Ekonomi

Seçimler Borsa İstanbul’u nasıl etkileyecek? Olası seçim senaryoları neler? BIST 100 endeksi ne olur?

Mayıs ayında yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle yeniden siyaset arenası hareketlenirken, para piyasalarında da seçim senaryoları yeniden konuşulmaya başladı. Mayıs ayında görevi devralacak yeni hükümetin alacağı kararlar piyasaların gidişatında da etkili olacak.2022 yılında yüzde 200’e yakın yükseliş kaydeden Borsa İstanbul’da yatırımcılar yılbaşından bu yana beklediği getiriyi yakalayamadı

2023 yılının başından beri piyasalar oldukça hareketli bir seyir izliyor. 2022 yılında yüzde 200’e yakın yükseliş kaydeden Borsa İstanbul’da yatırımcılar yılbaşından bu yana beklediği getiriyi yakalayamadı. 6 Şubat’ta peş peşe yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından endeks yüzde 20’ye yakın düştü.

Dünya Gazetesi yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşe yazısından seçimlerin borsaya etkisini inceledi. Korcan’a göre, son günlerde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine yönelik yaşananlar yeniden siyasi gündemin ilk sırasına taşırken, borsa çevrelerinde şimdiden seçim sonrası senaryoları konuşulmaya başladı.

Peki seçimlerden sonra pay piyasalarında neler bekleniyor? BIST 100 endeksi nereye doğru gider? Bu sorunun yanıtı Dünya Gazetesi Ufuk Korcan’a göre, biraz da seçim sonuçlarına bağlı olarak değişebilir. Mayısta görevi devralacak hükümetin atacağı adımlar ve ekonomi politikaları piyasaların gidişatını da belirleyecek.

MİLLET İTTİFAKI KAZANIRSA…

Mevcut yönetimin yeniden iktidara gelmesi halinde ekonomi politikalarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Millet İttifakı, iktidara geldiği zaman mevcut politikaların terk edileceğini ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına son verileceğini açıklamıştı. Ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımlarına gideceklerini açıklayan ittifakın bu hamlesi borsa açısından ilk etapta negatif etki yaratabilir. Faiz artışlarıyla mevduatın cazibesi artacağı için hisse senedinden o tarafa bir kayış olabileceğini belirten Korcan, faiz artışının yaratacağı satış baskısının ise artabilecek yabancı alımlarıyla dengelenebileceğini dile getirdi.

ENDESKTE KRİTİK SEVİYE

Ufuk Korcan’a göre, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin kısa vadeli teknik görünümüne bakıldığı zaman haftalık bazda 5 bin 305 puan seviyesinin üzerine çıkması olumlu bir gelişme. Bu gelişmenin 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin üzerine çıkılması anlamını taşıdığını belirten Korcan, 55 bin 590 - 5 bin 720 puan bandının kırılmasının ise endeksin yükselişi açısından kritik olduğuna işaret etti.

Ufu Korcan’a göre, olumlu senaryoda bu bölgenin hacimli kırılması endekste yukarı ivmeyi artırabilir.  Olası geri çekilmelerde ise yine Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde 5 bin 300 puan seviyesi kritik öneme sahip. Bu noktanın aşağısına inilmesi halinde endekste ilk etapta 4 bin 960 puan seviyesine kadar gerileme riskinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.