Sektörel

Sedat Altınay: Konut kredisi faizleri düşürülmeli! 

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya'nın yatırım yapmak için uygun bir şehir olduğunu belirtti ve konut kredisinin yüksek olmasının yatırımcıyı cazip etmediğini söyledi. Altınay, "Konut kredilerinin de düşmesi lazım" dedi...

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya'daki konut ve emlak sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Konut kredisinde faizin düşmesi gerektiğini ifade eden Altınay, "Devlet bankalarımız buna öncülük ederse, şahıs bankaları da buna uymak zorundadır" diye konuştu.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, geçen sene düzenlenen Konya Emlak ve İnşaat Fuarı’nın beklenenin üzerinde bir katılımla gerçekleştiğini belirtti. Yeni Haber Gazetesi'nden Hüseyin Koyuncuoğlu'nun haberine göre; ilk olmasına rağmen ilginin büyük olduğuna dikkat çeken Altınay, "Geçen yıl ilki düzenlenmiş olan Konya Emlak ve İnşaat fuarı umduğumuzun üzerinde bir katılımla gerçekleşti. İlk olması sebebiyle katılımın nasıl olacağını kimse kestiremiyordu. Ondan dolayı katılım oldukça umduğumuz üzerinde oldu. Hem ziyaretçi sayısı olarak hem de üyeler olarak yoğun geçti. Mutlu ve memnun olduk. Bize katkısı büyük oldu. Katılanlar memnun ayrıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenecek. Yine bizim oda üyelerimizden hem de inşaat ve mobilya sektöründen yoğun katılım bekliyoruz. Bu sene çok daha iyi olacağının kanaatindeyiz. Konya Emlakçılar Odası olarak, reklamı bol yapmamız lazım, artı yurtdışındaki yatırımcıyı Konya’mıza çekmemiz lazım" diye konuştu. 

‘KONYA YATIRIM İÇİN EN UYGUN ŞEHİRLERDEN BİRİ’

Konya’nın merkezi yatırım yapılabilecek en önde gelen şehirlerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Sedat Altınay, "Konya, gayrimenkul ve konut sektöründe en ucuz şehirlerden birisi. Hem kaliteli, hayat standardı yüksek, depreme dayanıklı konutlar yapılıyor, hem de yeşil alanı bol, kapalı ve açık otoparkları olan, çocuk oyun parkları olan konutlar yapılıyor. Biz bunları teşvik edip, yabancı yatırımcıyı Konya’mıza çekmemiz lazım. Bizim Konya’mızda tek eksiğimiz denizin olmayışı. Fakat kültürel mirasımız çok. Bunları ön plana çıkarabilirsek, Konya’mızın cazibesi daha da artar. Bu fuarlar, İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da, Konya’da düzenleniyor. İnşallah bu ikincisi gerçekleşecek olan fuarın hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısıyla geçen yıla oranla daha da artacağı kanaatindeyim. Oda olarak bu fuarı tüm üyelerimize duyurduk. Üyelerimiz buralardan stantlar kiralıyorlar. Büyük hollerde yer alıyorlar. Geçen yılki katılımdan daha fazla üyemiz katılım sağlayacak" değerlendirmelerinde bulundu. 

‘FUARA GEREKEN DESTEK VERİLMELİ’

Konya Emlak ve İnşaat Fuarı’na şehrin destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Altınay, "Hem siyasilerimizin hem de STK’larımızın bu fuara çok büyük destek vermesi gerekiyor. Çünkü bu fuar Konya’mızda her kesimi harekete geçiriyor. Fuara katılanlar dışarıdan geldilerse otelde kalacaklar. Lokantada yemek yiyecekler. Bakkal ve marketlerimizden alışveriş yapacaklar. Taksi ve dolmuşlarımızla yolculuk yapacaklar. Yani her yönüyle bize faydası var. Ondan dolayı biz bütün STK’lar olarak özellikle de Konya Emlakçılar Odası olarak bu fuara çok büyük destek vermemiz gerekiyor. Bu yatırımcıların parası Konya’mıza geldiği zaman Konya’mızın kalkınma hızı da artacak. Şimdi büyüme hızları çok yüksek gidiyor fakat vatandaşın cebine henüz yansımadı. Bu yansıdığı anda da vatandaşımız da bunu görecek. Şimdi oraya gelenlerin, satılacak yerleri var, alınacak yerleri var yatırım yapmak istiyorlar. Türkiye genelinde cazip olduğumuzu bunlara beyan etmemiz ve ikna etmemiz gerekiyor. Eğer yatırımcıyı bu konuda ikna edebilirsek, Konya’mız çok daha ufku geniş bir şehir olacaktır" diye konuştu.

‘REKLAMI İYİ YAPMAK GEREKİR’

Fuarın tanıtımı için reklamı iyi yapmak gerektiğini belirten Sedat Altınay, "Reklamda eksiğimiz var. Bunda TÜYAP’ın, STK’ların, Emlakçılar Odası’nın, KOMÜT’ün, KONTİMDER’in ve tüm kuruluşların destek vermesi lazım. Mesela MÜSİAD’da üye olan birçok arkadaşımız inşaat yapıyor. Bunların hepsinin topyekün destek vermesi lazım. Konya’mızda konutta metrekaremiz çok büyük. Çalışan kesimin yaptığı yatırımlarla bu işi halletmeye çalışıyoruz. Konut kredisi faizleri de yüksek olunca yatırımcıyı cezbetmiyor. Gelir seviyesi ödeyeceği rakamda kullandığı krediyi karşılayamıyor. Konut kredilerinin de düşmesi lazım. Eğer bunlar da düşerse çok iyi olur" ifadelerini kullandı. 

‘BELEDİYELERİMİZ ARSA ÜRETMELİ’

Emlak sektörünün sorunlarını dile getiren Altınay, "Öncelikle belediyelerimiz arsa üretmeli. Konut öneri alanı içerisinde olan tarla vasfındaki arazileri imara açmalı. Birinci şart bu. İmara yeni arsalar açıldığı zaman konut fiyatları otomatikman daire başı 30 bin lira düşecek. Kredi kullanan vatandaşı da hesap ettiğimizde en son ödeyeceği kredi rakamını da baz alırsak, maliyetlerde 45-50 bin lira düşüş olacak. Onun için bu da vatandaşı cezbedecek. Konuta yatırım yapacak. Buna yatırım yapan her vatandaş, ihtiyaç fazlası konut alırsa, evi boş durmuyor. Kiraya veriyor. Kira gelirinden de elde edeceği gelir kendisine katkı olacak. İşin üzerine daha fazla eğilmemiz lazım. Hükümet kanadına geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımız mütemadiyen faizlerin düşürülmesi üzerine telkinde bulunuyor. İnşallah devlet bankalarımız buna öncülük ederse, şahıs bankaları da buna uymak zorundadır. Ama maalesef bildiklerini yapıyorlar. Henüz düşmedi. Şuanda konut kredi faizleri 1.15 ila 1.24 arasında. Bunun ideali 0.80’dir. Böyle olursa, alım satımlarda çok hızlı bir hareketlenme olacak.  Ekonominin lokomotifi de inşaat sektörü olduğu için ekonomimiz de şahlanacak. Onun için ne yapıp edip kredi faizlerinin düşürülmesi lazım" diye konuştu. 

‘HER ÖNÜNE GELEN EMLAKÇILIK YAPMAMALI’

Emlakçılar olarak kendileri için bekledikleri yasanın henüz çıkmadığını kaydeden Altınay, "Başka bir sıkıntımız da yasamızın çıkmamış olması. Şuanda bir yasamız yok. Biz federasyon öncülüğünde Türkiye genelinde bütün oda ve dernek başkanlarının ortak imzasıyla hazırladığımız bir taslağımız var. Bunu sayın bakanımıza teslim ettik. Başbakanlık da inşallah Nisan sonunda bunu değerlendirecek. Yasa çıkarsa her önüne gelen emlakçı olamayacak. Asıl işi bu olan emlakçılık yapabilecek. Bu kriterlere uyanlar yapacak. Oda kaydı vergi mükellefiyeti, eğitim belgesi olmayanlar varsa yasa çıkmadan önce hemen bunu halletsinler. Mevcut olanlar, öğrenim şartı aranmaksızın bir kereye mahsus lisans alacaklar. Bu haktan yararlanacaklar. Bundan sonra yapmak isteyenler lise, üniversite mezunu olma şartı var. 30 metrekareden küçük dükkanı olmayacak. Üç ay kurs, üç ay staj görecek. Bu altı ayın bitiminde belli merkezlerde üç tane sınav hakkı verilecek. Sınavda başarılı olanlar emlakçılık yapabilecek. Olmayanlar da kesinlikle yapamayacak. Ondan sonra bir araç parkuru ve internet ağı şartı var. Biz elimizi taşın altına koyalım ama vatandaşa da yanlış yapmayalım. Seyyar, ayakçı ve kaçaklar vatandaşa zarar veriyorlar. Emlakçılara mal ediyorlar. Oda üyelerimizden sıkıntı yaşayan herhangi bir vatandaşımız olursa Konya Emlakçılar Odası olarak hem vatandaşımızın hem de emlakçılarımızın sonuna kadar arkasındayız. Hakkaniyet neyi gerektiriyorsa biz hazırız" dedi.

‘KAÇAK EMLAKÇILAR, KİRALIK LEVHASI BİLE TAKAMAYACAKLAR’

"Oda üyesi olmayan emlak ofislerinden hiçbir vatandaşımız alım-satım veya kiralama yapmasın" diyen Altınay, "Bu vatandaşımızın menfaatine gelmez. Yeni yasa çıktığında kayıtsız emlakçılar kiralığa bile levha takamayacak. Sözleşme yaparsa takacak. Alım-satımda kiralamada sözleşmesiz hiçbir işlem yapmayacak. Vatandaş daire bakacağında gidiyoruz, imzala şurayı diyoruz. Yer gösterme belgesini ben imzalamam diyor. Ama yasa çıktığı gün o belge olmadan hareket edemeyecekler. Bunlar olduğunda, levhasını taktığında ev tutulursa emlakçımın komisyonu da ödenmek zorunda. Hem bizim haklarımız korunacak, hem de milli ekonomiye katkı olarak biz vergimizi ödeyeceğiz. Kesinlikle ayarlı, seyyar, merpen altı, kaçak emlakçı kalmayacak. Hem maddi cezası var. Hem de önce ikaz sonra 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası var. Vatandaşlar şurada yanılıyor. 30 yıldır bu yasa çıkmamış bir 30 yıl daha gider diyorlar ama bu ayın sonunda çıkacak inşallah. Galericilerinki çıktı şimdi de emlakçılarınkinin çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ev fiyatlarını artırdı mı? 

Vedat Arslan: Haziran sonrası konut alma hareketi başlayacak!

Sedat Altınay: Konut sektörü canlanırsa Türk ekonomisi canlanır!