06 / 05 / 2024

Şehir hastanelerinde ticari alanların kiraları ödenmiyor iddiası!

Şehir hastanelerinde ticari alanların kiraları ödenmiyor iddiası!

Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı Sayıştay raporunda, şehir hastanelerinde, hastaneleri inşa eden şirketlerin işlettiği ticari alanlara ilişkin usulsüzlüklere yer verildi. Buna göre, ticari alanlar için kira ödenmediği ileri sürüldü.



Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı Sayıştay raporunda, şehir hastanelerinde, hastaneleri inşa eden şirketlerin işlettiği ticari alanlara ilişkin usulsüzlüklere yer verildi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Sarp Sağkal'ın haberine göre; Sayıştay raporunda, Mersin Şehir Hastanesi’nde hastaneyi inşa eden şirketin işlettiği ticari alanlar için Sağlık Bakanlığı’na ödemesi gereken kirayı ödemediği ifade edildi. 

Şirketin 2017 yılından beri hastanenin ticari alanlarını işlettiği belirtilen raporda, “Hastane hizmete açılmasından itibaren ticari faaliyetlerin yürütülmesine rağmen, görevli şirket tarafından ödenmesi gereken ticari alanlara ilişkin kira bedelinin, sözleşme ve eklerinde kira bedelinin tutarına ilişkin bir hüküm bulunmadığından ödenmediği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Şehir hastanelerinde ticari alanların kiraları ödenmiyor iddiası!

Raporda bakanlığın bu konuda 2019 yılında da uyarıldığı hatırlatılarak “Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasının gereği olarak bakanlık tarafından kira bedelinin belirlenmesi için gerekli çalışmanın yapılması gerekmektedir” önerisi yapıldı. Sayıştay raporunda benzeri bir sorunun İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde de yaşandığına dikkat çekildi. 

‘PARA TAHSİL EDİLMELİ’

Burada işletilen ticari alanlar için de sözleşme gereği Sağlık Bakanlığı’na verilmesi gereken payın ödenmediğnin aktarıldığı raporda, “Sözleşmede meblağ belirlenmemesi nedeniyle şirket tarafından dış ticari alanlara ilişkin bakanlığa ödeme yapılmamaktadır” denildi. Raporda, “Kamu zararına sebebiyet verilmemesi için bakanlık ile görevli şirket arasında dış ticari alanların işletilmesi karşılığında ödenmesi gereken meblağın belirlenerek hizmete açıldığı tarihten itibaren tutarın tahsil edilmesi gerekmektedir” denildi.

Mamak Şehir Hastanesi ne kadara mal oldu?


Geri Dön