Kent Haberleri

Seçimlerden sonra dolara ne olacak? Beş ABD'li banka tek tek sıraladı!

ABD'nin önde gelen 5 bankası, Türkiye'deki seçimlere dair raporlarını son haftalarda kamuoyu ile paylaştı. İşte o raporlarda yer alan seçim sonuçları ve döviz kurlarına dair senaryo ve tahminler... Birçok banka, 14 Mayıs seçimleriyle ilgili raporlarında, seçim sonuçlarına ve döviz kurlarına ilişkin senaryo ve tahminlerini paylaştı

Türkiye'deki seçim süreci, uluslararası finans çevrelerinin dikkatini çekti. Birçok banka, 14 Mayıs seçimleriyle ilgili raporlarında, seçim sonuçlarına ve döviz kurlarına ilişkin senaryo ve tahminlerini paylaştı.

ABD'nin önde gelen beş bankası, yarınki seçimlerle ilgili senaryo ve tahminlerini açıkladı. Bu raporlar, Türkiye'nin ekonomik durumunu etkileme potansiyeline sahip ve bu nedenle yakından takip ediliyor.

İşte ABD’nin önde gelen 5 bankasının yarınki seçimlere dair senaryo ve tahminleri…

 

WELLS FARGO

Wells Fargo ekonomisti Brendan McKenna tarafından hazırlanan raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilme olasılığının daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu senaryoda, dolar/TL kurunun 2023 yılının ikinci çeyreğinde 22 TL'yi aşabileceği ve 2024 ortalarına kadar 24,50 TL'ye kadar yükselmesi beklenebilir. Uzun vadede, ekonomik politikaların ve para politikasının değişmemesi durumunda Türk lirasının önemli bir değer kaybı yaşayabileceği öngörülüyor.

Diğer bir senaryoda ise Millet İttifakı'nın iktidara gelmesi durumunda, bağımsız bir merkez bankasının yeniden tesis edilmesi ve ortodoks bir para politikasının uygulanması, liranın modern tarihin en büyük rallilerinden birini yaşamasına yol açabilir. Bu senaryoda, politika çerçevesindeki değişikliklerin yabancı yatırımcının TL ve TL cinsi varlıklara yönelmesiyle sonuçlanması beklenmektedir. Tahminlere göre, dolar/TL kurunun 2023 yılını 15 TL'den kapatabileceği ve 2024 ortalarında ise 14 TL seviyelerinde işlem görebileceği öngörülmektedir.

JPMORGAN

JPMorgan'ın CEEMEA Strateji Raporu'na göre, Türkiye'nin ortodoks ekonomi politikalarına tam olarak dönmesi halinde dolar/TL'nin yıl sonunda 25 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Ancak, ortodoksluğa ılımlı dönüş senaryosunda TL'nin daha zayıf seyredeceği ve dolar/TL'nin yıl sonunda 30 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre, 14 Mayıs'taki seçimlerden sonra oluşacak hükümetin ortodoks politikalara güçlü bağlılık göstermesi halinde MSCI Türkiye Endeksi ABD Doları cinsinden yüzde 74 artacak. Ancak, ortodoks politikalara ılımlı dönüş senaryosunun gerçekleşmesi halinde endeks yüzde 29 düşecek. MSCI Türkiye Endeksi, Türkiye pazarının büyük ve orta büyüklükteki segmentlerinin performansını ölçmek için kullanılıyor ve BİST 100’de işlem gören belli başlı hisselerden oluşuyor.

BANK OF AMERICA

Bank of America (BofA) önceki gün yayımladığı bir notta Türkiye'deki seçim senaryolarına yer verdi. Notta, eylül ayıyla birlikte faizlerin yüzde 50'ye ulaşması ve TL'nin yüzde 20-25 değer kaybı beklentisi yineledi.

BofA ekonomistleri, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda politika faizinin yüzde 50 olduğu ortamda 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 30 ile zirve yapmasını öngördü. Dolar/TL'nin adil değerinin 24 olduğunu tahmin eden banka, kurun genelde adil değeri aştığını ifade etti ve muhalefetin kazanması durumunda kurun 25 seviyesine çıkabileceğini belirtti.

GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs, Türkiye'deki seçimlere ilişkin yaptığı analizde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın keskin düşüş kaydeden rezervlerinin, kurda oynaklık riskini artırdığını ve piyasanın Türk lirasında keskin bir değer kaybını fiyatladığına dikkat çekti. Bankanın ekonomistleri Başak Edizgil ve Clemens Grafe tarafından hazırlanan 10 Mayıs tarihli rapora göre, fiyatlanan faiz beklentileri, muhalefetin seçimleri kazanma olasılığının piyasa beklentilerinde daha yüksek olduğunu ve muhalefetin iktidarında fiyat istikrarına odaklanma programı doğrultusunda faizleri kararlı bir şekilde artıracağı olasılığının öne çıktığını gösteriyor.

MORGAN STANLEY

Sözcü'de yer alan habere göre; Morgan Stanley’nin Hande Küçük, Alina Slyusarchuk ve James K Lord’un da aralarında bulunduğu bir grup ekonomist tarafından hazırlanan ve nisan ayı başında yayımanan raporunda “Seçimlerden sonra politika çerçevesinde bir değişiklik olursa, TL muhtemelen beklediğimizden daha hızlı bir düzeltme karşı karşıya kalacaktır. Politika sürekliliği durumunda da bir döviz düzeltmesi kaçınılmaz olabilir” ifadeleri kullanıldı.

SENARYO 1: SEÇİMİ CUMHUR İTTİFAKI KAZANIR

AKP yetkilileri, muhtemelen nisan ortasına kadar açıklanacak bir seçim beyannamesi üzerinde çalışıyor. Bu çalışma, enflasyon ve cari açığa bağlı dengesizliklerin giderilmesini amaçlayan, yapısal reformlara ağırlık veren, büyüme ve istihdam odağını koruyan bir ekonomik programı içerecek. Politik değişimin olmadığı bu senaryoda geleneksel politikalara bir dönüş görmüyoruz.

Rusya ve Körfez ülkeleri gibi bölgesel ortaklardan gelen para girişlerine, düzenleyici adımlara ve aktif rezerv yönetimine bağlı olarak, dövizdeki ilk düzeltme daha sınırlı tutulabilir. Durum üçüncü çeyreğe kadar korunabilir ancak Dolar/TL'de yıl sonuna doğru daha keskin bir değer kaybı göreceğimizi tahmin ediyoruz.

Bu da, politika faizinde kısmi bir geri dönüşü tetikleyebilir. Bu senaryo, yeni bir makro politika çerçevesi yürürlüğe girene kadar muhtemelen enflasyonda yukarı yönlü bir harekete ve 2024'te bir durgunluğa neden olacaktır.

SENARYO 2: MİLLET İTTİFAKI KAZANIR

Muhalefetin potansiyel politika yapıcıları, yeni bir makro politika çerçevesi yürürlüğe girene kadar meydana gelebilecek olası piyasa aksaklıklarını en aza indirmek için seçimlerin hemen sonrasına odaklanıyor.

Seçimler öncesinde Hazine, TCMB, BDDK ve SPK gibi temel ekonomi ve finansal politika kurumlarında rol alması muhtemel isimler ve ekipler ile yönetim yapısı üzerinde çalışılıyor.

Bu senaryoda döviz girişleri yeniden başlayana kadar kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması muhtemel.

Büyük bir kur düzeltmesi, enflasyon için daha yüksek bir başlangıç noktası anlamına gelebilir ve politika faizlerinde daha büyük bir güncelleme gerektirebilir. Bu da daha sert bir durgunluk riskini artırır.

Manşet enflasyon beklentisinin seçim sonrası yüzde 45 olması ve 12 ay sonrası için bu beklentinin yüzde 32 civarında olması nedeniyle politika faizinde ilk hareketin yüzde 30-35'e çıkmasını öngörüyoruz. Böyle bir senaryoda faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 40-45'e yükseldiğini öngörüyoruz.

2024'te anlamlı bir enflasyon düşüşü ve üç çeyreklik bir durgunluğun ardından nispeten hızlı bir toparlanma bekliyoruz.

SENARYO 3: SİYASİ BELİRSİZLİK

Daha önce bu üçüncü senaryoyu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını elinde tuttuğu ancak parlamentodaki çoğunluğu kaybettiği bölünmüş bir sonuç olarak çerçevelendirmiştik. Bunun şu anda pek mümkün olmadığını düşünüyoruz

Bu durumu olası bir seçim yenilenmesini gerektirebilecek bir senaryo olarak yeniden kurguluyoruz. Böyle bir durumda artan siyasi belirsizlik, dövizde büyük bir değişikliğe yol açabilir ve düzensiz bir hareket getirebilir.

Altın fiyatlarında tarihi gün yaklaşıyor! İslam Memiş olacakları sıraladı
İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Cayma hakkı ve para iadesi detayı
TC kimlik numarasının son hanesi 0-2-4-6-8 olanlara 7.500 TL'lik ödemeler yapıldı: Hesaplarınızı kontrol edin!