgenin altında kalınması halinde 3 bin 719 ile 3 bin 868 puan seviyelerine kadar çok önemli bir destek noktasının bulunmadığına dikkat çekti.

Korcan, bu bandın üzerinde kalınması halinde ise yeniden 5 bin 200 ile 5 bin 300 puan bandının test edilme olasılığının gündeme geleceğini, bu nedenle edekste mihenk taşının 4 bin 431 ile 4 bin 491 puan bandı olduğunu dile getirdi.

Endekste yukarı hareketler olsa bile endeksin halen 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin baskısı altında olduğuna işaret eden Korcan, borsada bir rahatlamadan bahsedebilmek için direnç noktasının kırılması gerektiğini savundu.

DOLAR TL’DE 19,54 SEVİYESİNE DİKKAT!

Hafta sonu seçim belirsizliği nedeniyle döviz piyasasında alış ve satış rakamları arasında makasın iyice açıldığına işaret eden Korcan, dolar TL’de 6 Haziran 2022 haftasındaki yükseliş kanalına dikkat çekti. Kurun şu anda bu kanalın alt bandına teğet bir seyir izlediğini kaydeden Korcan, bu hafta için bu kanalın destek noktasının yaklaşık olarak 19,54 TL seviyelerine denk geldiğini, paritede rahatlamadan söz edebilmek için bu kanalın aşağı geçilmesiyle mümkün olabileceğini savundu.