Kent Haberleri

Şehir hastaneleri binaları geç mi tamamlanıyor?

Yap-kirala-devret modeli ile inşa edilen şehir hastaneleri için milyonlarca TL harcandı. Şirketler, temin etmesi gereken tıbbi cihazları temin etmedi ve hastane binalarını ise zamanında bitirmedi. Şehir hastanesinin açılmasıyla boşaltılan ve kullanılmayan hastane binaları için de milyonlarca TL elek

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu’nda şehir hastanelerine ilişkin tespitlere yer verildi. Sayıştay denetçileri, şehir hastaneleri ile kamunun milyonlarca TL'sinin boşa harcandığını dikkati çeken tespitlerle açıkladı. 

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; sağlık Bakanlığı’nın 2019'da toplam 33 milyon 507 bin TL ödenek üstü harcama gerçekleştirdiğinin altının çizildiği Sayıştay raporunda, “Yap - kirala - devret modeli” ile yaptırılan şehir hastanelerinde, şirket tarafından temin edilmesi gereken tıbbi malzemelerin temin edilmediği de dile getirildi. 

BİNALAR GEÇ TAMAMLANDI, ZARAR EDİLDİ

Ayrıca denetim raporunda, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin 2’nci 3’üncü ve 4’üncü aşamasının geç tamamlanması sebebiyle Sağlık Bakanlığı’nın “Maddi külfete maruz kaldığı” ifade edildi. Şehir hastanesine taşınması planlanan hastanelerin tahmin edilen tarihlerde taşınamaması nedeniyle yüksek fiyatla görüntüleme ve laboratuvar hizmet alımı yaptığı tespit edildi. 

TESLİM EDİLMEYEN EKİPMANLAR DEPODAN ÇIKMIŞ

Şehir hastanelerini işleten şirket ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan sözleşme kapsamında, tıbbi ekipmanların temininin görevli şirketin sorumluluğunda olduğunun da anımsatıldığı denetim raporunda, “Tıbbi ekipman sayılarının sağlık hizmetinin sunumunda yetersiz kalması nedeniyle kapatılan hastanelerden tıbbi ekipman getirildiği anlaşılmıştır” ifadesi kullanıldı.

Sayıştay denetçilerinin gerçekleştirdiği denetimde, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde "görevli şirket tarafından kullanılan bir depoda Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmeyen tıbbi ekipmanların bulunduğu” belirlendi. 

Sayıştay’ın denetim raporunda, “Adana, Elazığ, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Manisa, Mersin, Ankara Bilkent, Bursa Şehir Hastaneleri için doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijenerasyon tesisi fiili tamamlama tarihinde teslim edilmemiştir. Bu tesislerde üretilecek elektrik enerjisi ile sağlık tesislerinin elektrik giderlerinde tasarruf sağlanması amaçlanmaktadır. Söz konusu gecikmelere ilişkin bir yaptırım uygulandığını kanıtlayan herhangi bir belgeye de ulaşılamamıştır. Geç teslim edilen veya henüz teslim edilmeyen tesislerin bakım, onarım ve yenilenmesi için de şirkete ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır” ifadesine yer verildi. 

HEM İSTİSNADAN YARARLANDI HEM KİRA ALDI

Denetimin Raporu’nda, şehir hastanelerini yap - kirala - devret modeli ile yapan şirketlerin, kira tutarının veya kira süresinin bir kısmından vazgeçmeyi taahhüt ederek KDV istisnasından faydalanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir adım atarak işlem yapmadığını ve para ödemeyi sürdürüldüğü belirtildi. 

Sayıştay denetçileri, kamu özel işbirliği modeli kapsamında, şehir hastanesi yapımı ile ilgili sözleşmelerde, sözleşmenin feshedilmesi veya şirketin sözleşmeyi haksız şekilde feshetmesi durumlarında, “Doğan ceza ve masraf gibi giderleri neden Sağlık Bakanlığı’nın ödemek zorunda olduğu anlaşılamamıştır” dedi. 

İNŞAAT SEKİZ YILDA BİTİRİLEMEDİ

Sayıştay denetçileri, kamu özel ortaklığı modeli ile yapılan Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenileme İşinde, inşaat çalışmalarının süresinde tamamlanmadığına da dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın 1 milyon 272 bin TL ödediği sözleşmenin 2012'de imzalanmasına rağmen hastanenin tamamlanmadığı ve bu sebeple, sözleşmede öngörülen gecikme cezalarının uygulanması ve sözleşmedeki bildirim usulüne uyularak yükleniciye yapılmayan eksik imalatların tamamlattırılması gerektiği vurgulandı.

Konya Şehir Hastanesi açılıyor!

İnşaatı süren Kocaeli Şehir Hastanesi'nin akıbeti mecliste!