Seferihisar, Türkiye'nin ilk Yavaş Şehir adayı
Seferihisar, 'Yavaş Şehir' olmak için başvurdu. Salyangoz sembollü sertifikayı almak için 50'yi aşkın kriteri yerine getirmek gerekiyor
Seferihisar Belediyesi, `Yavaş Şehir' olmak için merkezi İtalya'da bulunan Yavaş Şehirler Birliği'ne başvurdu. Birlik denetim sonucu olumlu rapor verirse Seferihisar, salyangoz sembollü `Yavaş Şehir' sertifikasını alacak.
Çevreyi, kültürü, tarihi, yerel tatları titizlikle koruyan, sade bir yaşamı destekleyen şehir. Yavaş Şehir özetle bu...
Seferihisar askeri bölgelerin ve sit alanlarının fazla olması nedeniyle bugüne kadar İzmir'in turistik açıdan gölgede kalmış bir bölgesiydi. Seferihisar'ın CHP'li Belediye Başkanı Tunç Soyer, `Yavaş Şehir' olarak bu dezavantajı avantaja çevirmeyi hedefledi.
Soyer kentine güveniyor: "Türkiye'de ilk kez bir ilçe `Yavaş Şehir' olmak istedi. Salyangoz sembollü sertifikayı alabilirsek, bu turizmi de besleyecek. Sakinlik ve dinginlik isteyenler bizi tercih edecek. 5 yıldızlı lüks oteller burada yatırım yapmayacak, butik oteller açılacak. Yaya, bisiklet ve atlı ulaşıma önem vereceğiz. Şehiriçi aydınlatmada güneş enerjili lambalar kullanacağız. Yeşil alanlar artacak, yerel tatları geliştirecek, çevre duyarlılık bilincini yükselteceğiz. Başvurumuzu yaptık, teknik heyetin gelip denetim yapmasını bekliyoruz. "
Yavaş Şehir Hareketi 1999 yılında İtalya'dan çıktı. Avrupa ve Asya'da pek çok ülkeye yayıldı. İlk Yavaş Şehir Toscana'daki Chianti. Bugün 90'ı aşkın Yavaş Şehir var. Hareket `Yavaş Yemek' hareketiyle de yakın akraba.
Gürültü yok, yeşil alan çok, ağız tadı şart!
Yavaş Şehir olmak için gürültü kirliliğini ve hızlı trafiği kesmek, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkân ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik öğeleri korumak gibi 50'den fazla kriteri gerçekleştirmek gerekli. Fastfood zincirleri ve yoğun trafik yasak! Yani metropollerin `Yavaş Şehir' olması mümkün değil. Zaten nüfusu 50 binin altındaki kentler birliğe girebiliyor. Bu kentler zamanla turistik çekim merkezi oluyor ama uluslararası zincirlere izin yok... Üyeliği almaya hak kazananlar da gizlice denetlenmeye devam ediyor.
`Yavaş Şehir' olmak için kriterlerden bazıları şöyle:
* Geri kazanım teknikleri ve çevreci politikalar geliştirmek.
* Sadece üzerine binalar inşa etmek yerine, toprağın çevre dostu şekilde kullanılabilmesi için gereken altyapıyı kurmak.
* Organik ürünler üretilmesini ve tüketilmesini desteklemek, genetiği değiştirilmiş organizmalardan sakınmak.
* Finansal zorluğuna düşen yerel üreticileri desteklemek.
* Gerçek konukseverlik kalitesini korumak.
* Gençlerin ve okulların lezzet eğitimiyle tanışmasını sağlamak, sadece işletmecilerin değil bütün vatandaşlarının `Yavaş Şehir'de yaşadıklarına dair farkındalıklarını sağlamak.
4 bin yaşında
İzmir'in güneybatısında, kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Seferihisar, 35 bin nüfuslu bir sahil kenti. M.Ö. 2000 yıllarında Akalar'dan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Kayralılar'ın bir kenti olduğu biliniyor. Teos Antik Kenti, kilometrelerce uzanan Teos ve Ekmeksiz plajlarıyla ünlü. Nüfusun yüzde 80'i tarımla uğraşıyor. Zeytincilik, narenciye ve enginar yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye'nin en kaliteli satsuması burada yetişiyor.
Elif DEMİRCİ/Radikal