Kent Haberleri

Seçimde uyulması gereken kurallar ve yasaklar! Bu kişilere yaptırım uygulanacak!

Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmesine sayılı saatler kala bir çok kişi, seçim günü uygulanacak yasakları araştırıyor. İşte ayrıntılar...Birincisi, seçim yasasına göre seçmenlerin oy kullanma hakkı vardır

Seçim sürecinde kural ve yasaklara uyulmalıdır ve bu kurallara uymayanlar cezalandırılabilir. Birincisi, seçim yasasına göre seçmenlerin oy kullanma hakkı vardır. Bu hakları reddetmek veya kısıtlamak suçtur ve hapisle sonuçlanabilir.

Ayrıca siyasi partiler ve adaylar da seçimlerde çeşitli yasaklarla karşılaşıyor. Örneğin, adayların kampanya süresince yasaklanmış malzeme veya yöntemleri kullanmasını yasaklamak. Adayların ayrıca diğer adaylara iftira veya karalama dahil olmak üzere yanlış beyanda bulunmaları da yasaktır.

Seçimler sırasında oy verme sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi de önemlidir. Oylama sürecinde hile, manipülasyon ve baskı suç olarak kabul edilir ve ağır yaptırımlara tabi tutulabilir.

Seçim süreçleri ciddi ve önemli bir konudur ve tüm siyasi partiler ve adaylar seçim yasalarına ve kurallarına uymak zorundadır. Bu kurallara uymayanlar yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve görevli müşahitler, bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak.

Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbest olacak.

İşte 14 Mayıs 2023 seçim günü uygulanacak kurallar ve yasaklar...

14 MAYIS 2023 SEÇİM GÜNÜ UYGULANACAK KURALLAR VE YASAKLAR!

∎ Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerde uygulanacak yasakları da açıkladı.

∎ 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 79’uncu ve 80’inci maddesi kararı gereğince YSK tarafından açıklanan yasaklar şöyle:

∎ Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'e kadar alkollü içki satışı yasak olacak.

∎ Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.

∎ Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

∎ Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

∎ Seçim günü saat 18.00'den sonra düğünler yapılabilecek.

∎ YSK kararlarına göre saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak.

∎ Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

∎ Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

∎ Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak.

∎ Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

6 adımda oy kullanmak: Bunlara çok dikkat edin!
Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulalarında değişiklik olacak mı? Nasıl oy verilir?
RTÜK'ten seçim için ağır yaptırımlar var! Eğer buna uyulmazsa bakın neler olacak!