Sektörel

Seçimlere 2 ay kala konut satışları durur!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, genel seçimlerden iki ay önce inşaat projesi ve konut satışlarının durma noktasına geleceğini söyledi. Durbakayım, seçimin etkisi ile 2015’te sıfır konut satışının 2014 rakamlarının altında kalacağını ifade etti..

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, genel seçimlerden iki ay önce inşaat projesi ve konut satışlarının durma noktasına geleceğini söyledi. Durbakayım, seçimin etkisi ile 2015’te sıfır konut satışının 2014 rakamlarının altında kalacağını ifade etti.


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, seçime iki ay kala konut satışlarının duracağını söyledi. Ev almayı planlayanların nisandan itibaren bekle-gör pozisyonuna geçeceğini kaydeden Durbakayım, “Yerli ve yabancı alıcıların tavrı bu seçime endeksli olacak. Gayrimenkul sektörü de bu sürece endeksli bir seyir izleyecek. Bu kapsamda sektördeki yeni projeler de ‘bekle-gör’ pozisyonuna geçecek.” dedi. Bu durumun sıfır konut satışını etkileyerek rakamların 2014’ün altında kalmasına sebep olacağını kaydeden Dernek Başkanı, “2014’te 529 bin konut satıldı. Bu sene sıfır konut satışı 500 bin olur.” değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl ikinci el konut satışı da 2013’e göre 73 bin azalarak 555 bine gerilemişti. Eventuum tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen 3. İnşaat ve Konut Konferansı’nın açılışında konuşan Nazmi Durbakayım, seçim sebebiyle daha çok alt ve üstyapı yatırımlarının ön plana çıkacağını ifade ederek, “Gerek Türkiye ekonomisindeki büyüme gerekse inşaat sektöründeki büyüme; son yılların en yüksek oranına yükselmesi beklenebilir. Bu büyüme 2015’in ilk ve ikinci çeyreğinde net olarak görülecek. Seçim sonucuna göre bu büyüme oranı yılın diğer dönemlerine etki edebilecektir. Ancak bu büyümenin, konut satışlarından kaynaklanacağını veya yeni proje satışlarına dayandığını söylemek hayalperestlik olur. Aynı şekilde gayrimenkul sektörüne çok büyük bir katkı sağlayacağını da söyleyemeyiz.” dedi. İNDER Başkanı Durbakayım, Tüketici Yasası’nın üreticiyi de destekleyen ve koruyan düzenlemeler içermesi gerektiğini vurguladı:


RAHVALI: KONUTTA VERGİ YÜKÜ ÇOK AĞIR


Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı da kamunun gayrimenkul ve konut sektörüne bakışının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Konut sektöründe vergi yükü çok ağır. Ekonominin lokomotifi olan bir sektör maalesef teşvik görmüyor. Tersine üzerine yük bindiriliyor. KDV, diğer vergiler ve harçlar eklendiğinde toplam vergilerin oranı yüzde 30’u aşıyor.” dedi. Rahvalı, konutta KDV oranlarının Fransa’da yüzde 5,5, İtalya’da yüzde 4, Belçika’da yüze 5, Dubai’de ise 0 olduğuna dikkat çekti: “Konutder olarak KDV iadesi istemiyoruz, konutta KDV’nin sabit yüzde 8 olmasını talep ediyoruz. Ayrıca arsada KDV yüzde 1 olsun. Arsa değer artışları vergilendirilsin. Böylelikle arsaların piyasaya arzının önü açılsın.”


Türkiye’nin uluslararası markası yok


Konferansta söz alan Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise sektörün henüz markalaşamadığına vurgu yaparak, “Interbrand tarafından yapılan araştırmada 2014 yılının en iyi global markaları belirlendi. Bunlar arasında Apple’dan Coca-Cola’ya, H&M’den BMW’ye, American Express’ten IKEA’ya uzanan farklı sektörlerde büyük isimler yer alıyor. Fakat bundan önceki yıllarda yapılan benzer araştırmaların hiçbirinde ne yazık ki Türkiyeli herhangi bir uluslararası gayrimenkul firması yer almıyor.” dedi. İnşaatın gayri safi yurtiçi hasıladan yüzde 5’e yakın pay aldığını hatırlatan Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, “2015’in cari açığın, enflasyonun ve faizlerin daha düşük olduğu, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel enerji maliyetlerinin düştüğü bir yıl olmasını bekliyoruz.” dedi.