Ekonomi

Seçim sonuçlarının ardından piyasalarda hareketli saatler! Dolar ve altın fiyatları yükselişte!

Cumhurbaşkanlığı seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar ilk tepkilerini vermeye başladı. Dolar, euro ve altında sınırlı da olsa yükseliş hareketi gözleniyor. Peki piyasalar bu hafta kendisine nasıl bir yön çizecek? Dolarda ani sıçramalar olacak mı? İşte uzmanlarından ilk yorumlar… Uzmanlar, yatırımcıların temkinli hareket etmesini ve yatırım kararlarında acele etmemesi gerektiği konusunda önerilerde bulunurken, haber akışına göre piyasalardaki volatil hareketlerin sürebileceğini belirtiyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesiyle seçim belirsizliği de ortadan kalkarken, piyasalar yeni ekonomi yönetimine ve uygulayacağı politikalara odaklanmış durumda. Uzmanlar, yatırımcıların temkinli hareket etmesini ve yatırım kararlarında acele etmemesi gerektiği konusunda önerilerde bulunurken, haber akışına göre piyasalardaki volatil hareketlerin sürebileceğini belirtiyor.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından dolar gece ilk işlemlere 20 liranın üzerinde başlarken, euro ise şu saatlerde 21,50 lirayı geçmiş durumda. Gram altının ise Kapalıçarşı’da bin 250 liradan alıcı bulduğu görülüyor. Peki, bu hafta piyasalar kendisine nasıl bir yön çizecek?

DOLARDA HAREKETLİ SAATLER

Ekonomim Gazetesi’nin haberinde, seçim sonuçlarının ardından, dolar TL kurunun, uluslararası piyasalarda ilk işlemlere 20 lira seviyesinin üzerinde başladığı, en yüksek 20,1630 lirayı, en düşük 19,9310 lirayı gördüğü belirtildi. Dolar TL kuru şu saatlerde ise 20,040 lira seviyesinde hareketlilik gösteriyor. Euro ise seçim sonuçlarına ilk tepki hareketi olarak 21,4168 liraya yükselerek verdi. Şu saatlerde ise 21,50 lira civarında hareket ediyor. İlk işlemlere bin 250 liradan başlayan gram altın ise şu saatlerde yüzde 0,43 oranında artış göstererek bin 255 liradan alıcı buluyor.

Dolarda yükseliş potansiyelinin devam ettiğini belirten uzmanlar, alınacak aksiyonların döviz kurunun seyrinde belirleyici olacağını ifade etti. İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, belirsizliğin ortadan kalkmasının piyasalar tarafından olumlu algılanacağını belirtirken, seçim sonuçlarının piyasalar açısından sürpriz olmadığını, birkaç gün olumlu bir havanın olacağını, ancak piyasaların eninde sonunda uygulanacak ekonomi politikalarına odaklanacağının altını çizdi. Yalçınkaya, seçim sonuçlarının yaratacağı olumlu havanın uzun soluklu olamayacağını vurguladı.

EKONOMİ POLİTİKALARI ÖNEMLİ

Yalçınkaya, mevcut iktidarın ekonomi politikaları veya kadrosu ile ilgili yeni sunduğu net bir programın şimdilik olmadığını vurgulayarak önümüzdeki süreçte ekonomi politikalarında yaşanabilecek olası bir değişimin piyasanın dikkatini çekeceğini dile getirdi. Yalçınkaya, özellikle ekonomi kadrosunda kimlerin olacağının, önemli değişimlerden bir olacağının altını çizerek daha önce Mehmet Şimşek’in isminin konuşulduğunu ancak bu konuda atılan henüz herhangi bir adım olmadığını dile getirdi. Mevcut ekonomi politikalarının ekonomide iyileşmeye öncülük etmediğini belirten Yalçınkaya, dolayısıyla politika değişikliğine gidilip gidilmeyeceğinin, bozulan birçok dinamik açısından belirleyici olacağını savundu.

Yalçınkaya, piyasaların faiz politikasının nasıl işleyeceğini, kur korumalı mevduatın nasıl ageleceğini, kur seviyesindeki istikrarın nasıl sağlanacağını, bozulan faiz dinamiklerinin nasıl işleyeceğini ve güven ortamının tekrar tesis edilip edilmeyeceğini görmek isteyeceğini ifade etti. Henüz yabancı yatırımcının  coşkuyla satın alacağı yeni bir hikayenin olmadığının altını çizen Yalçınkaya, piyasaların bir süre daha yerli yatırımcı ile hareket etmeye devam edeceğini ifade etti. Yalçınkaya, 20 lira sınırında hareket eden dolar TL kurunun önümüzdeki günlerde yükselişine devam edeceğini ancak ani çıkışlar yerine kontrollü yükselişlerin olabileceğini öngördü.