Kent Haberleri

Şehir hastanelerinin 25 yılda getireceği yük 142.4 milyar dolar!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin şehir hastaneleri raporunda “Kamu kaynaklarıyla şirketleri zengin etmek için en iyi model. İngiliz danışmanlık şirketleri piyangoyu vurdu” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi, 30 şehir hastanesinin 25 sene boyunca kamuya getireceği yük konusunda bir rapor hazırladı. Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, “Bir ülkede idareciler kamu kaynaklarıyla özel şirket sahiplerini zengin etmek isterse, şehir hastanelerinden daha iyi bir model bulunamaz. İngiltere destekli danışmanlık şirketleri, piyangoyu vurmuş durumda” şu raporda şu belirlemelere yer verildi:

ZENGİN OLMA MODELİ

“Hiçbir şey şehir hastanelerinden daha çok haksız kazanç yaratamaz. Sıfır risk, sıfır öz kaynak ile 25 yıl boyunca muazzam bir gelir akışı. Bu hastaneleri yapan müteahhitler ve bunlara modeli öğreten İngiltere destekli danışmanlık şirketleri piyangoyu vurmuş durumdalar.”

İhale hazırlıklarını yapan, ihaleleri gerçekleştiren, ihale sonrası işlemleri gerçekleştiren kamu idarecilerinin de akıl almaz usulsüzlükler içine girdiklerinin belirtildiği şehir hastaneleri raporunda, “Sayıştay'ın 2018 Sağlık Bakanlığı raporunda da sonuç bu kadar net ve ürkütücüdür. Bakanlık, Anayasa ve yasalardaki hükümlere rağmen Sayıştay denetçilerinden bilgi ve belge de saklamışsa, burada büyük soygunu var demektir” sözleri de yer aldı.

25 yılda getireceği yük 142.4 milyar dolar

İnşaatı tamamlanan ya da devam eden, işletmeye geçmiş geçmemiş, ihalesi bitmiş ya da devam eden tüm şehir hastanelerinin hemen devlet tarafından devralınması gerektiği bildirilen raporda, elde edilebilen bilgilerle yapılan hesaplamalara göre 30 şehir hastanesinin 25 sene boyunca kamuya getireceği yükün 142.4 milyar dolar olacağı belirtildi. Hazırlanan raporda, 25 senede ödenecek olan bu parayla devletin 862 adet bin 200 yataklı hastane yapabileceği bildirilerek, “Bu da 1 milyon yatak anlamına gelir” denildi.

 

Şehir hastaneleri artık kendi bütçeleri ile yapılacak!