Kent Haberleri

Sefa Taşkın: Bergama, Atina ve Roma gibi olabilir!

Paris'te düzenlenen "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" konulu tanıtım etkinliğine katılan Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, "Dünya Kültür Mirası listesine girmek, Bergama'ya açılmış bir kredidir" dedi.


Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" konulu tanıtım etkinliğine katılan Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, "Dünya Kültür Mirası listesine girmek, Bergama'ya açılmış bir kredidir" dedi. Taşkın, "Krediyi kullanabilirsin de kullanmayabilirsin de... Bergama'da yapılacak o kadar güzel şeyler var ki... Bergama'nın sahip olduğu zenginlik Roma ve Atina'dan bile fazla. Bunu değerlendirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


Hikayeleştirerek anlattı

Paris'ten ayağının tozuyla gelen Taşkın, "Paris'e elçilik davetiyle Bergama'nın Osmanlı dönemi ve Türk dönemiyle ilgili bilgilerimizi, yeniden hatırladık. Bergama Belediyesi'nin de destekleriyle düzenlenen toplantıda sunumumu kimsenin sıkılmaması için bir hikaye gibi anlattım. Amaç bu işe Bergamalıların hakim olduğunu göstermekti" dedi. Bergama'nın reklamını bundan sonra UNESCO'nun yapacağını, hazırlanacak projelere kaynak bulunacağını dile getiren Taşkın, şunları söyledi:


Büyük oteller gelebilir 

"Bergama'daki tarihi evler restore edilir, butik otellere dönüştürülebilir. Alman ekibi Akropol tarafında yılda bir tane restorasyon yapıyordu. Bunu hızlandırmalarını talep edeceğiz. Büyük oteller Bergama'ya gelebilir. Bundan sonrası Bergama Belediyesi ve Kaymakamlığın yapacağı işler. UNESCO, Bergama'ya 'al şu kadar parayı harca' demeyecek. Ama her konuda da yardımcı olacak."



Dünyanın 999. mirası 

İzmir'in Bergama ilçesi, Katar'ın başşehri Doha'da 22 Haziran'da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, 21 ülkenin de oyunu alarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Bergama, dünyanın 999. mirası oldu. Çalışmalarına 2010 yılından beri devam eden Bergama, listeye, "Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" olarak girdi. 




Yeni Asır